REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nič presenetljivega: Aleš Hojs se čudi, ker objave na spletnih straneh ministrstva »niso uradne objave«

Nič presenetljivega: Aleš Hojs se čudi, ker objave na spletnih straneh ministrstva »niso uradne objave«Aleš Hojs se čudi razveljavljenim vladnim odlokom, ki niso bili objavljeni v Uradnem listu. Vir: Twitter
Notranji minister, ki se neustavno oklepa svojega položaja po »nepreklicnem odstopu« ne pozna slovenske Ustave in očitno ne ve niti tega, da je potrebno vse odloke vlade objavljati v Uradnem listu.

Potem ko je Ustavno sodišče ugotovilo, da je bilo podaljševanje pouka na daljavo pravno neustrezno, je vlada sporočila, da bo uresničila odločitev ustavnega sodišča in do ponedeljka sprejela sklepe o prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter jih objavila v Uradnem listu, kar pomeni, da bo pouk še naprej potekal na daljavo.

Šolska ministrica je te dni delila fotografijo iz pregrešno dragega vladnega Falcona. Vir: Twitter
Šolska ministrica zelo rada uporablja pregrešno dragega vladnega Falcona. Vir: Twitter

Ustavno sodišče je ministrstvu za šolstvo sicer dalo tri dni časa, da znova pretehta strokovno utemeljenost pouka na daljavo in se v povezavi s tem ustrezno odzove oziroma odredi vse, kar je morebiti potrebno za prehod na ponoven način izvajanja vzgoje in izobraževanja v institucijah, ki to izvajajo.

Hkrati pa je ustavno sodišče opozorilo, da bi bili, glede na trenutne razmere, vseeno izpolnjeni pogoji za začasno zadržanje odloka, ki se nanaša na prepoved izvajanja vzgoje in izobraževanja v šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami, kjer ima zaprtje šol za te otroke še hujše posledice.

Kuverto Aleša Hojsa je prekril mah
Kuverto z odstopom Aleša Hojsa je prekril mah. Vir: Twitter

Četrtkovo odločitev ustavnega sodišča je komentiral tudi t. i. notranji minister Aleš Hojs.

Dejal je, da »ne gre za to, da bi bilo kaj narobe s samo vsebino teh odlokov«, ampak da je težava v načinu njihove objave.

»Sam si nisem predstavljal, da je objava na spletnih straneh ministrstva nekaj, kar ni javna objava. Torej očitno gre za neke pravne oblike, ki nekako zapovedujejo, da morajo biti te stvari objavljene v Uradnem listu,« je dejal minister in izrazil prepričanje, da bodo vse stvari ustrezno sanirane v roku, ki ga je določilo sodišče.

Da minister Janševe vlade ne ve, da je potrebno v pravni državi vse ukrepe objavljati v Uradnem listu in da v primeru, če to ni storjeno, taki ukrepi ne veljajo, je res zelo nenavadno za Slovenijo, manj nenavadno pa za samooklicanega notranjega ministra.

»V pravni državi se zadev ne sme delati po domače. V takem primeru državljani ne vemo, kaj je prav in kaj ne, kaj velja in kaj ne, ne znamo slediti ukrepom, predvsem pa smo zmedeni,« je Hojsov odziv komentiral nekdanji šolski minister in podpredsednik stranke SD Jernej Pikalo.

Vajenec in učitelj. Vir: Twitter
Vajenec in učitelj. Vir: Twitter
'Maršal Twito' bi rad vladal s tvitdekreti, a to v pravni državi ni mogoče in ni dopustno.

»'Maršal Twito' bi rad vladal s tvitdekreti, a to v pravni državi ni mogoče in ni dopustno,« je ocenil vodja poslancev Levice Mateja T. Vatovec.

»To je velika napaka vlade, površnost, nekateri pravijo, da celo šlamastika, ki si je vlada v tako občutljivih časih, ko bi morala biti za vzor državljanom, ne bi smela privoščiti. To meče slabo luč tudi na vse druge ukrepe,« meni vodja poslancev stranke SAB Maša Kociper.

Matej Avbelj: 'Če sklepi vlade niso bili objavljeni, niso nastali, ne obstajajo in tako ne veljajo.'

Celo pravnik, ki pogosto deli isto mnenje z Janševo vlado, je tokrat dal za prav Ustavnemu sodišču.

»Zadeva je jasna kot beli dan. Ustava določa, da morajo biti predpisi objavljeni v državnem uradnem listu, preden začnejo veljati. Če sklepi vlade niso bili objavljeni, niso nastali, ne obstajajo in tako ne veljajo, s tem pa so tudi odloki prenehali veljati na dan, ko niso bili veljavno podaljšani. Po tistem datumu torej ti odloki niso predstavljali pravne podlage za tamkaj predvidene ukrepe,« je dejal ustavni pravnik Metej Avbelj in dodal, da gre za osnove ustavnega prava.

Ustavni pravnik Metej Avbelj opozarja, da pri odločitvi Ustavnega sodišča glede nezakonitosti ukrepov Janševe vlade gre za osnove ustavnega prava. Vir: Twitter

Ampak notranji minister Hojs, ki se neustavno oklepa svojega položaja po »nepreklicnem odstopu« očitno ne ve niti tega, da je potrebno vse odloke vlade objavljati v Uradnem listu.

Iz vsega tega se jasno vidi vsa aroganca oblasti. Vlada bi rada vladala, ne ve pa niti tega, kako se to v skladu z Ustavo počne.

Iz vsega tega se jasno vidi vsa aroganca oblasti.

Vlada bi rada vladala, ne ve pa niti tega, kako se to v skladu z Ustavo počne in kako mora objavljati svoje odločitve.

Trditve, da odloki veljajo, ker pač ni bil zapisan rok njihovega trajanja so privlečeni za lase, saj je Ustavno sodišče že v prejšnjih odločbah jasno zapisalo, da gre za začasne ukrepe, ki jih mora Janševa vlada ocenjevati vsak teden.

Isto velja za vladajočo koalicijo in še posebej Janševo vlado, ki se je za to spoznanje dodatno usposobila s pomočjo odločbe Ustavnega sodišča.

Učijo se iz napak, iz prakse.

Svoje lastne …

Delite članek