REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janša čestital Bidnu, a ne za zmago na volitvah: na njegovem računu pa še vedno ena čestitka premalo in ena preveč

Janša čestital Bidnu, a ne za zmago na volitvah: na njegovem računu pa še vedno ena čestitka premalo in ena prevečJanez Janša proti Joeju Bidnu. Vir: Twitter
Še ena laž - Janša poskuša vzbuditi vtis, da je ravnal »popolnoma običajno«, kot na primer tudi že pred leti, ko je čestital Bushu mlajšemu. Vendar to sploh ni res.

Predsednik slovenske vlade Janez Janša je ob številnih vprašanjih v javnosti, »ali je že čestital« novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu, po večmesečnem molku sinoči vendarle sporočil, da mu je (očitno šele po včerajšnji inavguraciji) blagovolil čestitati.

»Za radovedne: Predsednik vlade RS Janez Janša je danes novemu predsedniku ZDA Joeju Bidnu čestital ob zaprisegi na popolnoma enak način in s podobno vsebino kot leta 2005 z iste funkcije takratnemu predsedniku G.W. Bush-u. Slovenija in ZDA sta bili zaveznici v NATO takrat in sta danes,« je zapisal Janez Janša na svojem osebnem profilu.

Zapis pa je znova nekoliko nenavaden in – sila zavajajoč.

Janša namreč poskuša vzbuditi vtis, da je ravnal »popolnoma običajno«, kot na primer tudi že pred leti, ko je čestital Bushu mlajšemu.

Vendar to seveda ni res.

Prvič zato, ker takrat ni istočasno izpodbijal zmage G.W. Busha s preuranjeno čestitko njegovemu nasprotniku, demokratu Johnu Kerryju že takoj po volitvah, ko so se glasovi šele preštevali, kar je storil novembra lani v primeru Donalda Trumpa, ko je v isti sapi Trumpovega nasprotnika Joeja Bidna opisal celo kot »najšibkejšega ameriškega predsednika« in s tem osebno žalil 46. predsednika Združenih držav Amerike.

Trump, Biden in Janša
Trump, Janša in Biden. Vir: Twitter

Ob tem se je Janša z neumno čestitko Donaldu Trumpu celo postavil med tiste vztrajne Trumpove zagovornike, ki so na koncu razdejali sam Kapitol, ponos ameriške demokracije.

Še več, Janša je bil pri svoji podpori Trumpu (povsem nepotrebno in odbito) tako radikalen in glasen, da je zelo izstopal ne le na evropskem temveč celo na svetovnem odru.

Tako kratkovidne poteze niso potegnili niti največji Trumpovi simpatizerji med svetovnimi politiki in Janševi zavezniki, na primer madžarski premier Viktor Orban ali pa PV Hrvaške Andrej Plenković.

Ob tem je tudi zelo nenavadno, da Janez Janša v svojem čivku o sebi govori kakor o tretji osebi.

Če bi to sporočilo bilo poslano z vladnega računa na Twitterju, bi to še lahko razumeli, ampak da celo na svojem osebnem računu Janez Janša o sebi govori v tretji osebi, kot je bilo v navadi v času kraljev in cesarjev, pa bistveno manj.

Gre za »ileizem.«

Na ta način včasih starši otrokom govorijo o »mami« in »očku«, čeprav mislijo pri tem na sebe, pogosto zato, ker zelo majhni otroci še ne razlikujejo med »jaz« in »ti«.

Še bolj znan je bil takšen način izražanja v času fevdalnih družb in v odnosih med gospodarji in podrejenimi.

Gre za odnose »gospodar-suženj«, v katerih gospodarji o sebi samim govorijo v tretji osebi.

Vlada Janeza Janše. Vir: Twitter
Vlada Janeza Janše. Vir: Twitter

Ne glede na to, ali Janša slovenske državljane nagovarja kot nedorasle otroke ali pa zaradi neutemeljenega občutka lastne zveličavnosti in večvrednosti sebe smatra za gospodarja Slovenije je očitno, da je v sodobnem svetu takšen način komunikacije povsem neprimeren.

Janšev tvit pa je zavajajoč še iz enega razloga, namreč zato, ker to, kar dejansko poskuša zanikati in izpostaviti –, češ da je v primeru Bidna ravnal povsem običajno in da so si afero okoli njegove čistitke izmislili mediji (MSM) s svojo žalostno čestitko Bidno sploh ni zanikal.

Janez Janša namreč tudi ob svoji čestitki Joeju Bidnu še vedno ni čestital za zmago na volitvah, pač pa le - ob zaprisegi in nastopu funkcije.

Kar pa ni enako.

V Bidnovem štabu bodo dobro razumeli to prikrito, nedržavniško sporočilo Janeza Janše.

To bi lahko pomenilo, da Janša še zmeraj smatra, da je Bidnova zmaga »ukradena«, da pa hkrati pač sprejema, da je sedanji ameriški predsednik - nelegitimen, vendar de facto predsednik ZDA.

In v Bidnovem štabu bodo, v to ni dvomiti - dobro razumeli to prikrito, povsem nedržavniško sporočilo Janeza Janše.

To kažejo tudi ostale čestitke, ki jih je dobil Biden.

Janša pa je bil in ostal eden redkih voditeljev držav v svetu, razen Kim Jong-una morda celo edini, ki že pred prisego Bidnu ni čestital za zmago na volitvah 3. novembra lani.

Ob Bidnovi zaprisegi so mu namreč ZNOVA čestitali tudi številni tuji voditelji, kot kaže tudi članek v Business Insiderju, na primer indijski predsednik vlade Narendra Modi, kanadski predsednik vlade Justin Trudeau, britanski predsednik vlade Boris Johnson, izraelski predsednik vlade Benjamin Netanyahu, nemška kanclerka Angela Merkel, francoski predsednik Emmanuel Macron in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Toda vsi ti voditelji so Joeju Bidnu čestitali tudi že takoj novembra, ko je postalo jasno, da je zmagal, večinoma okoli 10. novembra lani.

Janša pa je bil in ostal eden redkih voditeljev držav v svetu, razen Kim Jong-una morda celo edini, ki že pred prisego Bidnu ni čestital za zmago na volitvah 3. novembra lani, na katerih je Biden premagal Donalda Trumpa.

Je pa pred tem razburil z dvema čivkoma, prvič, ko je Trumpa razglasil za zmagovalca, ko so se šele šteli še milijoni glasov, in drugič - pred volitvami, ko je vneto podprl Trumpa, za Bidna pa dejal, da bo v primeru zmage »eden najšibkejših predsednikov ZDA.«

Tudi po tem, ko je že bilo jasno, da je Biden zmagal, je Janša poobjavljal čivke Trumpa in njegovih podpornikov, češ da so bile na volitvah storjene številne nepravilnosti in da je bila Trumpu zmaga ukradena.

In to se ne bo na svetovnem političnem parketu kar tako pozabilo.

Sporna Janševa poteza je zato pri mnogih sprožila upravičen dvom - ali je v resnici sploh poslal čestitko Bidnu?

Če je - na kakšen komunikacijski način?

V odprti ali zaprti kuverti?

Skratka, dočakali smo, da je Janša Bidnu končno čestital vsaj ob zaprisegi, bolje pozno kot nikoli – toda to ne pomeni, da je s tem že v celoti popravil ogromno škodo, ki jo je Sloveniji in njenemu ugledu storil s svojimi kratkovidnimi čestitkami Trumpu in izrekanjem podpore njegovim privržencem.

V primerjavi s tem, kako so ravnali tuji politiki, je Janšev saldo še vedno negativen: na Twitter računu Janeza Janše je namreč še vedno ena čestitka premalo in ena preveč.

Ampak premier, ki vodi slovensko vlado, tega očitno še zmeraj ne razume …

Delite članek