REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Je Janševa žaljivka Bidna njegova največja politična napaka? Biden vse bližje zmagi, Janševo stavo podpira le - komedijant!

Je Janševa žaljivka Bidna njegova največja politična napaka? Biden vse bližje zmagi, Janševo stavo podpira le - komedijant!Janez Janša proti Joeju Bidnu. Vir: Twitter

V Evropi je bil pred ameriškimi volitvami predsednik slovenske vlade skupaj z Viktorjem Orbánom eden od dveh šefov vlad ali držav, ki so tako odkrito navijali za zmago Donalda Trumpa.

Da bi Donald Trump res lahko zmagal pa je vse manj možnosti.

Nekatere ankete mu to sicer še napovedujejo, toda velika večina ne.

Eden od argumentov v korist Trumpa bi lahko bilo prepričanje, da volivci Donalda Trumpa svojo politično izbiro skrivajo veliko bolj kot ostali volivci in da tudi odkrito lažejo tistim, ki izvajajo ankete.

Biden ima več kot 80 odstotkov možnosti, da zmaga, ankete pa bi se morale letos zmotiti še veliko bolj kot leta 2016.

Eden od argumentov v korist Trumpa bi lahko bilo prepričanje, da volivci Donalda Trumpa svojo politično opredelitev skrivajo veliko bolj kot ostali volivci in da tudi odkrito lažejo tistim, ki izvajajo ankete.

Da se je v zadnjem času povečalo število tistih, ki nočejo povedati svojega mnenja, je prepričan tudi Patrick Murray, direktor inštituta Monmouth University, ki ocenjuje, da je število tistih, ki svojega  mnenja nočejo povedati, enako razporejeno med privrženci Trumpa in Bidna oziroma da je med njimi celo nekaj več »sramežljivih« privržencev Bidna.

Ankete - napovedujejo zmago Bidna
Večina ameriških anket in analiz javnega mnenja daje prednost Joeju Bidnu in ne Donaldu Trumpu. Vir: Screenshot WP

Povsem drugačnega mnenja je komedijant Tim Young, ki je več mesecev potoval po ZDA in se pogovarjal z »navadnimi ljudmi«.

Prišel je do sklepa, da se vodilni mediji, ki menijo, da Trump nima možnosti za zmago - motijo.

»Ima nepredstavljivo veliko podporo … jaz sploh ne bi verjel anketam,« je Young dejal za Foxovo oddajo »Fox & Friends.«

V Trumpu naklonjenem Washington Timesu je Tim Young nato objavil članek z naslovom »Zakaj ne verjamem anketam in zakaj jim ne bi smeli verjeti tudi vi«, ki je bil precej bran.

In celo najbolj trdni zavezniki SDS in Janše bi zelo verjetno spoznali, da nima smisla, da še naprej sodelujejo v vladi, ki jo vodi predsednik, ki se je uspel – popolnoma po nepotrebnem – prepirati in zameriti celo novemu predsedniku ZDA, predsedniku najmočnejše države sveta.

Obiskal je namreč Kalifornijo, Alabamo, Kolorado, Severno Karolino, Pennsylvanio, Indiano, Iowo, Virginio, Kentucky, Ohio, Minnesoto, Wisconsin, Texas, Maryland, Florido, Južno Dakoto in Severno Dakoto ter na terenu zbiral vtise.

»Tiha večina je živa, je v dobrem stanju in je vse številčnejša v Ameriki, ostala pa bo ostala tiha ali pa bo odkrito lagala, saj je prestrašena, da bo napadena ali potisnjena na obrobje, če bi odkrila karte,« je prepričan Tim Young.

Nato opisuje pogovore s prebivalci, ki so mu odkrito priznali, da so se anketarjem lagali o tem, za koga bodo glasovali in da so celo trdili, da bodo glasovali za Bidna.

Vendar so vse druge napovedi precej manj v korist sedanjega predsednika ZDA.

V večini odločilnih držav je Donald Trump za več odstotnih točk za Joejem Bidom, najmanj za 3 do 5 odstotkov.

Napake anket bi morale biti letos veliko večje, da bi Trump lahko zmagal.

Ob tem je v zadnjih tednih pred volitvami podpora leta 2016 Trumpu naraščala, letos pa je drugače.

Po oceni spletne strani RealClearPolitics ima Biden 6 odstotno vodstvo v primerjavi s Trumpom tudi ko gre za »neto pozitivne« ocene.

Trump in Biden
Joe Biden in Donald Trump. Vir: Twitter

Kar pomen, da so skupne ocene Bidna v povprečju 6 odstotkov višje od negativnih.

V primeru Trumpa prevladujejo negativne, ki so »minus 13 točk« nižje od pozitivnih.

V šestih odločilnih državah Biden še vedno vodi najmanj za dve odstotni točki pred Trumpom.

Realne ankete o Bidnu in Trumpu
Modra podpora (nad 47 odstotkov) mobilnih uporabnikov v ZDA je za Bidna, rdeča za Trumpa, siva za neodločene, rumena za "nekoga drugega." Vir: Embee

Trumpova težava je tudi, da je predsednik na funkciji in da gre tokrat »za referendum o njem.«

Zelo zanimiva pa so tudi predvidevanja tistih, ki spremljajo navade mobilnih uporabnikov spleta.

Glede na podatke mobilne ankete v realnem času, ki sliši na ime »Embee Mobile's Real-Time 2020« in se osvežuje v realnem času, ima predsednik Trump še zmeraj majhno prednost med volivci, ki uporabljajo Facebook, vendar prepričljivo izgublja na platformah kot so Instagram, LinkdeIn, Reddit, Snapchat in Tik Tok.

Deloma tudi zato, ker so uporabniki na Facebooku praviloma starejši in dajejo večji poudarek svobodi govora in pravici do nošenja orožja, medtem ko so te teme »odsotne« na profilih mlajših uporabnikov ostalih družbenih omrežij, ki so jim bližje demokrati.

Janševa stava na Trumpa se bo morda obrestovala, toda kot vse kaže ta trenutek je zelo verjetno, da se to ne bo zgodilo.

In če se ne bo, bi to lahko postalo nočna mora tudi za Slovenijo.

Trump in Biden
Trump v. Biden. Vir: Twitter
Janševa stava na Trumpa se bo morda obrestovala, toda kot vse kaže sedaj je zelo verjetno, da se to ne bo zgodilo. In če se ne bo, bi to lahko postalo nočna mora tudi za Slovenijo.

V tem primeru bi namreč slovensko vlado vodil predsednik vlade, ki je osebno žalil predsednika ZDA, ga imenoval za »najbolj šibkega doslej«, ob tem pa zaradi vloge v svetu, v zvezi NATO in podobno, Združene države Amerike ostajajo najpomembnejša zaveznica Slovenije.

In celo najbolj trdni zavezniki SDS in Janše bi zelo verjetno spoznali, da nima smisla, da še naprej sodelujejo v vladi, ki jo vodi predsednik, ki se je uspel – popolnoma po nepotrebnem – prepirati in zameriti celo novemu predsedniku ZDA, predsedniku najmočnejše države sveta.

To bi lahko vodilo v celo vrsto zunanjepolitičnih in notranjepolitičnih neuspehov Slovenije.

Tudi dejstvo, da je Trump poročen s Slovenko Melanio, ki ga očitno vztrajno podpira – od česar Slovenija doslej ni imela prav nobene koristi – bi se lahko pokazalo kot še eno, dodatno breme.

Janšev nespreten tvit z žaljivko na račun Bidna bi se lahko že čez nekaj dni spremenil v nočno moro in njegovo največjo zunanjepolitično napako.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek