REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Politico: »Maršal Twito je napisal pismo, hoče spremembo dogovora, v EU mu nihče ni pritrdil«  

Politico: »Maršal Twito je napisal pismo, hoče spremembo dogovora, v EU mu nihče ni pritrdil«  Oblast je sladka: Tito in Maršal Twitto. Kdo je največji sin svojega ljudstva? Vir: Twitter

Ugledni mednarodni portal »Politico« je ob najnovejših poročilih iz Bruslja opozoril na pismo, ki ga je slovenski predsednik vlade Janez Janša poslal voditeljem Evropske unije.

In kot vse kaže Janševo pismo med evropskimi voditelji ni naletelo na dober sprejem.

Kot pismo razumejo v EU, si Janša ne želi, da ostane v veljavi »prvotni dogovor« sklenjen na Svetu EU namesto nekakšnega »novega«, ki naj bi bil sklenjen v dogovoru Sveta EU in Evropskega parlamenta, pač pa želi prvotni dogovor zgolj interpretirati tako, kot to v EU ni v navadi.

Z drugimi besedami, Janša vztraja, da se prvotni dogovor razume drugače, kot so se voditelji EU res dogovorili. Zveni znano?

Z drugimi besedami, Janša vztraja, da se prvorni dogovor razume drugače, kot so se voditelji EU res dogovorili.

Zveni znano?

Janša je znan po tem, da po svoje reinterpretira zgodovino.

Toda nič ne kaže, da bo »reinterpretacija EU zgodovine« Janši tokrat uspela. In vse to v času, ko so vladni ukrepi za zamejitev epidemije v Sloveniji očitno pogoreli.

Janša ob vsem tem rad odmisli, da pri reinterpretaciji mednarodnih pogodb, še posebej pa znotraj EU obstajajo jasna pravila, ki jih ni mogoče kršiti.

Na to opozarja tudi Politico.

Portal ob tem opozarja tudi, da bo Slovenija v drugi polovici leta 2021 predsedovala EU.

Maršal Tweeto

»Slovenski predsednik vlade Janez Janša je poslal štiri opazne strani dolgo besedilo svojim kolegom, voditeljem EU. Zanj je EU danes kot konvoj ladij, ki plujejo po nemirnem morju. 'Pred našim konvojem so čeri in ledene gore,' je zapisal v pismu, poslanemu v torek, ki ga je videl Playbook. 'So številni izzivi, ki jih lahko premagamo, vendar samo, če bomo spoštovali pogodbo, ki je soglasno določila smer naše plovbe',« navaja Florian Eder Janševe besede.

»Poglejte te metafore: v Janševem pismu je še več takšne poezije, s katero želi prepričati ostale članice EU, da popustijo pred zahtevo Madžarske in se strinjajo z interpretacijo julijskega dogovora voditeljev EU o proračunu; da spregledajo drugačno branje tega teksta; in da ignorirajo (pogodbeno) dobro utečen proces sprejemanja zakonodaje v EU.

Poglejte te metafore: v Janševem pismu je še več takšne poezije, s katero želi prepričati ostale članice EU, da popustijo pred zahtevo Madžarske.

'Zanemarjanje našega zgodovinskega dogovora, doseženega na julijskem zasedanju EUCO je podobno prepiranju o jedilniku na ladji, ki pluje proti ledeni gori',« navaja Politico besede slovenskega predsednika vlade.

In kaj se bo zgodilo, če Janševi kolegi, voditelji EU ne bodo sledili tako dragocenemu nasvetu, se hudomušno sprašuje Politico.

»Potem lahko zgolj čakamo, kdaj bo naslednja ladja zapustila konvoj odgovarja na to vprašanje Politico s povzemanjem citata iz Janševega pisanja.

Ob »preverjanju realnosti« zapisanega pa Politico sklene: »Po vsej Evropi ni bilo znaka, ki bi kazal na to, da bi ta zadeva lahko bila del razprav videokonference v četrtek. V Haagu je nizozemski predsednik vlade Mark Rutte dejal parlamentu, da je 'za Nizozemsko sprejet kompromis o vladavini prava goli minimum. Ne moremo sprejeti ničesar manj.'«

Očitno je, da se Janezu Janši poskus diverzije znotraj EU ni posrečil, in da podpora Poljski in Madžarski ni naletela na dober sprejem med ostalimi voditelji EU.

Z drugimi besedami, Janša je bil znova hiter na sprožilcu, podobno kot pri čestitki Trumpu in zaničevanju Bidna, ter se je znova ustrelil v koleno.

Delite članek