REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Janša lahko napove vojno ZDA, pa bi Tonin 'dahnil', da ima vsak politik svoje stališče, ko gre za mednarodna vprašanja«

»Janša lahko napove vojno ZDA, pa bi Tonin 'dahnil', da ima vsak politik svoje stališče, ko gre za mednarodna vprašanja«»A lahko kdo, ki ga ni blokiral, tole pokaže Janezu Janši? Morda bo vsaj iz tega nazornega prikaza razumel, kaj se je zgodilo v ZDA in nehal z bedastimi in škodljivimi tviti.« Vir: Twitter
Janšev vzornik na evropskih tleh je bil nekoliko bolj previden - podporo Trumpu (in ne čestitke ob zmagi) ter že znane zmerljivke na račun Bidna je izrekel kabinet Viktorja Orbána - ne pa madžarski premier Viktor Orbán osebno.

Ob neutrudnem navijaštvu Janeza Janše za zmago Donalda Trumpa na ameriških predsedniških volitvah in pripravljenosti, da se glede tega svojega spornega početja krega ne le z Američani ter svetovalcem Trumpovega protikandidata Joeja Bidna, ampak tudi z diplomati in veljaki iz Evropske unije, ki so okrcali slovenskega premierja, je v nebo vpijoče, da koalicijski partnerji iz aktualne slovenske vlade - DeSUS, SMC in NSi - s svojim izmikanjem, da bi Janševo vpletanje v volitve v ZDA obsodili, premierju pravzaprav pritrjujejo.

Kruta resnica je, da molk koalicijskih strank ob incidentnem početju predsednika vlade pove več kot tisoč besed.

In je naravnost grozljiv.

Desnosredinska koalicija
Desna koalicija vlada ob pomoči madžarskega strica iz ozadja. Vir: Twitter

Na nesprejemljivo Janševo vtikanje v volitve na tujem in soliranje znotraj Evropske unije je v četrtek opozoril tudi predsednik Hrvaške Zoran Milanović ob dvomu, kako bo Slovenija pod Janševo taktirko naslednje leto lahko sploh predsedovala EU.

Ne gre le za to, da je Janša s preuranjenim veseljem glede Trumpove zmage osmešil sebe in Slovenijo ter storil resno napako, ki ne pritiče politiku, ki se ima za demokrata, ampak za to, da takšna politika razdvaja tudi že itak razklano Evropsko unijo.

Trump, Biden in Janša
Za Janšo je zmagovalec ameriških volitev že znan, zanj je samoumevna tudu Trumpova škandalozna zahteva posamičnim zveznim državam ZDA, ki tradicionalno glasujejo za demokrate, da prenehajo s preštevanjem volilnih lističev. Vir: Twitter

Janšev vzornik na evropskih tleh je bil nekoliko bolj previden - podporo Trumpu (in ne čestitke ob zmagi) ter že znane zmerljivke na račun Bidna je izrekel kabinet Viktorja Orbána ob orkestriranju Višegrajske skupine, ne pa madžarski premier Viktor Orbán osebno.

»Janez Janša lahko napove vojno ZDA, pa bi Matej Tonin 'dahnil', da ima vsak politik svoje stališče, ko gre za mednarodna vprašanja,« je spomnil Dušan Kočevar na znano stališče predsednika NSi in obrambnega ministra glede spornega početja partnerjev iz koalicije in samega premierja.

Janšev zavajajoč tvit v podporo Trumpovi zmagi na volitvah v trenutku, ko še zdaleč niso bili prešteti vsi glasovi (in je rezultat preštetih glasov v resnici nakazoval, da bo Joe Biden naslednji ameriški predsednik), je celo uspel pretentati Janeza.

Tako se je na družbenih omrežjih razvila živahna razprava o sramoti, ki jo čutijo sodržavljani Janeza Janše zaradi njegovega tvitanja, ki je na las podobno Trumpovemu.

Orban, Janša in Vučić pridigajo ljubezen in spravo...
Karikatura na Bledu: predsednik Srbije Aleksandar Vučić, madžarski premier Orbán in Janez Janša. Foto: Igor Mekina

Trumpa so v ZDA tako odkrito kot Janša podprli le še volivci srbskih korenin.

In Trump se jim je tudi zahvalil, s svojem slogu - z obljubo kupčije na račun Kosova.

Zanimivo je, da kljub Janševim nebrzdanim prizadevanjem, da Trumpa brž razglasi za ameriškega predsednika za še naslednja štiri leta, se mu Donald ni zahvalil z ničemer, niti z obljubo, da bo, na primer, ves Piranski zaliv samo slovenski.

Če ne zaradi Janše, pa vsaj zaradi Melanie ...

Trump in Melania
Donald in Melania. Vir: Twitter

Ogorčenost nad nespametnim Janševim početjem je strnil Matic Cvelbar.

Zaskrbljojoče je, da aktualni slovenski premier ne odneha s pričkanjem niti tedaj, ko jih dobi po prstih ...

Ob dejstvu, da Janša veliko časa porabi za tvitanje podpore Trumpu in prepriranje z mediji ter politiki tako doma kot po svetu, se zastavljata dve vprašanji.

Prvo je, kako Janši dopovedati, da Trump morda ne bo zmagal.

Drugo pa je, kako Janši dopovedati, da posveča odločno preveč časa tvitanju ter volitvam čez lužo in škandalozno premalo za zamejitev epidemije Covida-19, ki je znova dosegla žalosten rekord, tokrat po številu smrti.

V četrtek je objavljeno, da je dan prej, samo v enem dnevu umrlo 29 ljudi.

Toda Janši, ki je v preteklosti zaradi občutno manjšega števila okužb in smrti v posledici pandemije veliko ostreje napadal Marjana Šarca in ga celo »pošiljal« v zapor, sedaj očitno niti na pamet ne pade, da prevzame odgovornost za svojo nesposobnost ter nesposobnost 'strokovne skupine' in - odstopi.

Edino, kar se zdi verjetno je, da je v svetovnem merilu osamljeni slovenski premier -, če izvzamemo Orbána in Vučića - najbrž pritegnil pozornost Borata.

Bo Slovenistan naslednja tarča Sache Barona Cohena?

Delite članek