REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prebivalcem vasi ob mestu eksplozije »mini Černobila« ukazali, naj takoj »zapustijo prizadeto ozemlje«

Prebivalcem vasi ob mestu eksplozije »mini Černobila« ukazali, naj takoj »zapustijo prizadeto ozemlje«

Ruske oblasti so prebivalcem vasi Njonoksa ob obali Belega morja v regiji Arhangelsk na severozahodu Rusije, kjer je prišlo minuli četrtek do eksplozije, v katero je bil vpleten tudi jedrski material sporočile, da »morajo zapustiti ozemlje« poroča Independent in se sklicuje na ruske vire.

Posledice te nesreče so bile sicer več dni zavite v skrivnost, naposled pa je državna jedrska družba Rosatom objavila, da je do nje prišlo med testiranjem rakete »s pogonom na izotope.«

Portal Barents Observer je tudi poročal, da je v bližino kraja nesreče 9. avgusta priplula ruska ladja za radioaktivni tovor Serebrjanka.

Najbrž zato, da bi pobrala radioaktivne odpadke po nesreči.

Prebivalci morajo območje Njonokse zapustiti v jutrišnjih jutranjih urah, evakuacija pa je po besedah vodje oddelka za odnose z javnostjo na območju pristaniškega kraja Severodvinsk povezana z »načrtovanimi vojaškimi aktivnostmi.«

Prebivalce naj bi med 5. in 7. uro zjutraj evakuirali z vlaki.

Vojska je prebivalcem povedala, da »evakuacija ni povezana s posledicami eksplozije« minuli četrtek, v kateri je sicer izgubilo življenje pet znanstvenikov in inženirjev.

Po oceni ameriških analitikov je šlo pri nesreči za preizkus rakete, ki je v Rusiji znana kot Burevestnik.

Gre za raketo na jedrski pogon, ki jo je ruski predsednik Vladimir Putin ruskemu parlamentu in svetu predstavil marca lani.

Putin-rakete BAL

Njena posebnost je, da naj bi imela neomejen doseg.

Zdravnike, ki so oskrbovali žrtve nesreče so medtem že poslali v Moskvo na preiskave.

Podpisati so morali tudi izjave, da ne bodo razkrivali podrobnosti o eksploziji.

V mestu Severodvinsk so sporočili, da se je raven radiacije po nesreči dvignila na 2 mikrosieverta na uro za okli pol ure in se nato vrnila na običajnih 0,1 mikrosieverta na uro.

So pa reševalci opozorili vse delavce, da naj zaprejo okna in vrata in ostanejo znotraj prostorov.

Takšna radiacija je le nekoliko višja od normalne, ki je lahko med 0,1 in 0,4 mikrosieverta na uro in je nižja od kozmičnega sevanja, ki so mu izpostavljeni letalski potniki na dolgih poletih.

Vendar pa to pomeni, da so v Severodvinsk na šestih od osmih točk, kjer so opravili meritve, za nekaj časa zabeležili od štiri do 16-krat višjo raven radiacije od normalne.

Prav tako še vedno niso jasne dolgoročne posledice eksplozije.

Vse pa kaže, da je eksplodiral raketni motor na jedrski pogon.

Pet umrlih znanstvenikov so medtem pokopali v Sarovu, zaprtem mestu okoli 373 kilometrov vzhodno od Moskve, kjer proizvajajo jedrske konice.

Še trije inženirji so bili ranjeni, zdaj pa so v bolnišnici, je sporočil Rosatom.

Strokovnjaki v Rusiji in na Zahodu pravijo, da je bil preizkus najverjetneje povezan z raketo 9M730 Burevestnik.

Burevestnik - revolucionarna raketa na jedrski pogon

Nato je raketo poimenoval SSC-X-9 Skyfall.

Valentin Kostjukov, višji uslužbenec Rosatoma, ki vodi jedrski center Sarov, je umrle znanstvenike označil za »elitne strokovnjake« in »junake«, ki da so vedeli za nevarnosti.

Dejal je, da gre za Alekseja Vjušina, Jevgenija Korotajeva, Vjačeslava Lipševa, Sergeja Pičugina in Vladislava Janovskega.

Inženirji naj bi že uspešno končali preizkus, nato pa naj bi nenadoma zagorelo in motor je eksplodiral, zaradi česar je žrtve vrglo s posebne ploščadi v morje, sporoča Rosatom.

Zaradi novic o porastu sevanja so tamkajšnji prebivalci začeli na veliko kupovati jod, ki ponuja določeno zaščito pred njim.

Toda zaloge medicinskega joda v lekarnah so kmalu pošle ...

Takoj se je oglasil tudi ameriški predsednik Donald Trump.

»ZDA so se veliko naučile iz neuspešne eksplozije v Rusiji. Mi imamo podobno, toda bolj napredno tehnologijo.

Ruska eksplozija 'Padca neba' pa je ljudi zaskrbela zaradi zraka okoli naprav in daleč naokoli. Ni dobro!«

Odgovoril mu je 1st Sergeant, da je pravzaprav vse v državi strah, da Trump ne bi kar vse ameriške tehnologije predal Putinu.

Zraven je objavil še nekaj ilustracij, ki kažejo, kako naj bi bil Trump pod nadzorom Putina, republikanci pa branilci pedofilov.

Joe Cirincione, predsednik protijedrske skupine Ploughshares Fund je dejal, da je Trumpov tvit »bizaren«, kajti ZDA nimajo »programa manevrirnih raket na jedrski pogon.«

Raketa naj bi delovala verjetno tako, da bi jo najprej pognalo klasično gorivo, nato pa naj bi pogon prevzel reaktor.

Ta bi moral do visokih temperatur segrevati zrak in ga nato izpihovati.

»Predstavljajte si to kot mini Černobil na izstrelku. To je izstrelek, ki požira zrak in na njega so postavili nezaščiten mini jedrski reaktor. Jasno je, da je to precej noro. Mi smo to poskusili v šestdesetih letih prejšnjega stoletja in odnehali zaradi določenega razloga – točno zaradi tega. To je zelo tvegano,« ocenjuje Vipin Narang iz ameriškega inštituta MIT.

Delite članek