REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Štirje tihotapci migrantov po odredbi preiskovalnega sodnika v Celju končali v enomesečnem priporu

Štirje tihotapci migrantov po odredbi preiskovalnega sodnika v Celju končali v enomesečnem priporu

Celjski kriminalisti so v petek pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Celju privedli štirje tihotapce zaradi nezakonitih prevozov migrantov, ki so bili v sodnem pridržanju. Po zaslišanju je sodnik zanje odredil enomesečni pripor, so danes povedali na Policijski upravi (PU) Celje.

Kriminalna združba je iz smeri Hrvaške v smeri Italije in Avstrije prepeljala ali organizirala prevoze 279 oseb, od katerih so jih 151 na območju Slovenije, Hrvaške in Italije identificirali.

Kriminalna združba je za prevoznike uporabljala predvsem osebe s socialnega dna, pogosto tudi odvisnike od prepovedanih drog.

Ilegalne migrante so prevažali v osebnih in kombiniranih vozilih, nekateri tudi brez vozniških dovoljenj, ter z vozili tudi bežali pred policijo in tako ogrožali življenja migrantov.

Večinoma je šlo za državljane Iraka, Irana, Pakistana, Afganistana, Indije in Kitajske.

Papež in migranti
Papež Frančišek podpira migrante

Kriminalisti so sicer prejšnji teden zaradi nezakonitih prevozov migrantov kazensko ovadili 10 oseb za 16 kaznivih dejanj. V torek so prostost odvzeli sedmim osebam, tri pa so potem izpustili iz pridržanja.

Sodnik je pripor odredil zaradi ponovitvene nevarnosti.

Sodnik je pripor odredil zaradi ponovitvene nevarnosti.

Kot so prejšnji teden navedli na PU Celje, so preiskavo začeli decembra lani. Osumljeni člani kriminalne združbe, stari od 22 do 37 let, so od začetka preiskave decembra lani do avgusta letos v sodelovanju z več neznanimi storilci z območja Slovenije ali tujine, organizirali in vodili del mednarodne kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s nezakonitim prevažanjem migrantov s Hrvaške preko Slovenije v Italijo.

Kot posebnost je policija izpostavila, da so tihotapci najeli avtodom za šest oseb, v njem so potem prevažali 24 migrantov.

Vozniki so za prevoz migrantov prejeli od 250 do 500 evrov, migrant pa je moral za pot do Italije odšteti 2000 evrov, v nekaterih primerih pa celo 3000 evrov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek