REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Republikanski senator opozarja, da bo do neizogibnega spopada Kitajske in ZDA »prišlo v treh do šestih mesecih«

Republikanski senator opozarja, da bo do neizogibnega spopada Kitajske in ZDA »prišlo v treh do šestih mesecih« Senator Yoho opozarja

Te dni je eden od najpomembnejših republikancev v ameriškem senatu izrekel precej mračno opozorilo, ki so ga mnogi neupravičeno preslišali.

Zaradi zaostrenih odnosov med uradnim Washingtonom in Pekingom je dajal, da predvideva, »da bo prišlo do spopada v treh do šestih mesecih« in da bodo na žalost »ljudje umrli« v neizogibnem spopadu s Kitajsko.

Pri tem senator verjetno ni povsem neobveščen, saj velja za vodilnega republikanca v senatnem pododboru za Azijo, Pacifik in vprašanje neproliferacije.

Glede na to da poznam Kitajsko, bi dejal, da se bodo verjetno z eno od svojih ladij zaleteli v eno od naših in dejali, da je šlo za napako.

Znano je, da so senatorji pogosto informirani tudi s strani obveščevalnih služb in da dobivajo tudi zaupne podatke, analize in ocene.

Senator Ted Yoho je morda tudi zato prepričan, da je oborožen spopad med ZDA in Kitajsko neizogiben.

Odnosi med Kitajsko in ZDA so se v zadnjih letih res poslabšali.

ZDA so pred nekaj dnevi uradno zavrnile vse kitajske teritorialne zahteve v Južnem kitajskem morju, kar v Pekingu vidijo kot novo zaostritev Bele hiše.

Kitajske protiladijske rakete in ameriška letalonosilka Gerald Ford

Ob tem ZDA v Južnem kitajskem morju izvajajo tudi manevre s kar dvema letalonosilkama, Kitajska pa je istočasno v istem morju izvedla test protiladijske balistične rakete ter na koralne grebene, spremenjene v otoke, namestila protiletalske in protiladijske rakete in pred dnevi tudi vojaške lovce Su-27 Flanker.   

Senator Yoho sicer zavrača trditve, da sta ZDA in Kitajska v novi »hladni« vojni, saj v tej vojni po njegovi oceni ni ničesar »hladnega.«

Sam ocenjuje, da bo konflikt sprožil kitajski pomorski napad na ameriško Pacifično floto, ki je pogosto zelo prisotna v Južnem kitajskem morju.

»Glede na to, da poznam Kitajsko bi dejal, da se bodo verjetno z eno od svojih ladij zaleteli v eno od naših in dejali, da je šlo za napako,« je ocenil senator.

Večina Kitajcev je prepričanih, da bi v spopadu z ZDA prevladala Kitajska, k temu pa se zaradi več razlogov nagibajo tudi nekateri vojaški analitiki.

»Potopitev letalonosilke bi bila velika napaka, napad na katerokoli našo ladjo bi bila velika napaka, toda prepričan sem, da so pripravljeni tvegati, da bi preverili odziv v teh vodah. In na žalost bodo zato ljudje umrli. In če bodo to naredili, potem bo to njihova napaka,« meni senator.

Prejšnji teden je kitajsko zunanje ministrstvo opozorilo, da je ameriška politika do Kitajske utemeljena na »strateških napakah in slabih informacijah« ter da je prepolna »čustev in napačnih ocen in predsodkov iz dobe McChartyja

DF-26

In da bi se ocene, da je »Kitajska nevarnost za ZDA ob koncu dneva lahko izkazale za samo-izpolnjujoče se napovedi.«

Po drugi stani je senator Yoho prepričan, da so se ZDA pripravljene upreti Kitajski in da so v tem lahko uspešne.

»To je nekaj, kar bodo izgubili in bodo obžalovali, toda nas ni mogoče izsiljevati samo zato, ker bi se to lahko zgodilo. Mislim, da je resnična nevarnost, da, če ne naredimo ničesar, potem vemo, da se bo to zgodilo. To pa bo dalo Kitajski še več moči da bo nadaljevala s tem, kar že počne. In zato dajmo samo upati, da bo diplomacija uspela in da bo Kitajska odstopila od svojih namer,« je dejal senator.

To je nekaj, kar bodo izgubili in bodo obžalovali, toda nas ni mogoče izsiljevati samo zato, ker bi se to lahko zgodilo.

Res je, da je že leta 2018 bližnje srečanje ameriške in kitajske vojne ladje ameriška mornarica ocenila za »nevarno in neprofesionalno.«

Visok kitajski admiral pa je na podoben način ocenil, da bi potopitev ameriške letalonosilke s strani Kitajske ameriško javnost in vodstvo ZDA lahko »prestrašila.«

Ob tem je večina Kitajcev prepričanih, da bi v spopadu z ZDA prevladala Kitajska, k temu pa se zaradi več razlogov nagibajo tudi nekateri vojaški analitiki.

Ker vse ankete aktualnemu predsedniku ZDA napovedujejo zelo slabe rezultate na prihodnjih volitvah, res ni izključeno, da nepredvidljivi ameriški predsednik Donald Trump svoje zadnje rešitve ne bi poiskal v najbolj nevarni potezi po drugi svetovni vojni - konfliktu ZDA s Kitajsko.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek