REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Spopad teniških titanov: boj Federerja in Đokovića v Wimbledonu, zmagal Nole

Spopad teniških titanov: boj Federerja in Đokovića v Wimbledonu, zmagal NoleFederer in Đoković

Danes sta se okoli 15. ure v finalu teniškega grand slama v britanskem Wimbledonu spopadla Švicar Roger Federer in Srb Novak Đoković. Federer si prizadeva za deveti naslov najboljšega, branilec lanske zmage in znova prvi igralec sveta Novak Đoković pa petega. Na koncu je zmagal Novak Đoković. Spopad je trajal skoraj pet ur!

Federer bi v primeru zmage postal najstarejši zmagovalec turnirja za veliki slam v moderni eri. Doslej je štiri največje turnirje osvojil 20-krat. Do finala je prišel z zmago proti Rafaelu Nadalu.

Đoković je na turnirjih velike četverice zmagal 15-krat, nazadnje letos v Avstraliji.

Mediji poročajo, da je večina tistih, ki stoji v znani vrsti za karte v Wimbledonu, napovedovala, da bo zmagal Federer.

V 13 letih sta se velika tekmeca pomerila 47-krat. V dosedanjih spopadih je 25-krat slavil 32-letni Srb, 22-krat pa 37-letni Švicar.

Đoković je dobil 14 od zadnjih 20 medsebojnih dvobojev in osem od desetih. Na turnirjih za grand slam je Federer proti Đokoviću izgubil zadnje štiri obračune.

Mediji poročajo, da je večina tistih, ki stoji v znani vrsti za karte v Wimbledonu, napovedovala, da bo zmagal Federer. Ampak to je tudi razumljivo.

Novak Đoković in Roger Federer

Tukaj je namreč Federer igral kar enajstkrat, osvojil rekordnih osem trofej in od tega pet v vrsti.

Vendar pa je tudi Đoković pokazal svoje adute. V duelih proti Federerju vodi 25:22, že dvakrat pa ga je premagal tudi v finalih Wimbledona, leta 2014 in 2015.

Novak je neverjeten športnik, povsod se prilagaja. On je človeški zid.

Že včeraj je menda le malo manjkalo, da bi se oba srečala v trening centru. Novak Đoković je sicer včeraj treniral z dvema juniorjema.

Na koncu se je na treningu Đokovića pojavil tudi branilec Barcelone Gerard Piqué in se deset minut pogovarjal z Đokovićem.

Na vprašanje, ali se sliši z Lionelom Messijem je odgovoril Đoković: »Zanimajo se zame, da bi se prebijal po levem krilu in serviral Suarezu na glavo,« se je pošalil Đoković.

Legendarni ameriški teniški igralec John McEnroe pa je pred dvobojem ocenil, da je pred Federerjem težka naloga, v kolikor želi ustaviti Đokovića.

»Novak je neverjeten športnik, povsod se prilagaja. On je človeški zid. Kar pri Novaku cenim je to, da sam sebe inspirira in igra dobro. To je tisto, kar je pomembno. Je eden od igralcev, ki se v zgodovini tenisa najbolje gibljejo po terenu. Pride do večjega števila žog, kot bi ljudje pričakovali. Prisili vas v dodaten udarec in to vas spravi ob živce. Kar se tiče Rogerja, ali bi pred petimi ali šestimi leti lahko zamislili, da so bo izmenjaval »forehande« z Rafo v teh letih? Ali Federer lahko zmaga? Seveda lahko, toda napovedujem Novakovo zmago v štirih setih,« je dejal McEnroe.

Vendar ni bilo tako. Z rezultati 7-6(5), 1-6, 7-6(4), 4-6, 13-12(3) je na koncu zmagal Đoković, vendar po dvoboju, o katerem se bo govorilo še dolgo časa. 

Zdelo se je, da je Federer med celotno tekmo bil boljši, imel je 15 točk več, celo 40 winnerjev, toda to ni bilo dovolj. Srb je, kot piše hrvaški Index, "pokazal psihično moč enakovredno tisti ki so jo imeli največji šampioni in je vzdržal vse napade 38-letnega Švicarja in slavil v najbolj norem spopadu v zgosovini Wimbledona." preporsto, Djoković je "zavračal biti poražen." 

Pri tem je bilo proti Djokovića - vse. Tako je bilo vsaj čutiti. Publika je odkrito navijala za Federerja. Celo tako zelo, da je aplavdirala, ko je Djoković naredil dvojno napako pri servisu in to je že prešlo mejo dobrega okusa. Kljub temu, da so s tribun gledali tudi princi in princeze in "smetana" angleške in svetovne elite. 

Novaku je šel na živce tudi sodnik, zato je v nekem trenutku udaril z loparjem ob sodniški stol in dobil opomin. Ni bil zadovoljen niti s stalnimi zahtevami Federerja za preverjanje točk.

V petem setu, ko je bil na robu in se je zdelo, da bo Švicar zmagal, se je Novak razjezil in besno opsoval: "Jebal vam pes mater!" (''Jebo vam pas mater'').

Novak je menda najbolj nevaren, ko je jezen.

Nekateri so to prebrali z Novakovih ustnic, se je pa tudi lepo slišalo s centralnog terena All England Cluba.

Ampak Novak je menda najbolj nevaren, ko je jezen. In po tem trenutku "Federer više ni več imel šanse, se strinja tudi Index.

 

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek