REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruska vojna mornarica napovedala raketne manevre na območju Natovega Trojnega stika

Ruska vojna mornarica napovedala raketne manevre na območju Natovega Trojnega stikaRaketna topnjača R-32 Vir:Sputnik

Ruska mornarica je danes napovedala, da bo v mednarodnih vodah pred obalo Norveške med 1. in 3. novembrom izvedla raketne vaje. Na tistem območju sicer poteka velika Natova vaja Trojni stik oz. Trident Juncture.

Opozorilo je danes objavila norveška uprava za varnost v letalskem prometu Avinor. Šlo naj bi za območje zahodno od mest Kristiansund, Molde in Alesund.

Avinor je namero ruske mornarice sporočil v priporočilu civilnim pilotom, da se izogibajo območju, kjer naj bi potekale ruske vaje. Ruska mornarica naj bi namreč izvajala tudi izstrelitve raket, kar bi lahko bilo nevarno za letala.

Norveška vojska je seznanjena z namerami ruske mornarice o izvedbi vaje v mednarodnih vodah zahodno od Norveške. Zatrdili so tudi, da te vaje ne bodo vplivale na izvedbo Natove vaje Trojni stik, ki se je sicer začela prejšnji četrtek, trajala pa bo do 7. novembra.

V Natu poudarjajo, da vaja ni uperjena proti Rusiji, a v Moskvi jo ocenjujejo kot ravno tako.

"To ni nič dramatičnega. Zabeležili smo si in bomo spremljali ruske vaje," je dejal norveški obrambni minister Frank Bakke-Jensen.

Tudi pri zavezništvu so bili obveščeni o ruski vaji in sicer prejšnji teden, je danes potrdil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Pojasnil je, da je Rusija prisotna na severu, tudi v bližini Norveške, ter da ruske sile pogosto izvajajo premike in vaje. Ob tem je izrazil prepričanje, da bodo ruske vaje izvedene varno.

Na Natovi vaji, ki poteka večinoma na Norveškem, pa tudi na bližnjem območju severnega Atlantika, sodeluje okoli 50.000 vojakov iz skupno 31 držav, tudi Slovenije. Gre za največjo vajo zavezništva po koncu hladne vojne. Njen cilj je preverjanje operativnega sodelovanja in odvračanje potencialnih nasprotnikov.

V Natu sicer poudarjajo, da vaja ni uperjena proti Rusiji, a v Moskvi jo ocenjujejo kot ravno tako. Po drugi strani je sicer Rusija poleti na vzhodu države izvedla vajo z več kot 300.000 sodelujočimi vojaki.

Delite članek