REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nosi Logar masko ali nagobčnik? Zunanji minister si ne upa kritrizirati Janše niti tedaj, ko sramoti Slovenijo

Nosi Logar masko ali nagobčnik? Zunanji minister si ne upa kritrizirati Janše niti tedaj, ko sramoti SlovenijoAnže Logar in sporni Janšev tvit s katerim je začel vojno tako z navadnimi Američani kot svetovalcem Joeja Bidna, uglednimi svetovnimi mediji, evropskimi diplomati in politiki EU. Fotomontaža: Insajder.com

Zaradi obtožb slovenskega premierja Janeza Janše na račun kandidata demokratov na letošnjih ameriških predsedniških volitvah Joeja Bidna, češ da bi ta bil »najšibkejši predsednik ZDA v zgodovini« ter razglašanja Donalda Trumpa za zmagovalca ameriških volitev še predno so bili glasovi v Združenih državah Amerike sploh prešteti - še vedno, iz dneva v dan, dežujejo odzivi tujih politikov in medijev.

Nemški Spiegel je Janeza Janšo označil za slovenskega Donalda (Trumpa), drugi mediji pa opozarjajo na Janševo nacionalistično preteklost, povezave z Viktorjem Orbánom, njegove napade na novinarje in nespoštovanje demokratičnih pravil.

Pri vsem tem bi bilo v neki normalni državi nujno, da se oglasi tudi zunanje ministrstvo, saj je s svojimi spornimi tviti Janez Janša posegel prav na področje zunanjega ministrstva.

Toda Anže Logar se je danes raje ukvarjal z Afriko.

Zunanji minister pa bi se moral zavedati, da se moč države meri tudi po nematerialni dobrini, ki se ji v diplomaciji reče ugled ali prestiž.

Včasih se zdi, da ne nosi maske - ampak nagobčnik.

Na podoben način je molčal že ob izražanju madžarskih ozemeljskih pretenzij do Slovenije.

Zunanji minister pa bi se moral zavedati, da se moč države meri tudi po nematerialni dobrini, ki se ji v diplomaciji reče ugled ali prestiž.

Države z nizkim prestižem so manj pomembne od tistih z višjo reputacijo in imajo v svetu manj besede.

Na prestiž pa vpliva tudi ravnanje vodilnih predstavnikov države.

Janša je z nespametnimi potezami zmanjšal prestiž Slovenije v svetu.

In nesporen sklep številnih tujih politikov in uglednih medijev je, da je Janša s prenagljenim izrekanjem mnenja o zmagovalcu volitev v ZDA naredil hudo napako.

In z njo zmanjšal prestiž Slovenije v svetu.

Odziv zunanjega ministrstva bi bil zato na mestu. Ampak zunanji minister Logar ima drugačne skrbi. 

Med pogovorom o prihodnosti Evropske unije med pandemijo je zunanji minister Anže Logar celo dejal, da ne ve, zakaj bi drža slovenskega premierja, ki je za zmagovalca volitev v ZDA prezgodaj razglasil Trumpa, kakorkoli vplivala na položaj Slovenije v EU.

Anže Logar je seveda tesen sodelavec Janeza Janše in visok član SDS-a, zato si svojemu šefu očitno ne upa nasprotovati niti tedaj, ko predsedniku vlade spodrsne ne le na domačem političnem parketu, amak na očeh vsega sveta.

Vendar je Logar tudi zunanji minister, zato s takšnim strankarskim klečeplazenjem zanemarja svojo dolžnost in ravna skrajno neprofesionalno.

Medtem pa so se oglasili mnogi drugi, ki poskušajo nekoliko popraviti celo vrsto katastrofalnih potez slovenskega predsednika vlade.

Komisar Janez Lenarčič za Politico kritično o Janši. Vir: Twitter

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je na primer dejal, da se z izvolitvijo Bidna ponuja priložnost, da znova utrdimo čezatlantske vezi, izboljšamo odnose.

Komisar Lenarčič je tudi priznal, da v Bruslju drža slovenskega premierja ni naletela na odobravanje.

Anže Logar in Viktor Orban
Minister, ki se ne vmešava v lastno delo: Anže Logar in Viktor Orbán. Vir: Twitter
Anže Logar je Janšev tesen sodelavec in visok član SDS, zato si svojemu šefu očitno ne upa nasprotovati niti tedaj, ko predsedniku vlade očitno spodrsne. Vendar je tudi zunanji minister, zato s takšnim strankarskim klečeplazenjem zanemarja svojo dolžnost in ravna skrajno neprofesionalno.

O vedenju premierja Janše je komisar Lenarčič spregovoril tudi za spletni bilten Politico.

»Ljudje na najvišjih izvršnih položajih bi se morali zavedati, da tisto, kar rečejo v javnosti, kar vključuje tudi družbena omrežja, odmeva, ter da bi morala biti previdnost pravilo. Bojim se, da tviti, ki smo jih videli, niso prispevali k pozitivni podobi Slovenije v Bruslju ali Washingtonuje zelo diplomatsko dejal komisar Janez Lenarčič.

Politico je ob tem glede Janše ocenil, da še naprej promovira Trumpu naklonjene teorije zarote.

Ugledni bruseljski portal Janšo označuje za populista, ki nasprotuje migracijam, ki je prezgodaj razglasil Trumpa za zmagovalca ter zatem kritiziral ameriške medije, češ da so za zmagovalca razglasili Bidna, še preden so sodišča obravnavala Trumpove tožbe.

Neue Zürcher Zeitung (NZZ) ob ruskem predsedniku Vladimirju Putinu, brazilskem predsedniku Jairju Bolsonaru in kitajskem predsedniku Xi Jinpingu, ki še nisto čestitali Bidnu izpostavlja Janšo, ki pa je edini čestital – Trumpu.

Da je Janša Trumpu čestital prenagljeno meni tudi nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ki opaža, da se je Janšev zunanji minister Anže Logar zavil v molk in da sta ga (iz vrst vladajoče koalicije) kritizirala le obrambni minister Matej Tonin in predsednik parlamenta Igor Zorčič, medtem ko levosredinska opozicija zahteva njegov odstop.

Mike Pompeo, Trumpov državni sekretar in Anže Logar, v času koronakrize. Vir: Twitter

»Janša je izgubil vso verodostojnost v mednarodni skupnosti,« tako FAZ povzema slovensko opozicijo.

Tudi nemški Spiegel je na svoji spletni strani v članku z naslovom »Slovenski Donald« v ponedeljek Janšo izpostavil kot tistega politika v Evropski uniji, ki se ne more sprijazniti s Trumpovim volilnim porazom.

Spiegel pri Janši opaža manično gorečnost in trdi, da slovenski premier podpihuje sovraštvo do osrednjih medijev.

Spiegel pri Janši opaža manično gorečnost in trdi, da slovenski premier podpihuje sovraštvo do osrednjih medijev.

Podobno so pisali tudi številni drugi mediji.

NPR je Janšo označil za protiimigrantskega konservativca, o zgrešeni potezi slovenskega predsednika vlade pa so poročale tudi avstrijska APA, francoska AFP ter mediji v jugovzhodni Evropi.

Da bi se Janez Janša zaradi svojih neprimernih izjav moral Joeju Bidnu opravičiti je opozoril tudi nekdanji predsednik Slovenije dr. Danilo Türk.

Zunanji minister, ki svoje področje obvlada in je strokoven bi ob vseh teh kritikah lahko zbral pogum in povedal, da to, kar je bilo storjeno s strani predsednika vlade ni bilo primerno in ne izraža stališča Slovenije.

Toda takšnega zunanjega ministra Slovenija – žal nima.

Delite članek