REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Več kot polovica Italijanov je prepričanih, da so rasistična dejanja opravičljiva

Več kot polovica Italijanov je prepričanih, da so rasistična dejanja opravičljivaFašizem danes in nekoč: CasaPound, Italija, in Ljubljana pod Italijo

Rezultati javne ankete v Italiji, do katere je prišlo po vrsti incidentov s šovinistično vsebino so pokazali precej porazno sliko družbe. Nič drugače pa ni v dobrem delu Evrope.

Več kot polovica vprašanih prebivalcev Italije je dejala, da so rasistična dejanja včasih ali pa celo zmeraj »upravičena«.

Raziskava je bila narejena po vrsti incidentov s šovinistično, rasistično ali antisemitsko podlago v Italiji.

Več kot polovica vprašanih prebivalcev Italije je dejala, da so rasistična dejanja včasih ali pa celo zmeraj 'upravičena'.

Od 1500 vprašanih jih je 10 odstotkov dejalo, da so rasistična dejanja zmeraj upravičena, 45 odstotkov pa se je strinjalo, da so takšna dejanja opravičljiva »odvisno od situacije.«

Ostalih 45 odstotkov vprašanih je zatrdilo, da so takšna rasistična dejanja »popolnoma nesprejemljiva.«

Pri tem SWG opravlja isto anketo vsako leto, vendar se doslej še ni zgodilo, da bi bilo tistih, ki rasizem v družbi sprejemajo več kot tistih, ki mu nasprotujejo.

»To pomeni, da je prišlo do bolj ohlapnega odnosa do rasizma in ne nujno, da so ljudje postali večji rasisti, le da so sedaj bližje temu, da jih sprejemajo in nimajo več za tako škandalozne,« je ocenil Enzo Risso, znanstveni direktor SWG.

CasaPound
Desna in leva politična gibanja ob demonstracijah v Trstu ter fašistična zasedba Ljubljane leta 1941.

Po njegovi oceni gre pri spremembi pogledov tudi deloma za učinek razširjenosti sovražnega govora na družbenih omrežjih.

»Sedaj lahko rečemo karkoli o komurkoli in vse bolj se navajamo na to. Iz zornega kota civilne družbe je to nekaj slabega. In ne samo v Italiji … tudi v drugih državah vidimo, da se prilagajajo najslabšemu.«

Sedaj lahko rečemo karkoli o komurkoli in vse bolj se navajamo na to. Iz zornega kota civilne družbe je to nekaj slabega.

V ponedeljek se je sicer na tisoče Italijanov zbralo – kljub dežju – v Milanu, na glavni železniški postaji, da bi podprli 89-letno Liliano Segre, preživelo žrtev holokavsta, ki so ji zaradi številnih groženj skrajnih desničarjev, večinoma sporočenih preko družbenih omrežjih dodelili posebno policijsko varstvo.

Segre, ki je doživljenska senatorka, dobiva v povprečju okoli 200 sovražnih sporočil dnevno, tudi groženj s smrtjo, stanje pa se je še poslabšalo, ko je je predlagala, da se ustanovi komisija za boj proti rasizmu, antisemitizmu in razpihovanju sovraštva.

Vlada je njen predlog na koncu tudi podprla.

Mussolini - spominki
Ob Mussolinijevi grobnici se v Italiji odlično prodajajo tudi fašistični in nacistični spominki.

Predlog so podprle vse stranke, razen desnih, kot so Brati Italije, Berlusconijeva Forza Italia in podobne.

Liliana Segre je bila stara komaj 13 let, ko so jo 30. januarja leta 1944 z 21. perona milanske železniške postaje skupaj s še nekaterimi člani družine deportirali v koncentracijsko taborišče Auschwitz.

Desne stranke v Italiji zagovarjajo politiko »Najprej italija«, nacionalistični izpadi pa niso redki niti na nogometnih tekmah, na primer ob napadu na Maria Balotellija med tekmo njegove Brescie z Verono.

Člani »Bratov Italije« so nedavno v Bologni tudi javno kazali, kje vse živijo tujci in se pritoževali nad tem, kako »diskriminirani« naj bi bili Italijani na področju najemanja stanovanj.

»Rekli bodo, da vdiramo v njihovo zasebnost, ampak ni nam mar za to,« so zapisali na svoji Facebook strani.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek