REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Naj zmaga boljši, a to sem jaz«: Milanović poslal sporočilo, ki Kolindi, posnemovalki Melanie Trump - ne bo všeč

»Naj zmaga boljši, a to sem jaz«: Milanović poslal sporočilo, ki Kolindi, posnemovalki Melanie Trump - ne bo všečZoran Milanović, relativni zmagovalec prvega kroga predsedniških volitev na Hrvaškem. Vir: Screenshot YouTube

Kandidat opozicijskega SDP-ja, Zoran Milanović, je nagovoril volivce po prvem krogu predsedniških volitev na Hrvaškem.

Milanović je zmagal v Srbiji in – Sloveniji.

»Hvala vsem, ki ste glasovali zame, pa tudi tistim, ki niso. Gremo v 2. krog. Ampak ne gremo v vojno, vojn je konec. To govorim ves čas. Gremo na civilizirano meščansko tekmo. Naj zmaga boljši. A to sem jaz. Čez dva tedna se bo zgodilo to, kar se mora. Ne čutim nobene grenkobe ali strahu,« je poudaril Milanović, poroča zagrebški Index.

Povedal je, da je pripravljen na drugi krog volitev in da je pripravljen opravljati delo predsednika države.

»Menim, da sem dozorel in pripravljen ter v dobri veri zmožen opravljati to delo, vendar je to več kot delo, to je način življenja. Nihče na Hrvaškem, kjer bom predsednik, se ne bo počutil kot državljan ali državljanka drugega razreda. Nihče,« je povedal Milanović in nato pristavil: »Imate pravico na srečo in mirno, spokojno življenje.«

Zoran Milanović je še dejal, da takoj po izvolitvi za predsednika preneha vsaka njegova lojalnost do česar koli drugega razen do ustave.

»Takoj, ko bom izvoljen za predsednika, preneha vsa moja zvestoba čemurkoli, razen ustavi. To je vse, to je moja država, toda država nisem jaz,« je izpostavil v svoje nagovoru volivcem po objavi prvih rezultatov volitev v prvem krogu.

Milanović je zmagal v večini večjih mest. Vir: Index.hr
Vojne so končane, čakajo nas nove, civilizirane naloge.

»Vojne so končane, čakajo nas nove, civilizirane naloge. Za generacijo, ki prihaja. Moja bo tukaj še malo. Hvala,« je nato sklenil Milanović.

Z omenjanjem vojn, ki so končane, se je Milanović odzval tudi na kampanjo dosedanje hrvaške predsednice, ki je nagovarjala volivce z nenehnim spominjanjem na žrtve domovinske vojne in spodbujanjem sovraštva do sosednjih držav in narodov ...

Ni dvoma, da je Milanović zmagovalec prvega kroga predsedniških volitev, ki so bile v nedeljo, 22. decembra.

Osvojil je 29,5 odstotka glasov proti 26,7 odstotka glasov sedanje predsednice Kolinde Grabar Kitarović, poročajo hrvaški mediji.

Milanović je zmagal v večini večjih mest in župnijskih središčih, dosedanja predsednica Kolinda Grabar Kitarović pa je blestela v diaspori.

Toda ne povsod – Index poroča, da je tretjeuvrščeni kandidat v tekmi za mesto na Pantovčaku, kontroverzni pevec Miroslav Škoro zmagal v Nemčiji in na Irskem, a Milanović v Srbiji in – Sloveniji.

Za Milanovićevo predsedniško nominacijo sicer stoji 13 strank – razen SDP, so to še HSS, GLAS, IDS, HSU, Demokrati, SNAGA, PGS, Reformisti, SU, Hrvaški laburisti, Međimurska demokratična zveza in Zelena Pula (Pulj).

Kolindina predvolilna kampanja je bila ozlajšana z veliko kičastih shodov, ki so odmevali v javnosti zaradi njenih bizarnih izpadov, kar je najbrž botrovalo dejstvu, da je na večini volišč končala na drugem mestu, za Milanovićem.

Fotografija enega od volilnih lističev, na katerega je neznani volivec z lepilnim trakom pritrdil kondom pa je nasmejala Facebook.

»Če nas že je*ete, vsaj uporabljajte zaščito,« je zapisal nad volitvam očitno ne preveč navdušen volivec.

Posebnost preteklih volitev je bil kandidat Dario Juričan, filmski režiser, politični aktivist in satirik, ki je s svojo proti-kampanjo dosegel 4,36 odstotkov glasov.

Na socialnih omrežjih so ga že razglasili za absolutnega zmagovalca preteklih volitev.

Dario Juričan je namreč na izviren in duhovit način dobesedno »ugrabil« predvolilno soočanje predsedniških kandidatov.

S svojim geslom predvoline kampanje »Korupcija za vse, ne le za njih« se je norčeval iz »nesmiselne kampanje koruptivnih oligarhov in njihovih kriminalnih politik v slogu 'poslujemo kot običajno',« in navdušil predvsem mlajše volivce.

Ob fotografiji Kolinde, ki se ja za usodno predvolilno televizijsko soočenje navihano odela v svetlo modro obleko, na las podobno tisti, ki jo je nosila Melania Trump na Kapitolu na inavguraciji svojega moža Donalda 19. januarja leta 2017, je ena od privrženk Darija Juričana na Twitterju zapisala: »Moje dve zadnji možganski celici. Ena pijana, a druga je genij.«

Ko so bili objavljeni prvi rezultati, in je izvedel, da je končal na petem mestu, je Juričan povedal, da mu »peto mesto zveni kot Nuklearna elektrarna Krško«.

Razkril je tudi, kako je nadel ime svojemu volilnemu štabuRemetinec.

Ob tem je na mizo položil doprsni kip razvpitega zagrebškega župana Milana Bandića, ki ga opozicija že vrsto let bremeni korupcije in bi zato po mnenju mnogih že zdavnaj moral končati v Remetincu, zaporu v predmestju Zagreba.

Dario je tik pred začetkom volilnega molka priredil še en zanimiv performans, ko je trg poimenovan po slavnem košarkarju Draženu Petroviću »začasno« preimenoval v »Trg Ivice Todorića«, nekdanjega lastnika Agrokorja, obtoženega večmilijonskih malverzacij v gospodarstvu.

Juričan in novi zagrebški trg, ki ga je posvetil Ivici Todoriću. Vir: Facebook

»To je za mojega velikega idola, učitelja in mecena hrvaškega ljudstva, največjega lovca na rejeno srnjad sodobnega časa - gospoda Ivico Todorića,« je objavil Juričan, režiser, ki je o Todoriću posnel film »Gazda« (Gospodar), in v svoji domiselni predvolilni kampanji izpostavil korupcijo kot - osnovo svojega programa.

Ivica Todorić je svoja najboljša leta pustil na kosilih pri Franju Tuđmanu in, če bi igral tenis, bi lahko postal tudi premier, meni Juričan.

Ko je na Facebooku objavil svojo fotografijo, kako postavlja ploščo s Todorićevim imenom na trgu, kjer je sedež Agrokorja, je ob opisu Todorića pripisal, da gre za »lovca in (dolgoletnega) pokrovitelja hrvaških strank«.

»V času Todorićeve vladavine, sta se na Hrvaškem cedila med in mleko, o čemer se v medijih vedno z radostjo poročalo. Ivica je svoja najboljša leta pustil na kosilih pri Franju Tuđmanu in, če bi igral tenis, bi lahko postal tudi premier,« je cinično zapisal Juričan.

Dodal je še, da »sodne hijene danes preganjajo Todorića« in da se je z »lahkoto pozabilo, kako je Ivica ob jagnječji pečenki ustvarjal Hrvaško, a pod Sljemenom z bagri odstranjeval gorske poti in cesto, vse zato, da bi sezidal očesom ljub hotel Kulmer, v katerem bodo Rusi končno lahko uživali.«

Če bo Todorić obsojen, mu je Juričan obljubil, da ga bo kot bodoči predsednik države (če bi bil izvoljen, seveda) zagotovo - pomilostil, skupaj s številnimi drugimi znanimi hrvaškimi hudodelci: Zdravkom Mamićem, Miroslavom Kutlo, Josipom Gucićem, Dragom Tadićem in Jozom Ćurkovićem.

S tem je Juričan, kot nesojeni hrvaški predsednik v resnici izrazil gnus, ki ga čutijo njegovi somišljeniki do poslovnih praks in »vrednot«, ki so jih udejanjali nekoč paradni hrvaški gospodarstvenik Ivica Todorić in njegovi »sotrpini«, ki so danes za zapahi.

Volilni štab kandidata, ki si je za temelj volilnega programa izbral - korupcijo. Vir: Twitter

V Remetincu zdaj služijo večletne zaporne kazni mnogi znani protagonisti korupcijskih afer, med ostalimi tudi nekdanji premier Ivo Sanader.

Tudi Ivica Todorić je novembra lani zaradi begosumnosti končal v Remetincu, ko se je iz Londona moral po dolgi pravni bitki (ki jo je v Združenem kraljestvu izgubil) vrniti na Hrvaško …

Drugi krog predsedniških volitev na Hrvaškem bo 5. januarja 2020.

Agencija Reuters ocenjuje, da bo Kitarovićeva, ki ji v prvem mandatu mnogi očitajo pomanjkanje politične vsebine in veliko populistično-domoljubne retorike, vendarle favorit v drugem krogu volitev.

Kolinda bi namreč zdaj lahko računala tudi na glasove, ki jih je v prvem krogu pobral Škoro. Le da se HDZ mora domisliti, kako pridobiti skrajno desne volivce Miroslava Škora, brez katerih Kolinda Grabar Kitarović ne more zmagati, opozarja zagrebški Večernji list.

V tem trenutku je gotovo le eno: ob izostanku Daria Juričana bo nadaljevanje kampanje med dvema preostalima kandidatoma vsekakor veliko bolj - dolgočasno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek