REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prebežniki za švicarsko televizijo SRF: hrvaška policija nas tepe s palicami in nezakonito izganja v BiH

Prebežniki za švicarsko televizijo SRF: hrvaška policija nas tepe s palicami in nezakonito izganja v BiHMigrant - Hrvaška

Švicarska javna televizija in radio SRF je objavila 10-minutno oddajo o nezakonitem postopanju hrvaške policije do migrantov in beguncev.

Kritično so izpostavili predvsem odgovornost Hrvaške, saj naj bi Hrvaška kot članica EU in podpisnica Dublinskega protokola imela dobičke zaradi nasilne politike »potiskanja migrantov nazaj.«

Migranti, ki so jih nedavno pregnali iz Hrvaške v BiH so novinarjem javne televizije in radija SRF dejali, da so jih hrvaški policisti tepli in to z palicami ali vejami brez listja, odlomljenimi z dreves.

Oseba, ki stanuje v bližini trdi, da pogosto sliši tudi strele in da je že večkrat pričala o pregonih migrantov.

Pri tem so kazali rane, ki so jih dobili po nogah in po hrbtih.

Otroci so pokazali, kako jih hrvaški policisti z naperjenim orožjem silijo, da prestopijo nazaj v Bosno in Hercegovino. 

Televizija je posnela tudi, kako policisti s kombiji vozijo migrante in begunce proti meji z Bosno.

Vsem tem so hrvaški policisti tudi preprečili, da zaprosijo za azil.

Več kot sto vprašanih migrantov je novinarjem potrdilo, da so jih pregnali. Nekateri so opisovali, kako jih je policija odpeljala na mejo proti BiH, nato pa jih je osem policistov postrojilo v »špalir«, po štiri z vsake strani.

Nato so migrantom ukazali, da naj gredo skozi ta »špalir.« Ko so to naredili, so jih tepli s palicami, največ po nogah in hrbtih.

Migrant - Hrvaška

V oddaji se omenja tudi pismo enega policista zaščitniku človekovih pravic Lori Vidović, da ga njegovi nadrejeni silijo, da naj nezakonito in nasilno izganja migrante.

Prikazani so tudi posnetki iz bosansko-hrvaške meje, z pričami iz Velike Kladuše, ki trdijo, da policija včasih z avtobusi pripelje migrante do meje z BiH, nato pa jih sili, da naj zapustijo Hrvaško, kar je nezakonito.

Hrvaški portal Index ocenjuje, da Hrvaška na ta način dnevno v BiH nezakonito prežene od 40 do 50 ljudi.

Oseba, ki stanuje v bližini trdi, da pogosto sliši tudi strele in da je že večkrat pričala o pregonih migrantov.

Hrvaški portal Index ocenjuje, da Hrvaška na ta način dnevno v BiH nezakonito prežene od 40 do 50 ljudi.

Od tega pa imajo koristi nato tudi države bolj severno, konkretno Švica.

Je pa na tej poti seveda tudi Slovenija.

In na hrvaških družbenih omrežjih se pojavljajo tudi posnetki slovenskih policistov, ki naj bi ujeli veliko število prebežnikov in jih nato celo prisilili, da se uležejo na tla v dolgih kolonah.

Zanimivo je, da je tudi hrvaška predsednica vlade Kolinda Grabar Kitarović v pogovoru z novinarji priznala, da Hrvaška izvaja politiko »potiskanja nazaj« (pushback) migrantov in beguncev ter s tem, kot opozarjajo tudi drugi mediji – krši mednarodno pravo in hrvaške zakone.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek