REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pogumni kitajski znanstveniki razkrili: virus je najverjetneje ušel iz raziskovalnega laboratorija

Pogumni kitajski znanstveniki razkrili: virus je najverjetneje ušel iz raziskovalnega laboratorijaKoronavirus je prišel iz - laboratorija?

Koronavirus je najverjetneje »zbežal« med ljudi iz laboratorija, kjer so ga proučevali in genetsko modificirali in ne iz tržnice, trdita kitajska znanstvenika v svojem najnovejšem članku.

Po njuni oceni so za globalno razširitev odgovorni znanstveniki, ki so proučevali bolezni netopirjev, poročajo britanski mediji.

V njunem poročilu so zapisane podrobnosti o tem, kako so netopirji urinirali, napadali raziskovalce in krvaveli na njih.

V znanstvenem prispevku ocenjujejo, da je ta 'derivat' zbežal iz laboratorija.

Raziskovalci so sicer naredili vse kar so lahko, da bi se zaščitili, toda bolezen se je kljub temu razširila po Wuhanu, Kitajski in svetu.

Novo poročilo sta napisala znanstvenika, biologa iz južnokorejske Univerze za tehnologijo v mestu Guangzhou.

To poročilo nasprotuje uradnim stališčem Pekinga, kjer trdijo, da se je bolezen pojavila na tržnici z morsko hrano v Wuhanu.

Biologa Botao Xiao in Lei Xiao sta v članku, ki je bil objavljen še pred tiskano verzijo z naslovom »Verjeten izvor 2019-nCoV koronavirusa«, opisala, kako ima »ubijalski koronavirus svoj izvor najverjetneje v  laboratoriju v Wuhanu.«

Poročilo dodaja: »Med raziskavo o koronavirusu sva odkrila, da sta dva laboratorija v Wuhanu opravljala raziskave o koronavirusu, pri tem pa je bil eden samo 280 metrov oddaljen od tržnice z morsko hrano. Ogledala sva si tudi kratko zgodovino laboratorijev in prišla do sklepa, da je izvor koronavirusa najverjetneje laboratorij.«

Glavna naloga tega laboratorija naj bi bila uporaba 'povratne metode genetskega inženirstva', s katero naj bi naredili 'himero' oziroma kombinacijo virusa SARS-CoV.

Po njuni oceni je namreč »zelo majhna verjetnost, da bi netopirji prileteli na tržnico.«

Kdo vse je bil naravni prenašalec koronavirusa, je v tem trenutku sicer še nekoliko nejasno.

Center za nadzor in preprečevanje bolezni v Wuhanu je res samo 280 metrov oddaljen od tržnice z morsko hrano.

Po oceni biologov je imel ta laboratorij živali zaradi svojih raziskav, ena od njih pa je bila usmerjena v zbiranje in identifikacijo patogenov.

Koronavirus in laboratoriji
Je izvor doslej neznanega koronavirusa - laboratorij?

V članku je zapisano: »V eni od njihovih študij piše, da so v pokrajini Hubej ujeli 155 netopirjev, vključno z vrsto Rhinolophus affinis, drugih 450 pa so ujeli v pokrajini Zhejiang

Eden od strokovnjakov, ki je proučeval netopirje v laboratoriju je opisal, kako je bil nekoč napaden s strani netopirjev in kako je »kri netopirja brizgnila na njegovo kožo«.

Študija razkriva, da se je napadeni zdravnik »zavedal nevarnosti infekcije in se je zato zaprl v karanteno za štirinajst dni.«

V drugem primeru se je odločil za karanteno zato, ker je netopir uriniral po njem.

V študiji piše, da se je raziskovalec 'zavedal nevarnosti infekcije in se je zato zaprl v karanteno za štirinajst dni.'

Pri tem se ta laboratorij nahaja neposredno poleg bolnišnice Union, kjer je bila inficirana prva skupina zdravnikov ob izbruhu epidemije.

»Povsem mogoče je, da je virus našel pot v okolico in kontaminiral prve paciente v tej epidemiji, čeprav je še potrebno zbirati dokaze v prihodnjih študijah,« sta zapisala znanstvenika.

Drug, podoben laboratorij je bil oddaljen okoli dvanajst kilometrov od mesta izbruha epidemije.

Gre za wuhanski Inštitut za virologijo, ki deluje v okviru Kitajske akademije znanosti.

Ta laboratorij je že ob izbruhu SARS-a leta 2003 poročal, da so netopirji naraven rezervoar za koronaviruse, ki povzročajo akutne respiratorne probleme pri ljudeh.

Glavna naloga tega laboratorija naj bi bila uporaba »povratne metode genetskega inženirstva«, s katero naj bi naredili »himero« oziroma kombinacijo virusa SARS-CoV.

V znanstvenem prispevku ocenjujejo, da je ta »derivat« nato zbežal iz laboratorija.

Zato predlagajo še bolj stroge varnostne predpise in sklenejo, da je bil vir okužbe najverjetneje laboratorij v Wuhanu.

V samem laboratoriju v Wuhanu sicer zanikajo, da bi bil ničelni, torej prvi okuženi z novim virusom ena od njihovih zaposlenih in take navedbe zanikajo kot lažne novice. 

Hkrati pa je sam laboratorij P4 v Wuhanu prevzela Chen Wei, najvišja kitajska strokovnjakinja za biološka orožja, ki ima čin generalmajorke in je odslej stacionirana v Wuhanu.

Tu na bi situacijo pričela nadzorovati tudi že vojska. To je znova pogrelo strahove, da covid-19 ni naravno nastali bvirus, pač pa virus ki je nastal s pomočjo metod bioinžineringa in predelave virusa, ki je bil sicer ustvarjen z dobrim namenom imunoterapije.

Pri tem strokovnjaki opozarjajo, da se je tudi virus SARS-a kar v štirih primerih na Kitajskem uspel prebiti med ljudi. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek