REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šarec: »Za tiste, ki ne vedo, kje bi bili, je bolje biti opozicija v varni senci«

Šarec: »Za tiste, ki ne vedo, kje bi bili, je bolje biti opozicija v varni senci«Levica in Šarec

Vse več je znakov, da bi Slovenijo lahko čakale predčasne volitve. Ne še jutri, toda morda že zelo kmalu, v nekaj mesecih ali »najpozneje v letu dni«, kot je to ocenil eden od dobrih poznavalcev dogajanja v vladi.

Poleg ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je najnovejši spor vezan na ukinitev dodatka za delovno aktivnost. Vodja Levice Luka Mesec je prepričan, da dogajanje zadnjih dni kaže, da politika te vlade »ni politika levosredinske vlade, pač pa navadne desnosredinske, neoliberalne vlade«.

Drugače menijo v štirih drugih koalicijskih strankah.

»Nekdo z denarno socialno pomočjo in varstvenim dodatkom ima lahko na voljo več sredstev, kot nekdo, ki je za svojo pokojnino delal 40 let. Se vam zdi to prav?,« je prek Twitterja vprašal Zdravko Počivalšek, predsednik SMC, ki podpira tudi napore LMŠ za ukinitev.

Včerajšnje dogajanje na odboru je začetek konca sodelovanja s to koalicijo, je napovedal Luka Mesec.

Prepir med koalicijo in njeno partnerico Levico je škodljiv in po nepotrebnem ogroža koalicijo in vlado, ki je za Slovenijo koristna, je prepričan tudi predsednik SD Dejan Židan.

»Koalicija in partnerstvo z Levico se v teh dneh lomita na pomoči najbolj ranljivim. Prepiramo se o 16 milijonih evrov. Tudi sam mislim, da je ukinjanje dodatka za delovno aktivnost napačna pot … Prepir pa je škodljiv. Obnašanje političnih strank, kakor da bodo jutri volitve, je škodljivo« je dejal in pozval, da naj vsi vzamejo »pamet v roke.«

Toda v Levici so nezadovoljni, ker je odbor DZ za delo kljub nasprotovanju Levice potrdil ukinitev dodatka ter potrdil vrsto davčnih sprememb, ki bodo po mnenju Levice koristile predvsem bogatim.

»Včerajšnje dogajanje na odboru je začetek konca sodelovanja s to koalicijo,« je dejal Luka Mesec in napovedal, da bodo organi stranke v dveh do treh tednih odločali o usodi partnerstva, ki vladi Marjana Šarca zagotavlja večino v državnem zboru.

Brezposelnost - Slovenija

Predsednik vlade Marjan Šarec pa lahko ob tem računa tudi na pomoč opozicije.

Že pred časom se je za partnerja koalicijskim strankam ponujala Slovenska nacionalna stranka Zmaga Jelinčiča.

Ker je podporo proračunu zdaj napovedala opozicijska SNS, bo ta verjetno sprejet.

Medtem se je na Facebooku odzval tudi Marjan Šarec. Kritiziral je ravnanje Levice in SD-ja, kjer je Dejanu Židanu očital, da se je postavil v vlogo »vzgojitelja«.

»Poziv 'vzgojitelja' je bil naslovljen strankam koalicije in stranki, ki ni ne opozicija, ne koalicija - Levici,« je danes zapisal premier.

Ob tem je spomnil, da so na četrtkovi seji štiri koalicijske stranke ukrepe ministrstva podpirale, SD in Levica pa ne. »Nato je Levica stranko LMŠ obtožila, da paktira s SDS, ne da bi karkoli preverila. Hkrati je pa v preteklosti sama nekajkrat glasovala enako kot SDS. Razumi, kdor more,« je še dodal.

Brezposelnost v Sloveniji pada

Nekaj ostrih kritik je namenil tudi Levici.

Toda v podtonu tega zapisa se je dalo razumeti tudi to, kar poslance Levice najbolj boli – da »niso nikoli delali«, pač pa da delo poznajo samo iz »teorije.«

»Poslance Levice spoštujem. So načitani, inteligentni, poznajo najnovejše trende, imajo znanje. Tukaj pa nastopi 'TODA'. Večino tega nikoli niso uporabili v praksi, saj nikoli niso želeli prevzemati funkcij in odgovornosti. Rajši so vedno povedali, kaj jih moti, praksa jim je tuja. Delovanje po načelu 'jaz tebi lahko vse rečem, ti meni ne smeš, ker si minister, državni sekretar ali predsednik vlade, posledično pokvarjen in nezaupanja vreden' je zgrešeno. Enostavno ne vodi nikamor,« je prepričan Šarec.

Toda v podtonu tega zapisa se je dalo razumeti tudi to, kar poslance Levice najbolj boli – da »niso nikoli delali«, pač pa da delo poznajo samo iz »teorije.«

Ta očitek pa bi lahko, kot je slišati iz vrst Levice, podporo sedanji vladi zmanjšal na ničlo.

Je pa zanimivo, da je omenjeni dodatek vladne stranke sprl v trenutku, ko brezposelnost pada, kar kaže, da motiviranost za delo v Sloveniji vsekakor obstaja.

Toda predsednik vlade Marjan Šarec kljub že nekoliko slabšim rezultatom podpore stranki LMŠ v javnomnenjskih anketah neomajno vztraja pri svojih načrtih.

»Kadar meniš, da je nekaj pravilno, je treba vztrajati, tudi če si nekulturno popljuvan iz vseh smeri. Delamo za državo, ne zato, da bomo napenjali mišice, kdo se bo ljudem bolj prikupil. Ljudje radi slišijo lepe stvari, a vedno to ni možno. Včasih je tudi drugače, strela pa vedno udari v vrhove. Kdor želi biti na vrhu, v vladi, mora to prenesti, sicer je zanj bolj primerna opozicija v varni senci. Velja zlasti za tiste, ki ne vedo, kje bi bili,« je sklenil Šarec.

Je pa zanimivo, da je omenjeni dodatek vladne stranke sprl v trenutku, ko brezposelnost pada, kar kaže, da motiviranost za delo v Sloveniji vsekakor obstaja.

Prav tako se pozablja, da je trajanje teh socialnih transferjev časovno omejeno - nato pa se mora vsak brezposelni znajti sam in njegovo preživetje države prav nič ne zanima.

Drugo vprašanje pa je, ali je dela res dovolj za vse - in kot je znano, nekaterih (starejših, bolj izobraženih itd.) delodajalci v Sloveniji ne zaposlujejo, ne glede na tisoče prošenj, ki jih iskalci zaposlitve odpošljejo ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek