REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dvoglavi DeSUS: Po odločitvi statutarne komisije Pivčeva spremenila stališče; bo imel DeSUS dva predsednika?

Dvoglavi DeSUS: Po odločitvi statutarne komisije Pivčeva spremenila stališče; bo imel DeSUS dva predsednika?Zapleti ob odhodu Aleksandre Pivec. Vir: Twitter
Stranka bi lahko kmalu imela celo dva predsednika – staro in s strani sveta razrešeno »predsednico« Pivčevo ter iz zornega kota Pivčeve »nelegitimnega« začasnega predsednika Tomaža Gantarja.

Potem ko je komisija za statutarna vprašanja in pritožbe stranke upokojencev sprejela stališče, da ima svet DeSUS v obdobju med kongresoma tudi pristojnost razrešiti predsednika stranke, Aleksandri Pivec ne ostaja več veliko možnosti za obstanek na vrhu stranke.

Poslanci so se za glasovanje o nezaupnici odločili po tem, ko Pivčeva kljub njihovim pozivom k odstopu ni odstopila s položaja predsednice stranke.

K odstopu pa so jo med drugim pozvali zaradi očitkov glede plačil ob njenih gostovanjih po Sloveniji, na katerih je pomešala službene zadeve z zasebnimi.

»Rešil« bi jo lahko samo še kongres, zato Aleksandra Pivec zdaj vztraja na stališču, da lahko predsednika stranke razreši le kongres.

Kongres jo je januarja letos tudi potrdil za predsednico in glasoval proti Karlu Erjavcu, čeprav so bili delegati pred tem opozorjeni na nepravilnosti Pivčeve in kršitve zakonodaje že v zadevi SRIPT, prav zato pa Pivečeva upa, da ji bo enak manever uspel tudi tokrat.

Leteča Aleksandra Pivec

Vendar sedaj ni jasno, če bo politično na čelu stranke preživela vse do kongresa, saj ima svet stranke DeSUS sedaj prosto pot do njene odstavitve.

Je pa v tem primeru povsem mogoče, da bi se stranka razcepila do te mere, da bi imela celo dva predsednika – staro in s strani sveta DeSUS razrešeno »predsednico« Pivčevo ter iz zornega kota Pivčeve »nelegitimnega« začasnega predsednika Tomaža Gantarja, predsednika sveta DeSUS-a, ki bi najverjetneje do kongresa prevzel vodenje stranke.

V stranki DeSUS se namreč soočajo z različnimi mnenji o tem, ali svet lahko razreši predsednika stranke.

Tak predlog za razrešitev Pivčeve so namreč svetu podali poslanci DeSUS, a so na seji sveta prejšnji teden predsednici izglasovali le nezaupnico, pred glasovanjem o njeni razrešitvi pa je predsednik sveta Tomaž Gantar sejo prekinil, da bi dilemo razčistili.

V njenem primeru torej niso samo naknadno prirejali račune, Pivčeva ponareja celo vsebino besed in zavez, ki jih je dala.

Že takrat je napovedal, da bodo do nadaljevanja seje sveta pridobili mnenje strankine komisije za statutarna vprašanja in pritožbe.

Komisija, ki je zasedala včeraj je sprejela stališče, da je svet DeSUS-a po statutu pristojen tudi za razrešitev predsednika stranke.

V primeru spora glede razlage o nejasnostih o statutu odloča svet stranke, njegova odločitev pa je dokončna. Prav zato se bo svet DeSUS-a na nadaljevanju seje, ki je napovedana za prihodnji teden, opredelil do tega vprašanja, v tem primeru pa je verjetnejša razrešitev Pivčeve kot pa njen obstanek na čelu stranke.

Aleksandra Pivec in hotel Grahor

Ker pa ni nujno, da svet upošteva včeraj sprejeto stališče omenjene komisije v krogu podpornikov Pivčeve še vedno upajo, da se to ne bo zgodilo.

Podporniki Pivčeve namreč trdijo, da stališče statutarne komisije ne spreminja njihovega stališča, da svet DeSUS-a predsednice ne more razrešiti, ampak lahko to naredi samo kongres.

Na seji sveta stranke bodo, kot so napovedali, člane opozorili, da bodo ravnali nezakonito, če bodo sprejeli takšno mnenje, kar da potrjuje tudi pridobljeno pravno mnenje Inštituta za ustavno pravo.

Gantar, ki je večkrat poudaril, da želi, da delajo zakonito, pa se je pri svojem stališču naslonil na mnenje pravnika in profesorja Pravne fakultete Rajka Pirnata.

Sedaj, ko je mnenje zanjo neugodno, Aleksandra Pivec znova trdi, da jo lahko razreši zgolj kongres.

»Moje mnenje je, da je to možno, da to statut stranke omogoča,« je ob robu seje sveta stranke dejal Gantar glede razrešitve predsednice na svetu DeSUS-a in dodal, da nad predsednikom stranke med dvema kongresoma ne more biti samo modro nebo.

Pivčeva pa je na drugi strani poudarila, da bi rada slišala glas tistih, ki so jo izvolili.

Sprejela je glasovanje o nezaupnici, odhod pa ponuja s kongresom, je pojasnila.

Vendar pri tem bega še ena sprememba v stališčih Pivčeve.

Sama je namreč napovedala, da bo - če bo pristojna komisija odločila, da je glasovanje o razrešitvi predsednika stranke legitimno - to odločitev sprejela.

Kje se pred poslanci iz lastne stranke skriva Aleksandra Pivec: Je nad njo le še modro nebo? Vir: Facebook

»Vsi si želimo, da nimamo pravnih dilem,« je sprva dejala.

To, da bo odločitev sprejela torej za Pivčevo očitno ni pomenilo, da jo bo tudi spoštovala.

Vendar sedaj, ko je mnenje zanjo neugodno znova trdi, da jo lahko razreši zgolj kongres.

To, da bo odločitev sprejela torej za Pivčevo očitno ni pomenilo, da jo bo tudi spoštovala.

Pomenilo je očitno le, da bo odločitev vzela na znanje in nič drugega.

Že to nazorno kaže, kako predsednica DeSUS-a ne samo, da podlega korupciji, pač pa tudi spreminja pomen vsem znanih besed.

V njenem primeru torej niso samo naknadno prirejali račune, Pivčeva ponareja celo vsebino besed in zavez, ki jih je dala sama.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek