REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Super za kriminalce: Hojs razkril plače tajnih policijskih sodelavcev, informacijski pooblaščenec pa brani ministrstvo!

Super za kriminalce: Hojs razkril plače tajnih policijskih sodelavcev, informacijski pooblaščenec pa brani ministrstvo!Odstopljeni minister Aleš Hojs premišljuje: kaj lahko še objavi? Vir: Twitter
»Minister Aleš Hojs je razkril podatke, ki so po pravilniku varovani in po zakonu ne javni. Objavil je imena mobilnih kriminalističnih oddelkov, ki izvajajo tajno opazovanje in sledenje, kot tudi imena posameznikov Specialne enote Policije.«

Na objavo poimenskega seznama plač z imeni in priimki, nazivi in zneskom bruto izplačil (z raznimi dodatki, tudi zaradi pandemije) pod taktirko odstopljenega notranjega ministra Aleša Hojsa, se je na precej nenavaden in pravno precej sporen način odzval tudi informacijski pooblaščenec, ki je pojasnil, da niti inšpekcijskega postopka – ne bo uvedel.

»Zakon o sistemu plač v javnem sektorju pa v 1. odstavku 38. člena določa, da so plače v javnem sektorju javne, javnosti pa so dostopni podatki o delovnem mestu, nazivu ali funkciji, o osnovnih plačah, o dodatkih ter delu plače za delovno uspešnost, razen dodatka za delovno dobo. Peti odstavek določa, da prej omenjena določba ne velja za podatke o plačah javnih uslužbencev v obveščevalnih in varnostnih službah, 6. odstavek pa, da so dostopni individualni podatki o znesku celotne bruto plače vsakega javnega uslužbenca in vsakega funkcionarja brez zmanjšanja za morebitne odbitke iz naslova izvršbe, kreditov ali drugih osebnih obveznosti,« je zapisal Informacijski pooblaščenec.

Toda Matjaž Nemec, predsednik KNOVS-a je medtem že opozoril, da je samooklicani minister Hojs vendarle nezakonito razkril varovane podatke.

»Minister Aleš Hojs je razkril podatke, ki so po pravilniku varovani in po zakonu ne javni. Objavil je imena mobilnih kriminalističnih oddelkov, ki izvajajo tajno opazovanje in sledenje, kot tudi imena posameznikov Specialne enote Policije

Odvetnica in nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar se sicer strinja, da so plače v javnem sektorju javni podatek, čeprav razume, zakaj javnost potezo ministra Hojsa vidi kot ministrovo orodje za boj proti sindikatu.

Vendar pa zakon o dostopu do informacij javnega značaja določa izjeme, ko podatkov javnih uslužbencev ni dovoljeno objaviti.

Za obveščevalno-varnostne službe je taka izjema tajnost podatkov, tudi za imena in priimke zaposlenih ter njihove plače, je pojasnila na Twitterju.

Vir: Twitter

Zakon o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb med varnostne službe po njenih besedah uvršča tudi policijo.

»Zmeda pri nomenklaturi v naši zakonodaji žal obstaja,« je dodala odvetnica Pirc Musar.

Obenem je razkritje imen pripadnikov Specialne enote, označila kot »najmanj nerazumno«, predstavitev bruto izplačil s prištetimi dodatki in poračuni pa kot morda tudi »manipulativno.«

V Policijskem sindikatu Slovenije, ki stavka že drugi dan, pa po prvem pregledu objave policijskih plač ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa ugotavljajo, da je prišlo do razkritja osebnih podatkov, ki se jih razume kot varovane in bi lahko bilo tudi podlaga za odškodninske tožbe.

Svoje dokončno mnenje bodo še sporočili.

Aleš Hojs in Nataša Pirc Musar  Vir:RTV SLO
Aleš Hojs in Nataša Pirc Musar. Vir: Screenshot RTV SLO

Ob tem pa je predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko posvaril, da bi bila lahko z objavo plač ogrožena osebna varnost določenih policistov in kriminalistov, pa tudi varnostni sistem.

Na družbenih omrežjih so se že pojavili zapisi oseb, ki so s pomočjo Hojsovega seznama uspele identificirati policiste, ki svoje naloge opravljajo v civilu.

Seznam policistov z njihovimi podatki bo prišel prav – kriminalcem.

Seznam policistov z njihovimi plačami bo zato prišel zelo prav predvsem – kriminalcem.

Zdaj namreč lahko določijo ceno za vsakega posameznega policista s sezanam, ugotavlja eden od komentatorjev dogajanja.

In prav tako je res, da v vseh državah sveta izdaja tajnih sodelavcev obveščevalnih ali policijskih enot velja za najhujšo izdajo, ki se strogo kaznuje.

V Sloveniji pa takšne podatke izdaja celo tisti, ki je – na čelu same policije!

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek