REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajinski predsednik: pritisk name lahko izvaja samo moj sin

Ukrajinski predsednik: pritisk name lahko izvaja samo moj sinVolodimir Zelenski in Donald Trump

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v zvezi s škandalom s pritiski ameriškega predsednika Donalda Trumpa na Ukrajino za ruski kanal Rossiya 24 dejal, da nanj zato, ker je predsednik neodvisne države, ne more pritiskati nihče, razen njegovega sina – ki je star šest let.

Trump je medtem sicer priznal, da je julija po telefonu govoril z Zelenskim o korupciji v Ukrajini, vendar zanika, da je zadržal vojaško pomoč Kijevu, dokler ta ne bo sprožil preiskave Hunterja Bidna, sina nekdanjega podpredsednika ZDA Josepha Bidna.

Res pa je pomoč Ukrajini zadržal pred tem pogovorom, kar je bilo veliko presenečenje tudi za tedanjega zunanjega ministra Ukrajine, ki o tem ni bil obveščen.

Trump je medtem sicer priznal, da je julija po telefonu govoril z Zelenskim o korupciji v Ukrajini, vendar zanika, da je zadržal vojaško pomoč Kijevu.

Hunter Biden je bil sicer v odboru direktorjev ukrajinskega podjetja, ki se je ukvarjalo s prodajo in pridobivanjem plina, ko je bil njegov oče Joseph Biden podpredsednik ZDA.

Joseph Biden prav tako priznava, da je zahteval odstranitev tožilca, ki naj bi preiskoval tudi njegovega sina, toda ne zaradi tega, da bi ga ščitil, pač pa zato, ker so skupaj z evropskimi zavezniki ocenjevali, da je nedejaven glede korupcije v Ukrajini.

Vojaška pomoč Ukrajini je bila sicer kasneje sproščena, vendar po velikih pritiskih kongresnih republikancev na Trumpa.

Škandal je izbruhnil zaradi ameriškega obveščevalca, da je v prepisu telefonskega pogovora med Trumpom in Zelenskim zasledil nekaj, kar ogroža nacionalno varnost, in je zadevo prijavil.

Joseph Biden in Barack Obama Vir:Pixsell
Joseph Biden in nekdanji predsednik ZDA Barack Obama. Vir: Pixsell

Demokrati menijo, da je Trump prekršil zakon z blokado predaje prijave žvižgača o svojem spornem pogovoru z ukrajinskim predsednikom, zato so v torek napovedali začetek uradnega postopka za odstavitev aktualnega ameriškega predsednika.

Trump pa je že napovedal, da bo javnosti dovolil vpogled v prepis pogovora z ukrajinskim predsednikom. Dokument je že dobilo ameriško pravosodno ministrstvo.

»Veliko se govori o Bidnovem sinu, da je Biden zaustavil tožilstvo in veliko ljudi želi izvedeti o tem, tako da karkoli boste lahko naredili pri generalnem tožilcu, bo super,« piše v besedilu, ki ga je objavilo pravosodno ministrstvo.

»Biden se hvali naokoli, da je ustavil tožilstvo, tako da če lahko to pogledate ... To se mi zdi grozno,« je, kot je razvidno iz besedila, dejal Donald Trump ukrajinskemu predsedniku.

Zelenski pa je na vprašanje novinarjev v ZDA, ali je res, da ga je Trump »pritiskal« dejal, da so pogovori med njim in predsednikom ZDA »zasebni« in »zaupne narave«, na vprašanje, ali se strinja, da se vsebina razkrije, pa je dejal »bomo videli.«

Mike Pompeo je menda že dobil soglasje Ukrajine za objavo vsebine telefonskega pogovora med ukrajinskim in ameriškim predsednikom.

Vendar je medtem ameriški zunanji minister Mike Pompeo menda že dobil soglasje Ukrajine za objavo vsebine telefonskega pogovora med ukrajinskim in ameriškim predsednikom.

Zelenski in Trump naj bi se danes, prav na dan, ko so zaradi njunega pogovora z dne 25. julija letos v ZDA demokrati sprožili preiskavo v okviru ustavne obtožbe zoper predsednika ZDA, tudi prvič sešla ob robu zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov.

Na vprašanje, ali bo od Trumpa prosil za karkoli, ko se bosta srečala, je dejal: »Prositi za karkoli ni v ukrajinskem stilu. Smo nova, močna država in nikogar ne prosimo za nič. Sami lahko pomagamo drugim.«

Očitno je celoten zaplet precej težav nakopal tudi ukrajinskemu predsedniku, ki si je sicer želel prav ob robu srečanja zasedanja GS OZN nekoliko okrepiti odnose z najbolj tesno zaveznico Ukrajine - ZDA ...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek