REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaloputnili so mu vrata: zunanjega ministra ZDA ne bo na zadnji obisk v Evropo, ker ga nihče ne želi sprejeti

Zaloputnili so mu vrata: zunanjega ministra ZDA ne bo na zadnji obisk v Evropo, ker ga nihče ne želi sprejetiSnidenje: Državni sekretar ZDA Mike Pompeo in gostitelj Anže Logar. Vir: Twitter

Po poročanju Reutersa se vodilni evropski diplomati ne želijo več srečati z odhajajočim zunanjim ministrom ZDA Mikom Pompeom.

Zaradi tega je bila zadnja diplomatska turneja zunanjega ministra Združenih držav Amerike tudi odpovedana.

Gre za še enega od udarcev za odhajajočo Trumpovo administracijo.

Do odpovedi srečanj je namreč prišlo takoj po vpadu Trumpovih izgrednikov v Kapitol prejšnjo sredo.

Pompeo je načrtoval, da bo v Evropi obiskal Luxembourg in Bruselj.

Toda njegovi sogovorniki so zaradi izgredov v ZDA odpovedali srečanja z ameriškim državnim sekretarjem Pompeom.

Donald Trump in Mike Pompeo Vir: Pixell
Mike Pompeo in Donald Trump. Vir: Twitter

Vse skupaj je še bolj neprijetno zato, ker naj bi bilo to zadnje potovanje Pompea v vlogi zunanjega ministra ZDA vključevalo tudi kosilo z generalnim sekretarjem zveze NATO Jensom Stoltenbergom.

Ameriško zunanje ministrstvo je sicer zapisalo, da so odpovedi obiskov rezultat »tranzicije predsedovanja« v ZDA, ni pa niti z besedico omenilo »diplomatskih košaric«, ki jih je Pompeo prejel v Evropi.

Mike Pompeo sicer velja za enega od najbolj lojalnih Trumpovih podpornikov.

Na družbenih omrežjih ga nekateri označujejo za norega razpihovalca vojn.

Je eden od tistih, ki nikoli niso priznali poraza Donalda Trumpa na volitvah, v enem trenutku po njih pa je Pompeo na vprašanja novinarja, kako kaj kaže s prenosom oblasti (na zmagovalca - Joeja Bidna) celo dejal, da bo prišlo do »mirne tranzicije na - drugo Trumpovo administracijo.«

Tudi to je poslužilo za nadaljevanje širjenja laži o »volilni kraji« v ZDA, kar so izgredniki prejšnjo sredo izkorstili tudi ob svojem vpadu v Kapitol.

Pompeo je sicer novi administraciji 46. predsednika ZDA Joeja Bidna položil na pot kar nekaj zunanjepolitičnih min.

Med drugim je Kubo označil za teroristično državo, zatrdil pa je tudi, da Al Kaida izvira iz Irana, kar je neresnica.

Na družbenih omrežjih ga zato nekateri kritično označujejo za norega razpihovalca vojn.

Ameriški kongres je medtem podporedsednika ZDA Mika Penca pozval k odstranitvi Donalda Trumpa z oblasti na podlagi 25. člena ustave, kar pa je ta že zavrnil.

Sedaj Donalda Trumpa čaka ustavna obtožba, ki pa mu ne bo preprečila, da na funkcij ostane do 20. januarja.

Pompea bo na položaju nadomestil Antony Blinken.

Pompeo, Logar in Janša
Logar, Pompeo in Janša. Vir: Twitter

Pompeo je bil avgusta lani tudi na obisku v Sloveniji. Najpomembnejši dosežek obiska je bila priključitev Slovenije k škodljivi ameriški mednarodni kampanji za prepoved kupovanja izdelkov Huaweija.

Tedaj je provladni SiOL o obisku zapisal, da smo na takšnega v Sloveniji čakali 23 let.

S Pompeom pa se je nedavno družil tudi zunanji minister Slovenije Anže Logar, ki je bil konec prejšnjega leta - v času, ko je že bilo znano, da je Trump izgubil volitve - na obisku v ZDA.

Že tedaj je ta obisk izstopal prav zato, ker je slovenska diplomacija sodelovanje s Trumpovo diplomacijo krepila prav v trenutku, ko je le-ta z neutemeljenimi obtožbami o množičnih volilnih krajah spodkopavala demokracijo v ZDA.

Glede na takšno ravnanje pa ne bi bilo nobeno presenečenje, če bi slovenska vlada tudi Mika Pompea, ki so mu v Evropi povsod zaloputnili vrata pred nosom, sprejela na zadnji, tolažilni obisk …

Obenem je ta Logarjev obisk v ZDA še dodatno podčrtal navdušenje slovenskega predsednika vlade nad Donaldom Trumpom, kar je Sloveniji povzročilo in še povzroča veliko mednarodno škodo.

Predsednik slovenske vlade vse do danes – kot verjetno edini od politikov demokratičnih držav sveta – še ni čestital Joeju Bidnu za zmago.

Namesto tega pa je veliko preuranjeno čestital za lažno zmago na volitvah Donaldu Trumpu in v isti sapi užalil Bidna, češ da bo najšibkejši predsednik v ameriški zgodovini.

Glede na takšno nespametno ravnanje pa ne bi bilo nobeno presenečenje, če bi slovenska vlada tudi Mika Pompea, ki so mu v Evropi povsod zaloputnili vrata pred nosom, sprejela še na zadnji, tolažilni obisk …

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek