REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ali norec vodi ZDA? Znana psihiatrinja pojasnjuje duševno patologijo, ki se skriva za odločitvami Donalda Trumpa

Ali norec vodi ZDA? Znana psihiatrinja pojasnjuje duševno patologijo, ki se skriva za odločitvami Donalda TrumpaTrump kot izbrani mesija

Medtem ko je orkan Dorian uničeval Bahame in dele ZDA, so bili svetovni mediji v preteklih dnevih zasuti s tako imenovano “afero flomaster” (“Sharpiegate-om").

Predsednik ZDA Donald Trump je namreč naprej trdil, da bo orkan Dorian prizadel tudi ameriško zvezno državo Alabamo, ko je lokalna državna meteorološka služba zatrdila, da to ni res, pa je medijem prikazal sliko vremenske napovedi, ki ji je bila očitno naknadno dodana krivulja, narejena s flomastrom.

Če spremeni pot orkana s peresom, ne glede na življenja, ki jih lahko prizadene, lahko vidimo, do katere mere bo predsednik šel, da ne bi priznal, da se moti.

Mediji so takoj zavili vik in krik in se spraševali, ali bo predsednik sedaj popravljal še vremenske napovedi? Kmalu zatem pa je najvišji meteorološki organ zaradi pritiskov iz vlade izdal še sporočilo o tem, da se predsednik “ni zmotil” v internem sporočilu pa je uslužbence opozoril, da naj predsedniku – pod grožnjo s sankcijami – ne nasprotujejo. Navkljub dejstvom.

To je znova sprožilo plaz kritik o vmešavanju predsednika države v delo strokovnih organov.  

Vse to pa kaže na še en, globji, psihološki problem. Problem predsednika ZDA.

Lee in Trump

Po eni strani je prvotni prekršek predsednika Donalda Trumpa – namreč uporaba zemljevida z nalivnikom in črto, ki je zmotno nakazovala, da bo državo Alabamo prizadel orkan – razmeroma majhen.

Toda zaradi predsednikove zavrnitve priznanja, da se je zmotil – preko vztrajanj na Twitterju in drugod - se je ta zgodba ves teden ponavljala v vseh novicah, opozarja Rawstory.

‘Kot lahko vidite, so skoraj vsi modeli napovedovali, da bo šel čez Florido, in s tem prizadel tudi Georgio in Alabamo. Sprejemam opravičilo Lažnih novic!’, je zmagoslavno izjavil Trump.

‘Tako kot sem že rekel, prvotno je bilo predvideno, da bo hurikan prizadel Alabamo. Lažne novice to zanikajo!’, je Donald Trump izjavil dan kasneje.

Donald Trump je nevarnost za nacionalno varnost ...Najhujše od vsega pa je, da se zdi, da se mu stanje vse hitreje poslabšuje.

Predsednikova zavrnitev priznanja napake je bila narejena po meri za družbene medije, na katerih so uporabniki ustvarili neskončne komentarje v obliki internetnih ‘memov’.

Predsednik pa vse do danes še zmeraj ni priznal, da se je - zmotil.

Dr. Bandy Lee je govorila z Raw Story o tem, zakaj Trump ni sposoben odstopiti od svoje trditve, ne glede na to, kako hudo se je zmotil, in kako je s tem v nekem smislu postal svoj najhujši sovražnik.

Lee je forenzična psihiatrinja na medicinski fakulteti Yale. Svetovala je Svetovni zdravstveni organizaciji o zdravstvenem pristopu k preprečevanju globalnega nasilja od leta 2002, ter na pravni šoli Yale, kjer je poučevala od leta 2003.

Prav tako je bila na čelu komisije za oceno predsednikovih duševnih sposobnosti, pa tudi delovno skupino v strokovni komisiji za izvajanje neodvisnih preizkusov telesne pripravljenosti za dolžnost.

“Če spremeni pot orkana s peresom, ne glede na življenja, ki jih lahko prizadene, lahko vidimo, do katere mere bo predsednik šel, da ne bi priznal, da se moti. Presenetljivo je, da bo nesmisel poskušal spremeniti v resničnost, da bi ustrezal njegovi idealizirani samopodobi, ter da je zmožen iti tako daleč, da se je zatekel celo k najvišjemu svetovalcu za nacionalno varnost v državi z zahtevo, da ga podpre. Videli smo ga že, kako laže, vse do patološke ravni in se obnaša brez meja glede kriminala ali krutosti, da bi večkrat prikril svoje napake. Donald Trump je nevarnost za nacionalno varnost,” opozarja forenzična psihiatrinja Bandy X. Lee.

Trump - izbran od Boga

Vodila je tudi skupino psihologov, ki so na osnovi znanih podatkov ocenjevali predsednikove umske sposobnosti.

Psihijatrinja je dejala, da je predsedniku Donaldu Trumpu pri njihovem standardiziranem ocenjevanju mentalnih sposobnosti spodletelo pri vsakemu kriteriju. “To je nesporno: ne bi mogel služiti kot pilot, policist ali vojak, in kljub temu je predsednik ZDA”, je poudarila.

“To oceno smo utemeljili z zapriseženo izjavo njegovih tesnih sodelavcev pri delu, kar je najbolj idealna informacija za tovrstni test. Ne samo to, imamo neposredne intervjuje s tistimi, ki so z njim sodelovali, vključno s piscem iz ozadja (“ghost writer”) Tonyjem Schwartzom, ki je pisal v imenu Donalda Trumpa, in več člani newyorške visoke družbe. Člani kongresa, uradniki Bele hiše in njegov družinski prijatelj so neposredno govorili z nami. Javna poročila so bila skladna z našo oceno, da ne omenjam, da so ga člani obeh strank v političnih krogih ocenili kot neprimernega. Nevarnost je pokazal v resničnih domačih in geopolitičnih razmerah. Najhujše od vsega pa je, da se zdi, da se mu stanje vse hitreje poslabšuje.’

Presenetljivo je, da bo nesmisel poskušal spremeniti v resničnost, da bi ustrezal njegovi idealizirani samopodobi.

Trenutno se Trump obravnava kot vrhovno bitje, ki ga ne smejo zasliševati, ampak le oboževati.

Ko je tvitnil, da je "kralj Izraela", in se imenoval za "izbranega", je zadovoljeval tudi potrebe svojih privržencev. Njegovi privrženci so do njega psihološko zasužnjeni, medtem ko on zazna, kaj jih privlači, in se odziva na napotke iz televizije Fox News ali tistih, ki širijo teorije zarote.

Dr Bandy Lee je dejala, da je ta dinamika patološka, ​​zato je ni mogoče rešiti z logiko ali prepričevanjem. Spremeniti je namreč treba pogoje, najbolj neposreden pogoj pa je odstranitev Trumpa z oblastnega položaja.

“Imamo sprejete metode za preizkušanje resničnosti. V znanosti imamo znanstveno metodo, v filozofiji logiko, v novinarstvu sistem preverjanja dejstev in v demokraciji imamo pravičnost postopka. To so racionalni pristopi, ki jih patologija vedno skuša spodkopati. Patologija si želi le "zmage", ne pa pravičnosti postopka, dejstev ali resnice. Zato je dopuščanje takšne patologije uničujoče za zdrav razum naše države, ne glede na to, ali ste ‘za’ ali ‘proti’ Trumpu", opozarja znana psihiatrinja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek