REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pristalo prvo letalo s cepivom Pfizerja in BioNtecha!

Pristalo prvo letalo s cepivom Pfizerja in BioNtecha!Prvo cepivo je prispelo. Vir: Twitter
Poleg tega cepiva so v Srbijo pripeljali tudi že prve odmerke cepiva Sputnik V, prebivalci pa bodo imeli na voljo tudi kitajska cepiva.

Končno je prispelo prvo cepivo, ki ga izdelujeta podjetji Pfizer in BioNtech.

S tovornega letala z belo-rdeče-modrimi oznakami so jih takoj odpeljali v primerne hladilnike, ki bodo vzdrževali temperaturo pod - 80 stopinj Celzija.

Velik izziv je transport tega cepiva, saj ga je treba shranjevati in transportirati na temperaturi od minus 80 do minus 70 stopinj Celzija, pri čemer bo moral proizvajalec oz. distributer poskrbeti za primerno hranjenje med prevozom.

Cepivo je pet dni stabilno tudi na temperaturi od dveh do osmih stopinj Celzija in dve uri na sobni temperaturi.

Toda kje je cepivo pristalo?

Kot kažejo posnetki agencije Tanjug je prvo tovorno letalo že pristalo na letališču »Nikola Tesla« v Beogradu, kamor je pripeljalo 4800 prvih odmerkov cepiv.

Prvo cepivo prispelo v Srbijo
Prvo cepivo prispelo v Srbijo. Vir: Twitter

Agencija za zdravila in medicinska sredstva Srbije je namreč pred štirimi dnevi že izdala soglasje za uvoz Pfizerjevega cepiva.

Članstvo v EU praviloma prinaša prednosti, toda očitno ne tudi pri hitri dostavi cepiv in možnosti izbire cepiv.

Srbija je s tem, kot je objavila tiskovna agencija Tanjug, postala prva država v regiji, ki je dobila cepivo Pfizerja in BioNtecha.

Poleg tega cepiva so iz Rusije v Srbijo pripeljali tudi že prve odmerke cepiva Sputnik V, prebivalci pa bodo imeli na voljo tudi kitajska cepiva.

Slovenija pa je medtem - do včeraj - čakala na zeleno luč Evropske agencije za zdravila (EMA).

Glede na časovnico Evropske komisije, naj bi se množično cepljenje v Evropski uniji začelo že prihodnjo nedeljo v vseh članicah EU.

Če bo šlo vse po načrtih, bodo države EU cepivo prejele v soboto, je dobavitelj zagotovil Evropski komisiji.

Cepivo Sputnik 5
Cepivo Sputnik V. Vir: Twitter

Že dan zatem se bo v nekaterih državah EU začelo tudi cepljenje proti koronavirusni bolezni Covid-19, med drugim v Nemčiji, Avstriji in Španiji.

Nekatere države pa bodo kampanjo cepljenja začele 28. ali 29. decembra.

S slovenskega ministrstva za zdravje so v petek sporočili, da bo Slovenija predvidoma 26. decembra prejela prve odmerke cepiva, in sicer 9745 odmerkov.

Z njimi bodo na Slovenskem najprej cepili oskrbovance v domovih za starejše in tam zaposlene ter najbolj izpostavljene zdravstvene delavce.

Cepivo Pfizerja in BioNTecha so sicer v več državah po svetu že odobrili, kot prvi v Veliki Britaniji, ki sta ji med drugim sledili ZDA in Kanada.

V vseh teh državah se je cepljenje tudi že začelo.

Opazna razlika je tudi, da so v Srbiji cepivo lahko prepeljali z lastnim letalskim prevoznikom, kar je za Slovenijo po propadu Adrie Airways seveda - misija nemogoče. 

Evropska komisija je s Pfizerjem in BioNtechom novembra sklenila dogovor o nakupu 200 milijonov odmerkov cepiva proti Covidu-19 z možnostjo nabave dodatnih 100 milijonov odmerkov, ko bo cepivo odobreno in preverjeno.

Skupaj je Evropska komisija sklenila pogodbe s šestimi proizvajalci za več kot dve milijardi odmerkov cepiva.

EMA sicer opravlja še tekoči pregled cepiva proti Covidu-19, ki ga je razvila Moderna, in cepiva, ki sta ga razvila podjetje AstraZeneca in Univerza v Oxfordu.

Počivalšek in Adria Airways
Nekaj je jasno: cepiva v Slovenijo ne bo pripeljal slovenski nacionalni letalski prevoznik, ki ga je še lani ob tem času napovedoval večni gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Vir: Twitter

EMA bo o cepivu Moderne predvidoma odločala 6. januarja.

Vsekakor pa je zanimivo, da je cepivo prej na voljo v Srbiji, ki (še) ni članica EU kot pa v Sloveniji, ki to je.

Članstvo v EU praviloma prinaša prednosti, toda očitno ne tudi pri hitri dostavi cepiv in ne pri večji možnosti izbire cepiv.

Opazna razlika je tudi, da so v Srbiji cepivo lahko prepeljali z lastnim letalskim prevoznikom, kar je za Slovenijo po žalostnem propadu Adrie Airways seveda - misija nemogoče.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek