REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Nov četrtek je. En teden po Četrtku. So Hojsovi že identificirali kakšnega izgrednika? Še ne?«

»Nov četrtek je. En teden po Četrtku. So Hojsovi že identificirali kakšnega izgrednika? Še ne?«Aleš Hojs s svojo najljubšo igračko. Vir: Twitter

5. novembra smo bili priče nasilnim protestom v središču Ljubljane, ki sicer v ničemer niso spominjali niti so imeli karkoli skupnega s petkovimi kolesarskimi protesti proti vladi Janeza Janše.

Tedaj se je odstopljeni notranji minister Aleš Hojs neposredno po dogodku širokoustil in napadal petkove protestnike, ki so od spomladi naprej pozivali na odstop Janševe vlade, nesposobne, da zameji epidemijo, medtem ko izvaja masovne kadrovske rošade in na vodilna mesta inštalira kadre iz vrst vladajoče SDS in koalicijskih strank - SMC, NSi in DeSUS.

Hojs, Janša in nasilje policije. Začelo se je že 9.10.2020. Fotomontaža:Insajder.com
Hojs, Janša in nasilje policije. Začelo se je že 9.10.2020. Fotomontaža: Insajder.com

Zato so nekateri pričakovali, da bo Hojs sedaj izkoristil priložnost, da se dokaže.

Spomnimo, Hojs je v večernih televizijskih oddajah pred tednom dni v isti sapi vzdolž in počez poskušal krivdo za »četrtkove nasilne proteste« naprtiti petkovim protestnikom ter predstavnikom opozicije in poročevalcem neodvisnih medijev.

Toda Hojsova pričakovanja, da mu bo vesoljna Slovenija zaupala na besedo, so bila zaman.

Kar je povsem pričakovano, ker gre za Hojsa, ne pa notranjega ministra neke resne, demokratične države.

Pod črto: Hojsu niti teden dni pozneje ni uspelo identificirati nobenega izgrednika.

Vse to spominja na zelo podobno situacijo na Poljskem.

 Zažig stanovanja na Poljskem Vir:Twitter
Pred očmi javnosti, sredi belega dne: zažig stanovanja na Poljskem. Vir: Twitter
Obakrat, ko so demonstracije bile nasilne, je bil top uporabljen. Obakrat je bil PV Janez Janša.

Včeraj so namreč desničarski skrajneži poskušali s pirotehničnimi sredstvi z bližnjega viadukta sredi belega dne in pred očmi več sto ljudi zažgati stanovanje zagovornice pravic žensk in LGBT populacije.

Toda socialna omrežja so že nekaj ur kasneje uspela ugotoviti identiteto desnega skrajneža in policiji sporočiti zahtevo »za takojšnje pridržanje in zaslišanje R. Bąkiewicza, organizatorja nezakonitega shoda, ki je ogrozil življenje prebivalcev stanovanjske hiše na naslovu Avenija 3. maja«, kjer je nasilnežu uspelo požar, sicer v stanovanju pod tistim, ki je bilo dejanska tarča podivjale drhali - tudi zanetiti.

V slabo tolažbo pa je dejstvo, da tudi v tej državi t. i. Višegrajske skupine, h kateri drvi tudi Slovenija pod taktirko premierja Janeza Janše, policija v primeru, ko gre za skrajno desničarske skupine, podobno kot v Sloveniji doslej ni naredila – nič.

Delite članek