REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Napoved sodnega dne? Rusi vadijo, Pentagon zaskrbljen: jedrski bombniki Tu-160 demonstrirali silo ob meji ZDA

Napoved sodnega dne? Rusi vadijo, Pentagon zaskrbljen: jedrski bombniki Tu-160 demonstrirali silo ob meji ZDABombnik Tu-160, zdaj na streljaj od ZDA. Vir: Wikipedia

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je v okviru vaje poslalo dva strateška bombnika TU-160, ki lahko nosita tudi jedrsko orožje na ruski Daljni vzhod, nasproti ameriške zvezne države Aljaska, poroča tiskovna agencija Reuters.

Ruski vladni časnik Rossiyskaya Gazeta je na svoji spletni strani objavil, da ta polet potrjuje sposobnost ruskih sil za razmeščanje svojih bombnikov vsega 20 minut stran od ozemlja ZDA.

»Razdalja med Anadyrjem in Aljasko je manj kot 600 kilometrov, kar pomeni, da je 'raketonoscu' TU-160 dovolj le 20 minut, da doseže ozemlje ZDA, vključno z vzletom in da doseže višino,« poudarja časnik in dodaja, da so lahko rakete izstreljene na ameriške cilje, ne da bi ruska vojaška letala sploh zapustila zračni prostor Rusije.

V izjavi ruskega ministrstva se navaja, da so bombniki v osmih urah od svoje domačega oporišča v zahodni Rusiji do Anadyrja, glavnega mesta regije Čukotka, nasproti Aljaske, prečkali več kot 6000 kilometrov.

Strateškemu bombniku Tupoljev Tu-160 so Rusi nadeli ljubkovalni vzdevek »Beli labod« zaradi dolgih, elegantnih kril in trupa.

Ruski beli labod. Vir: Wikipedia
Tu-160, vir: Wikipedia

V Nato ga imenujejo blackjack.

V Nato ga imenujejo blackjack.

Sodi med danes najzmogljivejše strateške bombnike (ne pa tudi radarsko nevidne).

Gre za nadzvočno štirimotorno letalo zasnovano v konstruktorskem biroju Tupoljev v času Sovjetske zveze, sposobno ob konvencionalnih bombah prenašati tudi manevrske izstrelke.

Ti vključujejo izstrelke dolgega dometa H-101 in H-555, ki so jih testirali v Siriji med rusko operacijo proti pripadnikom t. i. Islamske države. Letala Tu-160 so takrat napadala položaje sil, ki so nasprotovali predsedniku Basharju al-Assadu.

Rusi so bombniku nadeli ljubkovalni vzdevek »Beli labod« zaradi dolgih, elegantnih kril in trupa.

Glavna zmogljivost letala je, da je sposobno zadeti sovražne cilje izven dosega s sistemi za zračno obrambo in prenašati do 12 jedrskih raket kratkega dosega in preleteti 12.000 kilometrov brez ustavljanja oziroma brez ponovnega točenja goriva.

Vsak strateški bombnik Tu-160 lahko nosi do 40 ton orožja.

Serijska proizvodnja Tu-160 se je začela v Kazanu leta 1984.

Leta 2015 je tovarna letal Gorbunov na predlog ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja začela s pripravami za ponovni zagon modernizirane različice tega letala – Tu-160M2.

Glavna naloga bombnika Tu-160 naj bi bilo jedrsko odvračanje.

Za razliko od ameriškega B-2 se prenovljeni ruski bombnik opira na kombinacijo svoje izjemne hitrosti in oborožitvenega tovora z manevrirnimi raketami z jedrskimi konicami.

Bojnemu tovoru torej, namenjenemu sodnemu dnevu.

Po izjavi ruskega ministrstva za obrambo je bil polet del taktične vaje, ki bo potekala do konca tedna, katere namen je preizkusiti sposobnost letalskih sil, da se prerazporedijo in vadijo dolivanje goriva v zraku.

Posnetki, ki jih je objavilo rusko obrambno ministrstvo, kažejo, da so letala vzletela ponoči in pristajala podnevi na letališču, postavljenem sredi ravnega travnatega terena na ruskem skrajnem vzhodu.

Ruski državni mediji razkrivajo, da je bila lokalna pristajalna steza posodobljena, da bi lahko sprejemala večja letala, kot je Tu-160.

Rusko ministrstvo je objavilo, da v vaji tokrat sodeluje približno 10 letal Tu-160, Tu-95MS in IL-78.

Kako je videti strateški bombnik Tu-160 v očeh belgijskih pilotov si lahko pogledate v video posnetku, spodaj:

V Rusiji sicer še vedno poteka posodobitev letala Tu-160 in pričakuje se, da bo do leta 2027 ruskim letalskim silam predano deset moderniziranih letal Tu-160M, vrednih približno 227 milijonov dolarjev.

Biro Tupoljev, konstruktor letala,  trdi, da bo posodobljena različica povečala učinkovitost starega modela za 60 odstotkov, s pomembnimi izboljšavami v zmogljivosti, oborožitvi in navigaciji.

Predsednik Vladimir Putin je lani pohvalil nadgrajeno različico, ko si jo je ogledal med poletom, rekoč, da bo povečala zmogljivost ruskega jedrskega orožja.

Agencija Reuters opozarja, da »Rusija leti z bombniki zmogljivimi jedrskega napada v regijo, ki je nasproti Aljaske« in da je Kremelj s tem nazorno pokazal, da je sposoben »parkirati jedrsko orožje na pragu ZDA.«

Do vaje in spornega ruskega poleta v bližini meje z Združenimi državami Amerike je prišlo v trenutku poostrenih napetosti zaradi nadzora orožja med Moskvo in Washingtonom, opozarja Reuters.

ZDA so se ta mesec namreč dokončno umaknile iz jedrskega sporazuma z Rusijo.

Predsednik ZDA Donald Trump je 20. oktobra lani razglasil, da odstopa od pogodbe INF.

Uradni Washington sicer trdi, da je do odstopa od pogodbe o jedrskih raketah srednjega dosega (INF) prišlo potem ko so ZDA ugotovile, da Moskva krši to pogodbo, kar je Kremelj odločno zanikal.

Spomnimo, INF sta 8. decembra leta 1987 sredi pogovorov o jedrski razorožitvi in nadzoru oborožitve podpisala tedanji ameriški predsednik Ronald Reagan in zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov, da bi zmanjšala nevarnost jedrskega uničenja Evrope.

Toda aktualni predsednik ZDA Donald Trump je 20. oktobra lani razglasil, da se je odločil, da odstopi od pogodbe INF.

ZDA so pogodbo INF formalno suspendirale 1. februarja letos, s čimer je začel teči šestmesečni »odpovedni« rok, da Rusija odpravi kršitve, ali pa pride do dokončne smrti pogodbe.

Ampak ko je Rusija z enako mero odgovorila že naslednji dan, 2. februarja, je bila usoda INF zapečatena.

Ruski predsednik Vladimir Putin je od pogodbe INF uradno odstopil s podpisom ustreznega zakona 3. julija, za ZDA pa je bila pogodba uradno mrtva 2. avgusta letos.

INF je sicer prepovedovala vse kopenske jedrske rakete in objekte za njihovo izstrelitev z dometom med 500 do 5500 kilometrov.

Domet raket potrjuje, da je šlo za pogodbo, ki je bila namenjena predvsem obvarovanju stare celine, kar pomeni, da je bila INF bolj v korist Zahoda kot Rusije, ki je naslednica Sovjetske zveze.

Reuters navaja, da enaka usoda kot INF grozi tudi drugi jedrski pogodbi o jedrski razorožitvi in nadzoru oborožitve, ker je ameriški veleposlanik v Moskvi že v sredo dejal, da je druga pogodba o orožju kot »zadnji večji jedrski sporazum med Rusijo in Združenimi državami, zastarela in pomanjkljiva in bi jo bilo mogoče umakniti z mize, ko se bo leta 2021 iztekla, ter jo nadomestiti z nečim drugim

Le dan prej se je Kremelj pohvalil, da je zmagal v dirki za razvoj novega vrhunskega jedrskega orožja kljub skrivnostni raketni nesreči prejšnji teden na severu Rusije, v kateri je umrlo najmanj pet ljudi in »za kratek čas povzročilo skok ravni jedrskega sevanja.«

Reuters povzema novico ruske tiskovne agencije Tass, da sta poleta bombnika Tu-160 pokazala sposobnost Moskve, da premesti oporišče jedrskih bombnikov na borih 20 minut letenja do ameriškega ozemlja.

Ali, kot piše časnik Ruski dialog (Rosiskii dialog), »Rusija je postavila strateška bomnika Tu-160 z jedrskimi raketami točno 'pod nos' ZDA.«

Delite članek