REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pentagon: Iranski dron se je nevarno približal ameriški letalonosilki

Pentagon: Iranski dron se je nevarno približal ameriški letalonosilkiLetalonosilka Nimitz, nad njim letalo F/A-18E Super Hornet

Ameriško obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da se je iranski dron z ugasnjenimi lučmi približal ameriški letalonosilki, ki je plula v Perzijskem zalivu. Incident, ki se je zgodil v nedeljo zvečer, so označili za "nevaren in neprofesionalen".

Kot so sporočili iz Pentagona, se je iranski letalnik QOM-1 na 300 metrov približal letalu na letalonosilki USS Nimitz, ki je plula v mednarodnih vodah.

Tiskovni predstavnik ameriške mornarice Ian McConnaughey je povedal, da se iranski dron ni odzval na pozive preko radijske zveze in ni imel prižganih luči, ko je večkrat letel mimo letalonosilke in njenih spremljevalnih ladij, pri čemer se je letalu približal na 300 metrov.

Ker letalnik ni upošteval mednarodnih pravil in standardov glede letenja ponoči, je nastala nevarna situacija z možnostjo trčenja, je še dejal McConnaughey.

Pred tednom dni se je zgodil podoben incident, ko se je iranski dron na 30 metrov približal ameriškemu lovcu F/A-18E Super Hornet. Reaktivec je moral spremeniti smer, da se je izognil trku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Delite članek