REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Napad volčjega krdela kar sredi morja – Kitajska splovila prvo »robotsko ubijalsko ladjo«

Napad volčjega krdela kar sredi morja  – Kitajska splovila prvo »robotsko ubijalsko ladjo«JARI

Kitajska v zadnjem času z izjemno hitrostjo gradi svoje vojaško ladjevje.

Ob tem pa svojemu arzenalu dodaja tudi nova plovila, ki doslej niso bila znana.

Ena od bolj zanimivih je JARI, ladja – ubijalski robot, ki lahko na sebi nosi protipodmorniško orožje ali pa protiladijsko orožje. Pravkar je opravila vse potrebne preizkuse.

Ladja nima posadke, gre pa za prvi plavajoči »dron« z različnimi nalogami. Lahko jo uporabijo zoper podmornice, druge ladje in tudi proti letalom. Prototip so splovili avgusta in ga doslej preizkušali v realnih pogojih.

Ima aktivni fazni radar in druge elektronske sisteme, podobne tistim na ameriških rušilcih Aegis ali kitajskih rušilcih 052D.

Sonarji ladje lahko zaznajo podvodne tarče, oddaljene tudi 7 kilometrov, poroča NZ Herald.

Jari

Ladja je dolga 15 metrov, izpodriva 20 ton, zgradilo pa jo je kitajsko podjetje za izdelovanje ladij CSIC.

Njen doseg je 500 navtičnih milj, največja hitrost pa je 42 vozlov.

V prihodnje pa naj bi bila pripravljena tudi tehnologija, s katero bodo te ladje, s pomočjo umetne inteligence, svoje tarče napadale tudi v formaciji »volčjega krdela.«

Njeno glavno orožje je 30-milimetrski top, ob tem pa ima še protiletalske rakete kratkega in srednjega dosega, dva sistema protiladijskih raket in dva izstrelitvena sistema za protipodmorniške torpede.

Ladjo JARI lahko naložijo na letalonosilko ali amfibijske ladje in jih spremenijo v izvidniške in zaščitne enote.

V prihodnje pa naj bi bila pripravljena tudi tehnologija, s katero bodo te ladje, s pomočjo umetne inteligence, svoje tarče napadale tudi v formaciji »volčjega krdela.«

Podobne ladje zato, ker so cenejše in nevarnejše od ladij s posadko, razvijajo tudi druge večje pomorske države.

V ZDA pripravljajo 70-100 metrov dolge ladje LUSV z izpodrivom celo okoli 2000 ton, mornarica pa je za njihov razvoj v novem proračunu pravkar zahtevala novih 2,7 milijard dolarjev.

Te ladje naj bi bile sposobne »polavtomatskega ali popolnoma avtomatskega delovanja«, z operaterji, ki bodo te ladje nadzorovali oddaljeno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek