REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Italijani sporočajo EU: »Hvala, ker ste nas zapustili!«

Italijani sporočajo EU: »Hvala, ker ste nas zapustili!«Evropa, Hvala!

Po družbenih mrežah v Italiji kroži video, v katerem se državljani te države »zahvaljujejo« svetovnim voditeljem, predsednikoma Francije in ZDA, nemški kanclerki in (okuženemu s koronavirusom) britanskemu predsedniku vlade, za vso »pomoč«, ki so jim jo »nudili« v najtežjih trenutkih Italije po drugi svetovni vojni.

Italijani opominjajo na svojo izredno bogato tradicijo, kulturo, slavne rojake, ki so naredili veliko dobrega za človeštvo skozi stoletja in istočasno sporočajo, da virus ne pozna meja in da prizadeva vse.

Hvala dragi Macron, hvala draga gospa Merkel, hvala vam, ker ste nas zapustili v trenutku, ko smo vas potrebovali. Hvala vam, ker ste zavrnili našo prošnjo, da nam pošljete navadne maske in drug medicinski material, da bi se lahko borili proti širjenju virusa.

»Hvala dragi Macron, hvala draga gospa Merkel, hvala vam, ker ste nas zapustili v trenutku, ko smo vas potrebovali. Hvala vam, ker ste zavrnili našo prošnjo, da nam pošljete navadne maske in drug medicinski material, da bi se lahko borili proti širjenju virusa. In da veste, to bi vam plačali! ...

Mi smo Italijani, obrtniki, umazani od dela, nedisciplinirani, komični, bučni, muzikalni, nekateri pa mafijaši. Ampak vedeti morate, da smo zgradili ceste, šole, napisali abecedo, ki jo sedaj uporabljate. Smo avtorji največjih umetniških del, ki so 'skrita' v vaših muzejih. Dve tretjini svetovnih kulturnih zakladov je pri nas.

Mi smo Italijani, tvorci umetnosti, kulture, ki so temelj naše in vaše civilizacije. Mi smo iznajditelji mozzarele, pršuta, parmigana, raviolov, lazanje, pice, sladoleda, pa tudi mode … Francoze smo naučili, kako se izdelujeta vino in žganje …

Tudi vam, gospod Trump in gospod Johnson hvala, da sta izbrala izolacijo namesto pomoči. Gospod Trump, ali se spomnite, kdo je odkril Ameriko? Vsi vi, ko telefonirate, spomnite se Meuccija, ko gledate televizijo ali radio spomnite se Marconija ... Italijani so bili tudi Kolumb, Marco Polo, Leonardo da Vinci, Bernini, Tizziano, Rafaelo, Galileo, Cezar, Oktavijan, Avrelij, Vespazijan, Dante …«

Dragi naši, ko naslednjič slišite za ime Italija, spustite glavo.

»Dragi naši, ko naslednjič slišite za ime Italija, spustite glavo. Ko boste obiskali vaše muzeje, vas prosimo, da se ne zadržujete pred umetniškimi deli, katerih avtorji so Italijani.

Prosimo vas, da si ne ogledujete najlepše slike na svetu. Odprli bomo pa vrata in prisrčno pričakali vse tiste, ki so nam pomagali. V Vaših računicah ste pozabili, da virus ne pozna meja. Prizadeva vse. Tudi vas.

V Vašem egoizmu ste pokazali, kako majhni ste! Hvala!«

Medtem ko v zahodnih medijih vse pogosteje objavljajo članke, v katerih kritizirajo Rusijo in Kitajsko, češ da so izkoristile pandemijo za povečanje svojega vpliva, nekateri kritični uporabniki družbenih omrežij opozarjajo, da si je Evropa sama kriva za to, da so danes mnoge države, tudi v EU ali na njenem obrobju, hvaležne Kitajski in Rusiji.

Matteo Salvini

Nekaj podobnega je izjavil tudi vodja najbolj priljubljene italijanske politične stranke Liga in nekdanji podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini, ki je kritiziral EU zaradi odlašanja ukrepov za premagovanje posledic pandemije smrtonosnega koronavirusa in celo zagrozil, da bo država zapustila EU.

»To je norost. Evropa potrebuje še 15 dni, da se odloči, kaj storiti in komu in kako v izrednih razmerah sploh pomagati. Ljudje danes umirajo zaradi pljučnice in jutri bodo morda umirali zaradi pomanjkanja,« je dejal Salvini.

Salvini: 'To je norost. Evropa potrebuje še 15 dni, da se odloči, kaj storiti in komu in kako v izrednih razmerah sploh pomagati.' 

Ko je govoril o resnih nasprotjih znotraj Evropske unije, ko gre za ukrepe za premagovanje posledic pandemije Covid-19, je Salvini dejal, da »to sploh ni Unija«, ampak »leglo kač in šakalov.«

»Najprej bomo premagali virus in potem bomo razmislili o Evropi. Če bo potrebno, se bomo poslovili, ne da bi izrekli besedo zahvale«, je dejal Salvini.

Dan prej je italijanski premier Giuseppe Conte med spletno konferenco 27-ih voditeljev EU zavrnil osnutek končnega dokumenta o ukrepih za premagovanje posledic pandemije Covid-19.

Kolegom je dal 10-dnevni rok, da najdejo ustrezno rešitev, ki bo ustrezno odgovarjala na izredne razmere.

Italijanski premier je dejal, da metode, ki jih je pred tem razvila EU in se nanašajo na finančno in gospodarsko politiko posameznih držav, niso primerne za odziv na trenutne izzive.

Italija je prejšnji teden prehitela Kitajsko po številu smrti zaradi koronavirusa. Po zadnjih podatkih se je z virusom v Italiji okužilo več kot 92.000 ljudi, umrlo pa je 10.023 ljudi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek