REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vojaški protokoli zaradi pandemije: Respiratorji samo za mlajše, starejši, ki so se »že naživeli«, bodo ostali pred vrati

Vojaški protokoli zaradi pandemije: Respiratorji samo za mlajše, starejši, ki so se »že naživeli«, bodo ostali pred vratiBolnišnica v Italiji - intenzivna nega

V samo 24 urah se je število žrtev koronavirusa v Italiji pred nekaj dnevi povzpelo za 196 na skupaj tedaj 827 – kar je 31 odstotno povečanje.

V tem trenutku (14.03. 18.40) je številka še bolj grozljiva - 21 157 primerov okuženih, 1441 smrtnih žrtev in 1966 okrevanih. 

Razlogi za to, da smrt v Italiji kosi veliko bolj pogosto kot na Kitajskem so v precej starejši populaciji, manj discipliniranem ravnanju samih Italijanov in slabših kapacitetah zdravstvenega sistema, ki enostavno ne uspe najbolje poskrbeti za vse, ki potrebujejo zdravljenje.

Kitajska je bila obenem precej uspešna tako zaradi enormnih virov, ki jih je dala v pogon in na primer samo v desetih dnevih zgradila dve bolnišnici, pač pa tudi zaradi drugih prijemov in značilnosti.

To sedaj ugotavljajo različne študije in »fact-finding« misije na Kitajskem. In kaj ugotavljajo?

Razlogi za to, da smrt v Italiji kosi veliko bolj pogosto kot na Kitajskem so v precej starejši populaciji, manj discipliniranem ravnanju samih Italijanov in slabših kapacitetah zdravstvenega sistema.

Na prvem mestu je vsekakor disciplina, ki so jo pokazali kitajski državljani, navajeni in v konfucijanskem duhu vzgojeni tako, da ubogajo oblast.

Svoboda, individualizem in uporniški duh, ki ga gojimo v Evropi, ZDA in drugje v »svobodnem svetu« so sicer praviloma nekaj odličnega – toda pridejo časi, ko tudi preveč svobode lahko škodi.

To dokazuje primer Italije.

Vendar to ne seveda pomeni, da svobode ni mogoče nikoli združiti z disciplino in kolektivno akcijo.

Mnogi opozarjajo na primere Hongkonga in Singapurja, kjer so bolezen zajezili z manj posegi v osebno svobodo ljudi.

Koronavirus na Kitajskem

Na Kitajskem je drugače. Velika večina državljanov ima na svojih mobilnih aplikacijah, na primer na AliPayju, s katerem na Kitajskem plačujejo pravzaprav vse, pravi »semafor«, ki oblastem omogoča, da vsakega posameznika označijo z zeleno, rdečo ali rumeno barvo.

Vsi zares ali potencialno inficirani tako niso mogli niti v javni prevoz ali kam drugam, saj jih nadzorniki z »rdečo« oznako ne bi spustili nikamor.

V Evropi česa podobnega zaradi varstva človekovih pravic seveda ni.

V takšnih okoliščinah se najprej pomaga tistim, ki imajo največ možnosti za preživetje.

Prav zato pa sedaj nekateri vodilni italijanski zdravniki predlagajo, da naj oddelki za intenzivno nego, če bo zmanjkalo postelj oziroma respiratorjev, prenehajo obravnavati starejše in se raje usmerijo v pomoč mlajšim in tistim, ki imajo več možnosti, da preživijo.

Doslej so se zdravniki namreč ravnali po načelu, da najprej pomagajo po vrstnem redu tistim, ki pridejo prej.

Toda sedaj mnogi že predlagajo, da naj se začnejo uporabljati medicinski kodeksi ravnanja, ki veljajo v vojnih razmerah in ob naravnih katastrofah.

V takšnih okoliščinah se najprej pomaga tistim, ki imajo največ možnosti za preživetje.

Ta navodila naj bi sedaj pričela veljati za vse paciente v oddelkih intenzivne nege in ne samo za tiste, ki trpijo za koronavirusom, v skladu z navodili, ki jih je objavilo italijansko društvo za anastezijo, analgezijo, oživljanje in intenzivno nego (SAARI).

Koronavirus v Italiji

Če se bo pokazalo, da ni dovolj postelj, bodo morali starejši pacienti brez znakov koronavirusa prepustiti svoja mesta mlajšim pacientom, ki imajo možnost, da živijo dlje.

Število okuženih se je v Italiji medtem povzpelo že na 12.462 oziroma za 22,8 odstotka. V intenzivni negi naj bi bilo 1028 pacientov.

Ne gre za vrednostno sodbo, pač pa za pot, po kateri bi izjemno redek vir lahko zagotovili tistim, ki imajo največ možnosti, da preživijo in živijo še največje število let.

Podoben scenarij pa čaka tudi druge države.

Po oceni zdravnikov sta Velika Britanija in ZDA – lahko pa bi dodali tudi Slovenijo - še približno 14 dni oddaljene od tega scenarija.

To pa pomeni, da bo današnje število obolelih čez en teden približno 10-krat večje, v roku 14 dni pa tudi 100-krat večje, še posebej, če se takoj ne bo pristopilo k politiki samoizolacije in drastičnega omejevana stikov.

V Italiji ima okoli 10 odstotkov obolelih resne težave in potrebujejo pomoč respiratorjev, ki pa jih v Italiji ni dovolj.

Če jih bo zmanjkalo, so v SAARI zapisali, da bo potrebno »postaviti starostno omejitev glede intenzivne nege.«

»Ne gre za vrednostno sodbo, pač pa za pot, po kateri bi izjemno redek vir lahko zagotovili tistim, ki imajo največ možnosti, da preživijo in živijo še največje število let,« so zapisali v tem društvu.

Koronavirus - širjenje, Italija

Zdravniki bodo pri odločanju o tem, komu omogočiti priklop na respiratorje in komu ne, upoštevali tudi ostale podatke, na primer druge bolezni, ki jih ima pacient in podobno.

Tistim, ki so se, kot je to lepo povedal eden od junakov v znanem filmu Ko to tamo peva, »že naživeli«, zdravniki z respiratorji ne bodo mogli več pomagati.

Tistim, ki so se, kot je to lepo povedal eden od junakov v znanem filmu Ko to tamo peva, »že naživeli«, zdravniki z respiratorji ne bodo mogli več pomagati.

Opozarjajo pa, da bo to vodilo k večji smrtnosti tistih, ki niso neposredno ogroženi s strani virusa, vendar jih ne bodo mogli obravnavati oziroma jim nuditi pomoči z respiratorji.

Medtem je Svetovna zdravstvena organizacija Covid-19 razglasila za pandemijo, kritizirala pa je tudi slabo odzivaje zoper bolezen v številnih državah sveta in od njih zahtevala »nujno in agresivno akcijo.«

Kritizirali so tudi »alarmantno raven nedejavnosti.«

V Sloveniji pa medtem policisti še naprej puščajo v državo italijanske državljane s potrdilom, da niso pozitivni na virus, ki so seveda ničvredna, oblast, ki se ukvarja z lastnimi ministrskimi stolčki pa še razmišlja, ali bi odpovedala pouk, čeprav je to storila že cela vrsta držav v okolici Slovenije.

Pouk je odpovedan šele od 16.03. naprej.

Da pa bo pomanjkanje respiratorjev morda usodno za nekatere tudi v Sloveniji - imeli naj bi jih le nekaj nad 160 in morda le 20 -30 prostih - pa nas s tvitom opozarja tudi Ksenija Benedetti.

 

Hitrejši kot v Sloveniji so bili celo v zmeraj počasni in zbirokratizirani BiH

Ampak politikom seveda ne bo treba odločati, kdo bo dobil respirator in komu ga bodo odvzeli. To neprijetno odločitev o življenju ali smrti bodo preprosto, ko bo že za vse prepozno - prepustili zdravnikom.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek