REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Ukrajinci so grozni ljudje«: Kako je Viktor Orbán pomagal na napačno pot zapeljati Donalda Trumpa

»Ukrajinci so grozni ljudje«: Kako je Viktor Orbán pomagal na napačno pot zapeljati Donalda TrumpaViktor Orbán in Donald Trump, Bela hiša. Vir: Twitter

Ameriški predsednik Donald Trump je v resnih težavah zaradi impeachmenta (ustavne obtožbe), ki mu grozi zaradi pritiska in izsiljevanja Ukrajine oziroma njenega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Vendar pa naj bi imel svojevrsten slab vpliv na ameriškega predsednika v tej zadevi tudi - madžarski predsednik Viktor Orbán.

To zgodbo prinaša današnji New York Times, ki razkriva, da je le malo, 10 dni pred razvpitim pogovorom med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim Belo hišo obiskal prav madžarski predsednik Viktor Orbán in se ob tem s Trumpom pecej razgovoril tudi o Ukrajini.

Trump je dejal, da so Ukrajinci 'grozni ljudje', ki so ga 'želeli zrušiti med predsedniškimi volitvami' leta 2016. 

V Beli hiši so bili glede tega obiska razdvojeni, svetovalci so ga odsvetovali, toda šef osebja Bele hiše Mick Mulvaney je Viktorja Orbána videl kot »branitelja krščanstva« in je vplival na to, da je do sestanka prišlo.

John Bolton, takratni svetovalec za nacionalno varnost, ki ga je pozneje Trump odpustil je menda ob tem dejal, da ne želi biti udeležen v »trgovini z drogo«, ki jo kuha šef osebja bele hiše Mick Mulvaney s še nekaterimi sodelavci.

Orbán je Trumpu povedal veliko negativnih zadev, povezanih z Ukrajino, od preganjanja madžarske manjšine v Ukrajini, do tega, kako zelo koruptivna država to je.

S tem je državo, ki je bila do ZDA prijateljska in pričakovala pomoč od Washingtona prikazal v precej drugačni luči in še dodatno utrdil Trumpove stereotipe.

Zelo podobne poglede na Ukrajino, za katero je dejal, da »ni niti država« ima seveda tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki ga Donald Trump prav tako zelo ceni. 

Zelenski in Trump Vir:YouTube
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in Donald Trump. Vir: Twitter

Podobne ocene o Ukrjaini je izrekal tudi Trumpov osebni odvetnik Rudolph Giuliani.

Deset dni po snidenju z Orbánom se je Trump 23. maja srečal s svojimi svetovalci, ki so se vrnili iz inavguracije novega ukrajinskega predsednika.

To so bili Rick Perry, minister za energetiko, Kurt D. Volker, posebni odposlanec za Ukrajino in Gordon D. Sondland, veleposlanik pri EU.

Zelo podobne poglede na Ukrajino, za katero je dejal, da 'ni niti država' ima seveda tudi Vladimir Putin, ki ga Donald Trump prav tako zelo ceni. 

Prepričevali so Trumpa, da je Zelenski reformist, ki si zasluži ameriško podporo.

Vendar je Trump izrazil globoke dvome.

Dejal je, da so Ukrajinci »grozni ljudje«, ki so ga »želeli zrušiti med predsedniškimi volitvami« leta 2016

Prav to pa je na koncu privedlo do pritiska predsednika ZDA na ukrajinskeg predsednika, da naj preišče domnevna koruptivna dejanja demokratskega politika Joeja Bidna in njegovega sina Hunterja, ki se je v ZDA končala s preiskavo zaradi ustavne obtožbe proti Trumpu. 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek