REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novi Černobil? Pricurljali prvi video posnetki eksplozije v ruskem jedrskem obratu, ki je ubila sedem strokovnjakov

Novi Černobil? Pricurljali prvi video posnetki eksplozije v ruskem jedrskem obratu, ki je ubila sedem strokovnjakov

Britanski in ameriški mediji poročajo o »ruskem jedrskem curljanju« in skrivnostnih posnetkih, na katerih je videti, da so bili pri reševanju ponesrečencev zadnje eksplozije na vojaškem poligonu v Sibiriji uporabljeni ukrepi za primer jedrske nesreče.

Vse to stopnjujejo paniko pred jedrskim sevanjem.

»Kaj nam Putin prikriva?«, sprašuje londonski tisk.

Video posnetki nesreče, ki se je zgodila v ruskem vojaškem jedrskem obratu Rosatom, so se naposled pojavili na svetovnem spletu.

V kratkem posnetku lahko vidite eksplozijo, pa tudi trenutek, ko se je začelo mrzlično reševanje ranjencev.

Drugi grozljiv video posnetek je razkril posebno varnostno spremstvo reševalnih vozil, ki so poškodovance prevažala v Moskvo.

Na tem posnetku je eno od reševalnih vozil jasno zaščiteno s filmom za zaščito pred kemičnimi snovmi.

Vir iz ruskega obrambnega ministrstva je razkril, da so bile obleke vseh ranjencev zažgane, takoj ko so bili ponesrečenci hospitalizirani zaradi suma, da so bili izpostavljeni jedrskemu sevanju.

Enaka usoda je nato doletela tako obleke zdravnikov, ki so jih zdravili, kot gasilcev in reševalcev – vse so končale na grmadi, poroča The Moscow Times.

Moskovska dopisnica britanskega BBC Sarah Rainsford je poskusila preveriti te navedbe, toda vse institucije, na katere se je obrnila, so ji zavrnile odgovore ozrioma so jo napotile na naslednjega naslovnika, kar je objavila v tvitu:

V eksploziji je umrlo sedem strokovnjakov ruske jedrske korporacije Rosatom, trije drugi pa so bili ranjeni med preizkusi tekočega goriva za raketni motor, poroča RT. Toda New York Times že poroča o novih žrtvah ...

Ruski mediji navajajo, da se to območje uporablja za preizkušanje orožja, vključno z balističnimi in manevrirnimi raketami, ki jih uporablja ruska mornarica. Po poročanju NYT naj bi šlo za eksplozijo ob preizkusu nove jedrske rakete.

V trenutku nesreče je inženirsko-tehnična skupina Rosatoma delala na »inženirski in tehnični podpori izotopskim virom energije«.

Tako je 8. avgusta letos eksplozija med testiranji na vojaškem poligonu v regiji Arkhangelsk odnesla življenje sedmih ljudi, delavcev Rosatoma, so sporočili iz podjetja.

Isti vir navaja, da so trije vojaški in civilni strokovnjaki še vedno v težkem stanju, vendar niso več v življenjski nevarnosti.

Rusija je sicer priznala, da je eksplozija povzročila začetni skok ravni sevanja, ki se je – vsaj tako trdijo ruski uradniki - hitro vrnilo v »normalo«.

Ministrstvo za obrambo in lokalne oblasti so nato dokaj hitro sporočili, da je sevanje še naprej na normali.

V bližini mesta nesreče se nahaja mesto Severodvinsk, ki ima okoli 185.000 prebivalcev.

V javnost je pricurljalo, da je vendarle sklicana seja odbora za nujne primere, ki mu predseduje guverner Igor Orlov.

Toda svetovno znana okoljevarstvena organizacija Greenpeace, ki je povzela razpoložljive podatke ruskega ministrstva za nujne primere, je razkrila, da je sevanje v Severodvinsku za kratek čas preseglo celo za 20-krat normalno raven sevanja.

Zato je Greenpeace rusko vlado pozval, naj nemudoma pojasni - kaj se je v resnici zgodilo in kolikšna je v resnici nevarnost jedrskega sevanja?

Previdnost je nujna tudi zato, ker so ruski mediji najprej poročali o le dveh žrtvah, pozneje pa se je ugotovilo, da je bilo najmanj pet žrtev - zamolčanih.

Eksplozija na vojaškem poligonu Rosatoma se je zgodila le tri dni po eksploziji v vojaškem skladišču v Krasnojarsku, prav tako na severu Rusije, v katerem je en vojak izgubil življenje, več kot deset ljudi pa je bilo ranjenih …

Oblasti so domačinom v ruskem mestu Severodvinsk po masivni eksploziji na jedrskem testnem poligonu ukazale, naj zaužijejo tablete joda in ostanejo v zaprtih prostorih.

Prebivalcem so povedali le, da se je zgodil »incident«.

Kmalu pa so iz lokalnih lekarn sporočili, da so vse zaloge medicinskega joda - že pošle ...

Toda na Finskem so se kmalu začeli pritoževati, češ da so »v realnem času zaznali povišano stopnjo sevanja«, kar je izzvalo precej zaskrbljenosti, ker je dogajanje nekoliko spominjalo na dogodke po eksploziji v Černobilu leta 1986, ko je ruska stran poskušala prikriti katastrofalne razsežnosti jedrske nesreče in nevarnost sevanja.

Da bi pomirili prebivalstvo, so na Finskem na spletni strani objavili zemljevid, na katerem je bilo mogoče preveriti, ali se sevanje še širi in ali se stopnjuje. Na zemljevidu so razvidne merilne postaje na vzhodu Finske in v Severodvinsku v Rusiji.

»Vem, da je bila nadaljevanka Černobil na HBO precej dobra, vendar nikakor ne potrebujemo 'sezono 2',« je prek Twitterja s krepko mero cinizma sporočil eden od prestrašenih uporabnikov socialnih omrežij.

Skupina za reševanje (Hazmat) je preverjala medicinski helikopter za evakuacijo in paciente, potem ko je ta evakuiral osebje prizadeto v eksploziji na jedrskem poligonu v Severodvinsku v Rusiji.

Poročali so, da so na kraju samem zaznali sevanje …

Zahvaljujoč zmedi, ki je zavladala po eksploziji, so socialna omrežja preplavile srhljive fotografije in video posnetki ogromne eksplozije, ki ji je sledil oblak črnega dima značilne gobaste oblike

To je že drugi incident v vojaških objektih v Sibiriji v zadnjem tednu.

Prejšnji ponedeljek so močne eksplozije opustošile skladišče streliva v vojaškem oporišču v sibirski regiji Krasnojarsk.

Tam je prišlo do več zaporednih eksplozij.

Okraj Arkhangelska je sicer eden glavnih raziskovalnih in razvojnih obratov za razvoj zmogljivosti za rusko mornarico, kjer se razvijajo in preizkušajo balistične, medcelinske, manevrirne in protiletalske rakete.

Nahaja se približno 30 km zahodno od mesta Severodvinsk, kjer domuje glavna baza ruske Severne flote.

Vječeslav Solovjov, znanstveni direktor ruskega zveznega jedrskega centra je v video intervjuju dejal, da je njihov inštutut raziskoval »majhen vir energije z uporabo fisijskega materiala.«

Raketa na jedreski pogon in Vladimir Putin

Ameriški analitiki so po navedbah New York Timesa prepričani, da gre ob zadnji eksploziji za raketo na jedrski pogon, ki jo Nato označuje z imenom SSC-X-9 Skyfall (Padec neba).

Gre za manevrirno raketo z »neomejenim dosegom«, ki jo je mogoče izstreliti s kateregakoli kraja na Zemlji in lahko zaradi svojega praktično neomejenega dosega in jedrskega motorja prebije tudi vsako protiraketno obrambo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je obstoj te rakete slavnostno napovedal v svojem govoru v začetku leta 2018.

Posnetek je takrat izzval kar nekaj razburjenja, saj je bilo v propagandnem videu tedaj nazorno prikazano, kako ta raketa na koncu zadene ZDA oziroma Belo hišo.

Paradoksalno je, da je torej med preizkušanjem razneslo raketo z »jedrskim motorjem«, ki predstavlja novo vrsto orožja in ki bi morala imeti praktično skoraj neomejen doseg.

Vse to pa kaže, da odpovedovanje številnih mednarodnih dogovorov o nadzoru in omejevanju jedrskega orožja ter nova jedrska tekma velesil za ves svet znova prinaša velike nevarnosti.

In to tudi tistim, ki rakete izdelujejo.

Delite članek