REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nova vladna koalicija apelira, da naj se zaradi širjenja koronavirusa v največji meri ustavi javno življenje v Sloveniji

Nova vladna koalicija apelira, da naj se zaradi širjenja koronavirusa v največji meri ustavi javno življenje v SlovenijiNasprotnika in nenamerna sodelavca: premier v odstopu Marjan Šarec in Janez Janša

Potem ko skorajda mesec dni opozoril o tem, da bi vlada morala glede koronavirosa delovati bolj odločno ni privedlo do rezultatov, je šele dramatično naraščanje števila obolelih od koronavirusa v Sloveniji vlado v odhodu in nastajajočo vladno koalicijo prisililo k pozivom za radikalno spremembo politike.

Iz dopisa, ki sta ga Marjan Šarec in Janez Janša dobila od infektologov iz UKC Ljubljana, pod katerega je podpisano 38 infektologov je namreč stroka zahtevala takojšen odziv državnih organov.

»Tukaj stroka pravi naslednje: Glede na hitro poslabšanje pandemije smo infektologi klinike enotno sklenili, da je potrebno že danes v največji možni meri zaustaviti javno življenje v Sloveniji. Poleg takojšnjega zaprtja vseh šol, vseh izobraževalnih ustanov, mogoče z delno izjemo vrtcev, muzejev, diskotek, nočnih klubov, kinodvoran, gledališč, koncertnih dvoran in drugih javnih ustanov, odsvetujemo tudi daljše zadrževanje v velikih nakupovalnih centrih in podobno. Predlagamo oster javni apel, da naj se ljudje čimbolj zadržujejo doma. To še posebej velja za mladino, ki bo imela nenadoma veliko prostega časa za druženje. Velja tudi za druženje v lokalih, športnih prireditvah, v skupinah in podobno. Le s takimi odločnimi ukrepi, lahko preprečimo scenarij iz Italije, kjer so bili ti ukrepi bistveno prepozni. Zato menimo in ponovno poudarjamo, da je zgoraj navedene ukrepe potrebno nemudoma uvesti,« je opozoril Janez Janša.

Predlagamo oster javni apel, da naj se ljudje čimbolj zadržujejo doma.

Pobudo je prevzela nova koalicija štirih strank, ki je na tiskovni konferenci predstavila povsem utemeljeno novo smer, ki jo bo morala v naslednjih dnevih ubrati vsa Slovenija. Novo koalicijo so na skupnem posvetu predstavljali predsedniki koalicijskih strank SDS, SMC, NSi in DeSUS .

Janša je dodal, da je boljše, da se kakšni ukrepi podvajajo, oziroma da je sprejet kašen ukrep več, kot pa premalo.

Janez Janša / SDS

»Čas je dragocen, zato smo se odločili, da stopimo pred slovensko javnost. Epidemija s koronavirusom je Slovenijo doletela v nesrečnem političnem času. Lahko bi bil še bolj nesrečen, če bi imeli predvolilno kampanjo. Tudi ta vmesni čas, ko vlada, ki odhaja opravlja tekoče posle, vlada, ki prihaja pa še nima pristojnosti, je izjemno zahteven,« je ocenil.

Janša meni, da tudi veliko drugih evropskih držav tukaj zamuja in da smo tisti, ki smo v neposredni bližini žarišča širjenja virusa v Evropi, v Italiji in smo še posebej izpostavljeni. Zaradi tega so po njegovem lahko pri nas zamude bistveno dražje, kot nekje drugje.

Janša meni, da tudi veliko drugih evropskih držav tukaj zamuja in da smo tisti, ki smo v neposredni bližini žarišča širjenja virusa v Evropi, v Italiji in smo še posebej izpostavljeni. Zaradi tega so po njegovem lahko pri nas zamude bistveno dražje, kot nekje drugje.

Takoj v začetku tega leta, ko je postalo jasno, da se je pojavil doslej neznan in zelo nevaren koronavirus in ko so se na Kitajskem pričeli prazniki, ko so se kitajski državljani, ki delajo v drugih državah, pričeli vračati v te države, je bila vidna razlika v reakciji držav. Ta razlika se danes odraža na svetovnem zemljevidu.

Ponekod se epidemija umirja, nekje pa je pred vrati. Južna Koreja, v katero je po počitnicah prišlo nazaj več kitajskih državljanov, kot v katerokoli drugo evropsko državo, je za vse po vrnitvi uvedla strog nadzor – karanteno in obsežna testiranja.

V Evropi države v glavnem tega niso storile, še posebej ne Italija. Po nekaterih podatkih je samo v deželi Lombardija več kot 100 tisoč kitajskih državljanov. Pol od tega jih je bilo doma za kitajsko novo leto. Po znanih podatkih je to glavni izvor virusa v Evropi.

»Ko je bilo znano, kaj se dogaja v Italiji, bi morala Slovenija uvajati ukrepe, kot jih je Južna Koreja ali Japonska« je dejal Janša in dodal, da smo tukaj zgubili zelo dragoceno priložnost, da se epidemija umiri.

Ukrepi na meji z Italijo

»Kot že rečeno, to je zgodovina. Razlagam jo zgolj zato, da bomo bolje razumeli nekatere ukrepe, ki jih bo nujno sprejeti danes, jutri in v prihodnjih dneh, ker smo v izteku časa.«

Nato je predlagal konkretne primere reorganizacije zdravstvene službe, opozoril na pomanjkljivosti, saj ima Slovenija sam en mobilni laboratorij za pobiranje brisov nepokretnim osebam in osebam v zavodih ter opozoril na pomen dela vseh v drugih sektorjih, ki so pomembni za državo, torej tudi za energetiko, oskrbo, komunalo in varnost.

Predsednik NSi Matej Tonin je pri zagotavljanju dodatnih kapacitet izpostavil premično bolnišnico Role 2, ki ima kapaciteto 25 postelj in je trenutno v Mariboru, v 48 urah pa jo lahko prestavijo na kakršno koli drugo lokacijo.

V blagovnih rezervah pa je na voljo tudi mobilna stacionarna enota, ki jo lahko v približno 60 urah postavijo na katero koli lokacijo in ima na voljo 120 postelj.

'Ko je bilo znano, kaj se dogaja v Italiji, bi morala Slovenija uvajati ukrepe, kot jih je Južna Koreja ali Japonska' je dejal Janša in dodal, da smo tukaj zgubili zelo dragoceno priložnost, da se epidemija umiri.

»S tema dvema mobilnima enotama lahko za slovensko zdravstvo zagotovimo dodatnih 145 postelj,« je dejal in dodal, da je ob tem poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana že zaprosil, da stopi v stik s Slovensko vojsko, da bi na razpolago dali eno od slovenskih vojašnic za potrebe dodatnih kapacitet.

V tem trenutku tečejo pogovori, katera vojašnica je najprimernejša.

Po diplomatski poti pa je Slovenija dobila tudi ponudbo Kitajske, da je pripravljena pomagati z zaščitnimi sredstvi.

Zato je bilo po diplomatski poti že sporočeno, da bo Slovenija Kitajsko zaprosila za pomoč, prav tako je sistem zaščite in reševanja in reševanja že pripravil spisek stvari, za katere Slovenija zaproša.

Tu gre predvsem za zaščitno opremo in prenosne respiratorje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek