REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šokantno: prihaja ruska, »resnična različica serije Černobil«, v ospredju pa ruski obveščevalci, ki so ustavljali sabotažo Cie

Šokantno: prihaja ruska, »resnična različica serije Černobil«, v ospredju pa ruski obveščevalci, ki so ustavljali sabotažo CieČernobil - dekontaminacija
V procesu »postprodukcije« je že ruska različica, ki iz nekoliko drugačnega zornega kota prikazuje takratno dogajanje in največjo jedrsko katastrofo, ki je pretresla svet.

Po velikem uspehu HBO-jeve in Skyeve koprodukcijske serije Černobil, ki je na lestvici IMDb ocenjevanja filmskih stvaritev dosegla celo oceno 9,7 (najvišjo v treh desetletjih obstoja te lestvice), je v procesu »postprodukcije« že ruska različica, ki iz nekoliko drugačnega zornega kota prikazuje takratno dogajanje in največjo jedrsko katastrofo, ki je pretresla svet.

56-letni ruski režiser Aleksej Muradov je v pogovoru za Moscow Times dejal, da bo sedaj lahko svet »zares izvedel, kaj se je dogajalo v Černobilu.«

V HBO-jevi seriji o Černobilu je namreč znanstvenik Valerij Legasov (ki ga igra Jared Harris) že v prvih kadrih postavil vprašanje, »kakšna je cena laži?«.

In od tedaj se še vedno ni umiril vihar različlnih odzivov na prikaz dogodkov v priljubljeni seriji.

Jared Harris kot Valerij Legasov Vir:YouTube

Najbolj ostri v svojih kritikah so ruski mediji, ki trdijo, da je serija pod taktirko HBO polna napak in da karikira resnico.

Nekateri so navdušeni nad petdelno dramo in jo že imenujejo »klasika«, drugi pa ji očitajo pomanjkanje objektivnosti in razne druge zgodovinske netočnosti.

Najbolj ostri v svojih kritikah so ruski mediji, ki trdijo, da je serija pod taktirko HBO polna napak in da karikira resnico.

In tako bo kmalu na voljo tudi »ruska različica« dogodkov, ki so se odvili tistega usodnega 26. aprila leta 1986, ko je velik del Evrope – in tudi tedanjo Jugoslavijo – dosegel radioaktivni oblak iz Černobila.

Za rusko različico serije je rusko ministrstvo za kulturo že prispevalo 460. 000 ameriških dolarjev, režiser Aleksej Muradov pa je v intervjuju za Moscow Times odkril tudi nekoliko drugačen zorni kot serije.

»Teorija večine zgodovinarjev je, da so se Američani infiltrirali v jedrsko elektrarno Lenin v bližini ukrajinskega mesta Pripjat. Na dan eksplozije reaktorja 4 je bil v postaji prisoten eden od sovražnih obveščevalcev. Heroji serije ne bodo znanstveniki, vojaki in civilisti, ki so preprečili širjenje radiacije, pač pa agenti KGB, ki so poskusili zaustaviti sabotažo operativcev ameriške agencije CIA,« je razkril Muradov.

V Rusiji se medtem na socialnih omrežjih razvnela razprava v zvezi z novico, da bi se lahko zgodilo, da bo predvajanje serije, ki prikazuje različico dogodkov, kot jih je svetovni javnosti predstavil HBO - prepovedana.

Delite članek