REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija: »Ne obstajajo prepričljivi dokazi o uspešnem napadu na vodjo Islamske države Abu Bakra al Bagdadija«

Rusija: »Ne obstajajo prepričljivi dokazi o uspešnem napadu na vodjo Islamske države Abu Bakra al Bagdadija«Al Bagdadi in Donald Trump

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump dramatično napovedal velik uspeh ameriških specialcev, ki naj bi uspeli izvesti napad na voditelje Islamske države, se je z dvomi oglasilo rusko obrambno ministrstvo.

Po njihovih podatkih koalicija v Idlibu te dni ni izvajala nobenih zračnih napadov, prav tako pa naj ne bi obstajali drugi dokazi o uspešnem napadu na voditelja ISIS-a.

Ameriški predsednik Donald Trump sicer trdi, da si je napad ogledal in da je bilo vse videti »kakor v filmu«, prav tako pa je zatrdil, da je voditelj islamske države Abu Bakr al Bagdadi umrl kot strahopetec. Napad naj bi izvedli ameriški marinci s helikopterji, letali in droni.

»Umrl je med begom v tunel. Med begom je cvilil in jokal. Na lokaciji je bilo 11 otrok, ki smo jih uspeli evakuirati in niso bili poškodovani. Bagdadi se je v tunel nato zatekel s tremi otroki. Vodil jih je v sigurno smrt. Ko je prišel do konca tunela, so ga dohiteli naši psi. Nato je sprožil samomorilski jopič in ubil sebe ter svoje tri otroke. Njegovo telo je bilo zmaličeno od eksplozije,« je še dejal Trump, ki je potrdil, da med ameriškimi silami ni bilo žrtev.

Donald Trump je potrdil, da so z DNK analizo že ugotovili, da je bil zares ubit Al Bagdadi, da pa »od njega ni veliko ostalo.«

Donald Trump je potrdil, da so z DNK analizo že ugotovili, da je bil zares ubit al-Bagdadi, da pa 'od njega ni veliko ostalo.'

Do podatkov o tem, kje se nahaja Al Bagdadi naj bi sicer prvi prišli Iračani in to potem, ko je bil ranjen eden od Bagdadijevih osebnih stražarjev.

Ko so ga aretirali skupaj s soprogo se je izkazalo, da je žena tega človeka vedela veliko o tem, kje se nahaja Al Bagdadi.

Iraška televizija je sicer prikazala tudi mesto spopadov.

Na posnetku se slišijo streli, potem pride do nekaj eksplozij.

Novinarji s medtem poročali tudi z mesta spopada, kjer pa so ostale samo še ruševine, saj naj bi ameriški specialci razstrelili ves objekt.

Al Bagdadijevo skrivališče so Američani odkrili, ko naj bi poskušal svojo družino spraviti na varno, in sicer iz Idliba, na severozahodu Sirije, čez mejo v Turčijo.

Sicer so pred tem Američani mislili, da se Al Bagdadi skriva na vzhodu Sirije ob meji z Irakom.

Trump se je sicer za pomoč pri likvidaciji Al Bagdadija, kar je bila po njegovih besedah »prednostna naloga njegove administracije«, zahvalil Rusiji, Turčiji, Siriji, Iraku in Kurdom.

Sile sirskih Kurdov sicer trdijo, da je sedanjo »zgodovinsko operacijo« omogočilo skupno obveščevalno delo njihovih ljudi in ZDA.

Oglasili so se tudi Turki, ki so v začetku oktobra začeli zasedati kurdski pas ozemlja na severu Sirije. Toda turška stran ni želela ne potrditi, ne ovreči Trumpovih trditev o smrti Al Bagdadija ter da so pripomogli k temu uspehu ameriških specialcev.

Trump se je sicer za pomoč pri likvidaciji Al Bagdadija, kar je bila po njegovih besedah »prednostna naloga njegove administracije«, zahvalil Rusiji, Turčiji, Siriji, Iraku in Kurdom.

Mesto napada na Al Bagdadija
Mesto domnevne likvidacije vodje Islamske države.

Eden od prebivalcev vasi Bariša, kjer je v noči na nedeljo prišlo do napada Američanov, pa je za Agencijo France-presse (AFP) dejal: »Hiša se je zrušila, poškodovani pa so bili šotori in avto, v katerem sta dva mrtva.«

Dopisnik AFP je videl mini avtobus, povsem uničen zaradi bombardiranja.

»Operacija je trajala vse do 3.30 ure zjutraj,« pa je dejal nek drug domačin.

Rusija trdi, da v tem času v soboto ni bilo nobenih zračnih operacij v Idlibu.

Vendar pa rusko obrambno ministrstvo vztraja, da obstajajo legitimna vprašanja in dvomi o samem dejstvu izvedbe operacije in še posebej o njenem uspehu.

Rusija namreč trdi, da v tem času v soboto ni bilo nobenih zračnih operacij v Idlibu.

Zavrnila je tudi Trumpovo trditev, da je Rusija odprla svoj zračni prostor, ki ga nadzoruje v Siriji zato, da so ameriška letala in helikopterji lahko izvedli operacijo proti voditelju Islamske države.

Moskva je pod vprašaj postavila tudi trditev, da naj bi bil v Idlibu voditelj ISIS-a, saj je v tej pokrajini vodilna teroristična organizacija Jabhat-al Nusra, ki pa je smrtna sovražnica Islamske države.

Kremelj trdi, da so Islamsko državo zlomile sirske in ruske sile v Siriji že zgodaj leta 2018 in da ameriška akcija, v kolikor je do nje res prišlo, nima nobenega učinka na stanje na terenu.

Dvom je izrazila tudi francoska obrambna ministrica Florence Parly, ki je postavila pod vprašaj ameriški uspeh in zatrdila, da bi ta napad v najboljšem primeru lahko pomenil samo »zgodnjo upokojitev terorista« Al Bagdadija, ne pa njegove organizacije.

Al Bagdadi je bil sicer doslej že večkrat razglašen za ubitega v ameriških napadih.

Ob novici se je oglasil tudi čečenski voditelj Ramzan Kadirov.

»Domnevna usmrtitev voditelja Islamske države Abu Bakr al-Bagdadija ne bo prinesla nobenih pomembnejših sprememb, če bo svet nadaljeval z delitvijo 'teroristov' na 'dobre in slabe fante',« je sklenil Kadirov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek