REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Francoska mornarica pripravljena posredovati v britansko-francoski "ribiški vojni"

Francoska mornarica pripravljena posredovati v britansko-francoski Ribiči - francoski Vir:Kurir

Francoska mornarica je v pripravljenosti, da bi se izognili morebitnemu novemu "spopadu" med francoskimi in britanskimi ribiči, je sporočil minister za kmetijstvo Stephane Travert. Ribiči so se prejšnji teden že sporekli zaradi ulova jakobovih pokrovač ob francoski obali Rokavskega preliva.

Kot je dejal francoski kmetijski minister, je francoska mornarica "pripravljena posredovati v primeru spopadov" med ribiči. Patruljni čoln, ki je zasidran v bližini mesta Cherbourg v Normandiji, nadzoruje območje kot del rutinske misije, da bi "zagotovil varnost ljudi in ladij na morju", je za dejal kapitan Bertrand Dumoulin. Na to območje naj bi bile namenjene tudi ladje britanske mornarice.

Za področje nabiranja školjk so sicer pristojne nacionalne oblasti

Francoski ribiči so prejšnji torek nedaleč od obale Normandije napadli britanske ribiške ladje, da bi jim preprečili nabiranje jakobovih pokrovač. S svojimi plovili so se približali britanskim, se vanje zaletavali in proti britanskim ribičem metali kamenje in molotovke. Pri tem so bila poškodovana tri plovila, posredovati pa je morala tudi francoska žandarmerija.

Francoske ribiče jezi predvsem to, da lahko sami školjke lovijo le nekaj mesecev, britanski ribiči pa celo leto. "Če bi jih pustili, bi opustošili območje," je opozoril ribič Anthony Quesnel iz Normandije.

Francoski ribiči smejo v mednarodnih vodah na območju Baie de Seine, bogatem z jakobovimi pokrovačami, loviti le med oktobrom in majem. Dogovor med državama, sklenjen pred leti, pa določa, da lahko v tem obdobju na območju lovijo britanske ribiške ladje, krajše od 15 metrov. Kot je dejal francoski minister za kmetijstvo Travert, bo potreben nov dogovor, ki bo zagotovil "trajno in učinkovito upravljanje s školjkami".

Evropska komisija je Francijo in Veliko Britanijo prejšnji teden pozvala, naj poiščeta "prijateljsko" rešitev. Za področje nabiranja školjk so sicer pristojne nacionalne oblasti.

Delite članek