REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Opozorilo iz EU Veliki Britaniji: če ne plačate 42 milijard evrov dolga - sploh ne bo pogajanj

Opozorilo iz EU Veliki Britaniji: če ne plačate 42 milijard evrov dolga - sploh ne bo pogajanjGuy Verhofstadt

Potem ko je britanski predsednik Boris Johnson napovedal, da v primeru, če ne bo prišlo do dogovora z EU o izstopu Velike Britanije njegova država pač ne bo plačala 42,9 milijard evrov (39 milijard funtov) dolga, (kar mu je že pred časom predlagal ameriški predsednik Donald Trump) in hkrati izjavil, da to dejstvo evropski predstavniki »razumejo«, se je vsul plaz komentarjev.

Med prvimi se je oglasil vodja Brexit stranke Nigel Farage, ki je dejal, da sporazum, ki ga je dosegla z EU prejšnja britanska premierka Mayeva nikoli ni bil sprejet v britanskem parlamentu in zato Veliko Britanijo prav nič ne obvezuje, da plača ta svoj dolg.

Nato pa so se odzvali tudi v Bruslju.

Če Velika Britanija ne plača svojega dolga, potem se EU sploh ne bo pogajala o trgovinskem sporazumu.

Belgijski liberalec in poslanec Evropskega parlamenta Guy Verhofstadt, ki je koordinator za brexit v Evropskem parlamentu, je bil zelo jasen:

»Če Velika Britanija ne plača svojega dolga, potem se EU sploh ne bo pogajala o trgovinskem sporazumu,« je dejal Verhofstadt.

Odzval se je tudi evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici, ki je dejal, da bo moralo Združeno kraljestvo izpolniti vse svoje finančne obveznosti do EU tudi v primeru izstopa brez dogovora.

Pierre Moscovici

Moscovici je dejal tudi, da to, kar razglaša Boris Johnson - ne drži.

»Britanci bodo morali poravnati svoje dolgove in plačati finančne prispevke v vsakem primeru, ne glede na to, ali bo dogovor ali ga ne bo. Glede tega ni prostora za razpravo,« je dejal komisar.

Za britanskega predsednika vlade so te izjave nov problem zato, ker je v zadnjih dnevih napovedoval, da sta predvsem Pariz in Berlin pripravljena na nova pogajanja z Veliko Britanijo, da bi se našla »kreativna« rešitev predvsem za »irsko varovalko.«

Če Velika Britanija svojih mednarodnih obveznosti ne bi poravnala, bi bilo to enako razglasitvi plačilne nesposobnosti oziroma 'bankrota' države.

Vendar pa tudi »trd« odziv glede reševanja vprašanja dolga kaže, da v EU že odstopajo od svojih zahtev, nove rešitve pa bi morala ponuditi Velika Britanija.

Johnson je sicer prepričan, da je denar »odlična zadeva za reševanje zadev« in »odlično mazilo«, kadar je potrebno rešiti kočljiva vprašanja.

Prepričan je, da bo s to taktiko EU pripravil na popuščanje glede nekaterih drugih odprtih problemov.

Vendar pozablja, da se vseh težav sveta ne da rešiti s preprosto »trgovsko« logiko ...

Če Velika Britanija svojih mednarodnih obveznosti namreč ne bi poravnala, bi bilo to enako razglasitvi plačilne nesposobnosti oziroma »bankrota« države, kar bi vplivalo na poslabšanje položaja Velike Britanije na finančnih trgih.

Ob tem pa bi bila država deležna še dolgih sodnih postopkov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek