REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nevarne vojaške igre: Američani zgroženi, ker bi lahko izgubili vojno s Kitajsko in Rusijo

Nevarne vojaške igre: Američani zgroženi, ker bi lahko izgubili vojno s Kitajsko in RusijoKitajski protimanevri

Kitajska in ZDA se morda vendarle približujeta velikemu »kompromisu« in koncu trgovinske vojne. Tako naj bi vsaj v zadnjem času signalizirali iz visokih kitajskih krogov.

Obe delegaciji sta se namreč že večkrat srečali in nekateri napovedujejo velik »preboj.«

Toda to ni povsem gotovo.

Ameriški in kitajski analitiki se medtem ukvarjajo s tem, kar bi se lahko zgodilo dolgoročno.

To pa bi lahko bila tudi – vojna med obema velesilama.

In v tem primeru vse kaže, da Kitajska morda ne bi ravno okupirala ZDA – toda v svoji regiji bi tudi po ameriških analizah lahko zmagala.

Kitajska morda ne bi ravno okupirala ZDA – toda v svoji regiji bi tudi po ameriških analizah lahko zmagala.

Če bi prišlo do vojne med ZDA in Kitajsko, potem bi bil spopad med dvema najmočnejšima držama sveta »strašen«, ocenjuje Atlantic.

In v tej vojni bi »ZDA lahko zelo hitro izgubile

To je namreč v središču skrbi sedanjih in nekdanjih vojaških analitikov. Eden od njih je za Breaking Defense že v začetku leta priznal, da so vojaške simulacije, ki jih analitiki uporabljajo za predvidevanje toka dogodkov v spopadu velikih sil pokazale, da bi jih v spopadu ZDA s Kitajsko in Rusijo »dobile po riti.«

Kitajska in ameriška vojska

Admiral Philip Davidson, ki poveljuje ameriškim silam v Pacifiku je že večkrat opozoril, da je Kitajska »največja dolgoročna strateška grožnja za ZDA in na pravilih vzpostavljen mednarodni red.«

Vsi se s tem sedeva ne bi strinjali.

ZDA so namreč v precejšnji meri v zadnjih treh letih porušile celo vrsto mednarodnih dogovorov, ki so bili temelj tega reda.

Da o tem, da je bil ta red skovan v korist velikih sil, predvsem ZDA pa je seveda še zgodba zase …

Kakorkoli že, Davidson je prepričan, da Kitajska na morju, v zraku, sposobnostih kibernetskega bojevanja in podobno še vedno ni močnejša od ZDA, vendar meni, da bi to lahko postala že v petih letih.

ZDA pa skrbi še nekaj drugega – računalniške simulacije vojne v regiji jugovzhodne Azije.

Ne glede na ameriško premoč namreč bližina Kitajske in njene vojaške instalacije na umetnih otokih predstavljajo tako veliko strateško prednost, da v simulacijah »vojaških iger« ZDA praviloma – izgubijo.

Kitajska ostaja 'največja dolgoročna strateška grožnja za ZDA in na pravilih vzpostavljen mednarodni red'.«

Amerika sicer zna bojevat velike bitke.

»Toda problem je, da je Kitajska uporabila zadnjih 20 let, deloma zaradi tega, kar je videla s strani ZDA v času Zalivske vojne, da se pripravlja prav za ta konflikt in da investira v obrambne kapacitete, ki bi lahko nasilno omejile ameriški pristop. Ima izstrelke, ki lahko potopijo ladje. Ima rakete, ki lahko uničijo letala. In ima izstrelke, ki lahko teoretično zadenejo ameriške baze v Guamu in na Japonskem, kjer so letališča v nevarnosti, da jih napadejo.«

Pri tem večina kitajskih analitikov meni, da bodo napadi na oporišča zmeraj prvi koraki v eskalaciji napetosti in uvodna dejanja morebitne vojne.

Zapiranje teh oporišč samo za nekaj dni pa bi lahko po ocenah ameriške korporacije Rand bilo dovolj, da »spremeni smer konflikta.«

»Kitajcem za odločilno zmago nad ZDA ni potrebno premagati ZDA vojaško, da bi dosegli kratkoročne cilje. Če je njihov cilj zasedba Tajvana, potem to lahko dosežejo v določenem času, ki se lahko šteje v dnevih ali tednih,« opozarja David Ochmanek, višji analitik korporacije Rand.

Ochmanek je sodeloval v »vojaških igrah« korporacije Rand, ki so pokazale, da »ZDA izgubljajo«.

»Ne gre zgolj zato, da bodo napadali vojaška oporišča v regiji. Napadli bodo letalonosilke na morju. Napadli bodo naše senzorje v vesolju. Napadli bodo naše komunikacijske povezave, ki večinoma potekajo skozi vesolje. Uničevali bodo naše podatkovne baze in poveljniške sisteme. Poskusili nas bodo nadvladati na vsakem področju, kjer lahko«, opozarja strokovnjak.

Kitajski protimanervi

Vse to je tudi posledica groženj, ki jih je bila deležna Kitajska.

Ob napadu zveze Nato na ZRJ leta 1999 so ameriški bombniki zadeli njeno veleposlaništvo v Beogradu.

Kitajska se je čutila nemočno. In osramočeno.

Če je njihov cilj zasedba Tajvana, potem to lahko dosežejo v določenem času, ki se lahko šteje v dnevih ali tednih,

Ko je pred 20 leti Kitajska izstreljevala svoje izstrelke v smeri Tajvana, je ameriški predsednik Bill Clinton v Tajvansko ožino takoj poslal letalonosilko s skupino ladij.

»Ko je Clinton poslal letalonosilko, je Kitajci celo niso mogli najti. In nato so 25 let porabili ne samo zato, da jih naslednjič najdejo, pač pa tudi z ugotavljanjem, kako jih lahko uničijo z velikim številom preciznih izstrelkov,« opozarja Chris Brose, nekdanji direktor senatnega komiteja za oborožene sile.

Zgodovinsko nihalo se zato počasi, toda zagotovo - pomika v smer in v korist Kitajske.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek