REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Po sramotni odločitvi britanskega notranjega ministra Assange opozarja: »Na kocki je 175 let mojega življenja«

Po sramotni odločitvi britanskega notranjega ministra Assange opozarja: »Na kocki je 175 let mojega življenja«Julian Assange

Sramotne strani zgodovine so dobile nov vpis, saj je britanski notranji minister v sedanji razpadajoči torijevski vladi Sajid Javid potrdil, da je v sredo brez pretiranega razmišljanja podpisal nalog za izročitev ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea ZDA.

Dokončna odločitev je v rokah sodišča, kjer so Assangea tudi zaslišali.

Julian Assange je bil tako najprej zaslišan v zaporu, nato pa bo v rokah sodišča odločitev, ali ga bodo res izročili ZDA, kjer mu grozi dejanski dosmrtni zapor zaradi domnevnega vohunstva in izdaje državnih skrivnosti.

Britanska policija je ustanovitelja WikiLeaksa aretirala aprila, potem ko mu je Ekvador odvzel državljanstvo in mednarodno zaščito.

Britansko sodišče ga je v začetku maja obsodilo na 50 tednov zaporne kazni, ker je kršil določila pogojnega izpusta.

Assange je bil namreč leta 2012 po aretaciji zaradi zelo verjetno lažnih obtožb glede posilstva izpuščen na prostost, a se je potem izognil odločanju o izročitvi Švedski s pobegom na ekvadorsko veleposlaništvo, saj se je bal, da bi ga Švedska izročila ZDA.

Assange se prejšnji mesec zaradi slabega zdravstvenega stanja ni mogel udeležiti zaslišanja na westminstrskem sodišču v zvezi z izročitvijo Združenim državam.

Medtem v zaporu Belmarsh prestaja 50-tedensko zaporno kazen.

Slovenski filozof Slavoj Žižek je medtem opozoril, da je podpis naloga za izročitev Assangea samo ena od stvari, ki ga vznemirja.

Slavoj Žižek

Druga je, da so ekvadorske oblasti povabile ameriške oblasti, da naj prevzamejo osebne reči Juliana Assangea iz njegovega domovanja v Londonu.

»To je nočna mora, kjer je bil tisti, ki obtožuje, neposredno poklican, da naj prevzame vse te dokumente. To je kršitev najbolj elementarnih norm legalnosti. Sporočilo je, 'da, mi bomo brutalni preko vseh meja.',« je Žižek interpretiral sporočilo ekvadorskih in ameriških oblasti v tem primeru zlorabe.

Kako daleč to gre, kaže tudi primer britanskega notranjega ministra.

»Najprej naj povem, da sem bil izredno zadovoljen, da ga je policija zdaj lahko prijela. Zdaj je povsem upravičeno za zapahi, saj je kršil britanske zakone,« je v pogovoru za BBC Radio 4 izjavil notranji minister Sajid Javid, ki je nato potrdil takojšnji podpis ameriške zahteve po izročitvi še isti dan, ko jo je prejel.

S tem se je zagotovo izkazal z neverjetno pohlevnostjo in vdanostjo tuji državi, saj so celo tisti, ki so bili prepričani, da bo britanski minister popustil pred ameriškim pritiskom, menili, da bo njihov predlog o izročitvi najprej skrbno proučil, predvsem zaradi hudih posledic te odločitve za svobodo govora.

Vendar je Sajid Javid brez pomisleka in praktično takoj izpolnil zahtevo Washingtona.

Liberalci Assangea sovražijo tudi zato, ker so prepričani, da je »pomagal izvoliti Trumpa«.

Pri tem Žižek opozarja, da liberalci Assangea sovražijo tudi zato, ker so prepričani, da je »pomagal izvoliti Trumpa«, takšno gledanje pa je po njegovem napačno.

»Morali bi se vprašati - kaj je narobe z liberalno sredino samo, da se je lahko pojavilo nekaj takšnega, kot je Trump?«, se je vprašal Slavoj Žižek.

Po njegovi oceni je na rokah liberalcev "vsaj toliko krvi kot na rokah" kot na rokah tistih, ki jim nasprotujejo, vsaj ko gre za vojaško - industrijski kompleks.

Skrbi »inertnost širše javnosti«, ker se »tega zavedajo in vendar jim je vseeno

Velik uspeh WikiLeaksa pa je v tem, da je pokazal na vso transparentnost danes, pri tem pa ga skrbi »inertnost širše javnosti«, ker se »tega zavedajo in vendar jim je vseeno

Britansko sodišče je sicer glavno obravnavo ameriške prošnje za izročitev ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea razpisalo za februar prihodnje leto.

Sodišče ga je že zaslišalo v okviru preučitve izročitve.

Julian Assange, veleposlaništvo Ekvadorja Vir:Pixsell

Assange je na zaslišanju prek videopovezave povedal, da »je na kocki 175 let mojega življenja«.

Assange je na zaslišanju prek video povezave povedal, da »je na kocki 175 let mojega življenja«.

Toliko let zapora mu namreč grozi, če bo v ZDA obsojen v vseh 18 točkah obtožnice.

Med drugim je obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ki naj bi ji pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, in vohunstva.

To pa obenem sploh ni res, saj je Assange kodo, ki mu jo je poslala Manningova, zgolj posredoval nekemu drugemu strokovnjaku, hkrati pa je to naredil že potem, ko mu je Manningova že predala večino podatkov.

Ob tem Assangea obtožujejo na podlagi zakona, ki je izjemno »raztegljiv«, hkrati pa ga obtožujejo zaradi ogrožanja življenja »razkritih« ameriških agentov v tajnih dokumentih – česar niso očitali niti Manningovi.

Glavna obravnava se bo po poročanju britanskih medijev začela 25. februarja 2020 in bo predvidoma trajala pet dni.

Assangeov odvetnik Mark Summers je medtem na sodišču povedal, da obravnava izročitve predstavlja »nezaslišan napad na pravice novinarjev«.

Tisti, ki so ubijali nedolžne civiliste in novinarje v Iraku, kar je, kot kaže zgornji posnetek, razkril prav Assange, ne bodo pred sodiščem, opozarjajo na družbenih omrežjih. 

»Z objavo tega neurejenega materiala na spletu je Assange ustvaril veliko in takojšnje tveganje, da bi človeški obveščevalni viri, vključno z novinarji, zagovorniki človekovih pravic in političnimi aktivisti, utrpeli resno fizično škodo ali arbitrarno pridržanje,« je poudaril Ben Brandon.

Brandon je na zaslišanju v Londonu predstavljal ameriško tožilstvo, vendar ob omenjenih obtožbah zoper Assangea ni predstavil nikakršnih dokazov.

Pred sodiščem so se med včerajšnjim zaslišanjem zbrali tudi Assangeovi podporniki, ki so zahtevali njegovo osvoboditev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek