REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Podpis Vučića, diplomatska katastrofa Srbije: Se je zaradi ene vejice Srbija že odrekla Kosovu?

Podpis Vučića, diplomatska katastrofa Srbije: Se je zaradi ene vejice Srbija že odrekla Kosovu?Aleksandar Vučić in Trumpovo darilo: Donaldovo penkalo in ključi Bele hiše za - Kosovo. Vir: Twitter

V Srbiji strokovnjaki in mediji zelo kritično komentirajo podpis »sporazuma«, ki sta ga v Washingtonu pred Donaldom Trumpom podpisala srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Avdullah Hoti.

Nezadovoljstva, ki leti na račun Vučićevega podpisa dokumenta v Ovalni pisarni je veliko in čeprav so z njim nezadovoljni tudi v delegaciji Kosova, so kritike poteze srbskega predsednika precej uničujoče.

Pravni strokovnjaki v Srbiji opozarjajo, da je predsednik Srbije nase prevzel naloge, ki mu sploh ne pripadajo, istočasno pa je kot eden od treh opolnomočenih predstavnikov države (predsednik vlade, zunanji minister, predsednik države) sprejel obveznosti, zaradi katerih bi Srbija lahko marsikaj izgubila.

Izkazal se je namreč, da sta Hoti in Vučić podpisala vsak svoj dokument, medtem ko je Donald Trump istočasno podpisoval nekakšno svoje pismo Vučiću in Hotiju.

Oba dokumenta se tudi razlikujeta v zadnjem stavku.

Strokovnjaki opozarjajo, da bi takšno podpisovanje lahko pomenilo tudi posredno priznanje Kosova, česar Srbija sicer ne želi narediti.

Strokovnjaki opozarjajo, da bi takšno podpisovanje lahko pomenilo tudi posredno priznanje Kosova, česar Srbija sicer ne želi narediti.

Obenem je Srbija s to potezo ogrozila tudi svoje odnose z Rusijo in Kitajsko, z napovedjo preselitve veleposlaništva v Jeruzalem pa je prekršila tudi številne veljavne resolucije Varnostnega sveta OZN (VS OZN).

Po opozorilu iz Bruslja, da bi Srbija in Kosovo z odpiranjem veleposlaništva v Jeruzalemu lahko ogrozili svoje prihodnje članstvo v Evropski uniji, so srbski diplomati zatrdili, da se bodo o preselitvi »šele pogovarjali«, čeprav je Vučić že podpisal, da se Srbija strinja, da bo veleposlaništvo preseljeno do julija leta 2021.

Istočasno se je Vučić s svojim podpisom vsaj strinjal z izraelskim priznanjem Kosova, kar je nov udarec za Srbijo.

Pred tem so srbski diplomati govorili o tem, da bo to popolnoma pokvarilo odnose med Srbijo in Izraelom.

Hoti in Vučič
Vučič, Trump in Hoti. Vir: Twitter

Ob tem naj bi bila Srbija v ta korak prisiljena tudi zato, ker je kosovski predsednik Hashim Thaqi večkrat dejal, da bo Kosovo odprlo veleposlaništvo v Jeruzalemu, če Izrael prizna Kosovo.

Kosovo bi s tem sicer naredilo nekaj, kar sicer vse muslimanske države zavračajo.

Način, na katerega je del o obveznosti napisan z vejico na precej usodnem mestu pomeni, da smo se mi obvezali, ad infinitum, torej, brez časovne omejitve, da tega ne delamo, medtem ko se je Priština obvezala, da samo leto dni ne bo prosila za vstope v mednarodne organizacije.

Odprtje veleposlaništva v Jeruzalemu je sicer v nasprotju s politiko vseh ostalih držav.

Richard Grenell, posrednik ZDA, se je na ocene, da se bo po Vučićevem podpisu srbska diplomacija »vrnila nazaj« v času, odzval s tvitom in vrsto »smeškov.«

Toda v Srbiji sedaj trdijo, da so preselitev veleposlaništva pogojevali s »spoštovanjem Srbije« in nepriznanjem Kosova.

Toda Izrael je Kosovo priznal 22 minut po podpisu omenjenega sporazuma.

Kritična je tudi srbska opozicija.

Predsednik Narodne stranke in nekdanji zunanji minister Vuk Jeremić je izjavil, da se je Srbija s podpisom predsednika Aleksandra Vučića celo obvezala, da bo »za zmeraj« prekinila svoje lobiranje za umik priznanj Kosova, ter prvič v času srbske in jugoslovanske diplomacije prekršila resolucije VS OZN.

»Način, na katerega je del o obveznosti napisan z vejico na precej usodnem mestu pomeni, da smo se mi obvezali, ad infinitum, torej, brez časovne omejitve, da tega ne delamo, medtem ko se je Priština obvezala, da samo leto dni ne bo prosila za vstope v mednarodne organizacije. Očitno nihče v srbski delegaciji ni poznal fines angleškega jezika«, je opozoril Jeremić za televizijo Nova S.

Jeremić je poudaril, da je s pristankom na preselitev veleposlaništva Srbije iz Tel Aviva v Jeruzalem neposredno prekršena Resolucija 478 Varnostnega sveta OZN iz leta 1980, v kateri se članice VS OZN obvezujejo, da naj ne odpirajo veleposlaništev v Jeruzalemu.

Vučić veliko daje na politični marketing (PR) vendar je v Beli hiši naletel na nekoga, ki je v tem veliko boljši. On je vse to naredil zaradi tega slikanja v Beli hiši, vendar tudi to ni izpadlo najbolj srečno.

»S tem je narejena škoda našim nacionalnim interesom, ker je ugled Srbije v svetu bistveno zmanjšan. Kako se bomo sedaj kredibilno zavzemali za spoštovanje Resolucije 1244, ki je osnova naše kosovske politike, v mednarodnih odnosih?« je vprašal Jeremić.

»Srbija je s preselitvijo veleposlaništva potisnila prst v oko EU, ki je naš najpomembnejši partner v gospodarstvu in na mnogih drugih področjih,« je dejal Jeremić.

Jeremić, ki je bil nedavno tudi predsednik GS OZN, je dejal, da je bila Srbija skozi prisotnost Vučića v Beli hiši »dobesedno izkoriščena za enkratno uporabo v volilni kampanji predsednika ZDA Donalda Trumpa.«

»Vučić veliko daje na politični marketing (PR) vendar je v Beli hiši naletel na nekoga, ki je v tem veliko boljši. On je vse to naredil zaradi tega slikanja (s Trumpom) v Beli hiši, vendar tudi to ni izpadlo najbolj srečno,« je poudaril Jeremić.

Vuk Jeremić
Vuk Jeremić. Vir: Twitter

V tem smislu je ocenil tudi nedavno odpoved vojaških vaj Srbije z Belorusijo.

Vučić je bil namreč zaradi podpisa dokumenta v Washingtonu pod velikim pritiskom EU.

»To je trenutek, v katerem je Vučić sprejel taktično odločitev, da popusti pod pritiskom. Sedaj je odpovedal vojaške vaje, jutri jih bo vrnil … Tu ni nobene konsistentne politične in diplomatske strategije,« je sklenil Jeremić.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek