REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

SDS želi Erjavca interpelirati, ker je naredil konec samovolji nekdanjega vrha Slovenske vojske

SDS želi Erjavca interpelirati, ker je naredil konec samovolji nekdanjega vrha Slovenske vojske

Minister za obrambo Karl Erjavec je ponovno zavrnil kritike predlagateljev interpelacije zoper njegovo delo, odgovoril pa je tudi na četrtkove navedbe podpredsednika komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), Žana Mahniča.

Po ministrovem prepričanju je bila komisija ponovno zlorabljena za politični obračun.

Erjavec trdi, da ne drži, da naj bi Škerbinc načelnico SV ščitil.

V zvezi z očitki o zlorabi obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo je Erjavec dejal, da je ta v primeru zaslišanja Mihe Škerbinca in drugih pripadnikov SV zgolj izvajala svoje varnostne naloge.

Mahnič je namreč v četrtek po seji komisije, na kateri so zaslišali razrešenega poveljnika poveljstva sil Miho Škerbinca, dejal, da njegovo pričanje in tudi dokumentacija, ki jo je Knovsu posredoval Škerbinc, ministra za obrambo postavljata na laž.

Mahnič se je pri tem skliceval na Škerbinčevo pričanje, v katerem je slednji zatrdil, da je skušal načelnico Generalštaba Slovenske vojske (SV), Alenko Ermenc zaščititi pred razširjanjem govoric o njenem zdravstvenem stanju.

Erjavec pa je na svoji novinarski konferenci, ki je bila namenjena predstavitvi ključnih nalog ministrstva v tem mandatu dejal, da imajo oni drugačne informacije in da ne drži, da naj bi Škerbinc načelnico ščitil. Nasploh pa komentiranje zdravstvenega stanja nadrejenih ali podrejenih po ministrovih besedah pomeni kršitev pravil vojaške službe.

Minomet
Mina 120 milimetrskega minometa za seboj pusti veliko luknjo, pa tudi njeno eksplozijo je mogoče slišati zelo daleč ...

Škerbinc je po Erjavčevem prepričanju svojo razrešitev spolitiziral. Razrešitev je bila povsem zakonita, saj jo dopušča zakon o obrambi, je poudaril Erjavec.

Glede nočnega streljanja na Počku pa je Erjavec zatrdil, da zanj poveljnik poveljstva ni imel odobritve. Kot je pojasnil, vladni načrt vaj v obrambnem sistemu sploh ni predvideval streljanja s težkimi, 120-milimetrskimi kalibri, niti podnevi, kaj šele ponoči.

Mnogi okoliški prebivalci namreč protestirajo zaradi hrupa, svojo jezo pa kažejo tudi na družbeih omrežjih. Pokanje jih namreč moti, vaje pa potekajo velikokrat prav ponoči.

Na to dogajanje se je sicer odzval tudi predsednik vlade Marjan Šarec.

Ob obisku pogorišča Fragmata je komentiral tudi navedbe, da iz poročila načelnice Generalštaba SV Alenke Ermenc izhaja, da vojska na Počku ni kršila navodil glede nočnega streljanja, na kar se je pri odstavitvi Mihe Škerbinca skliceval minister Karl Erjavec. Šarec je dejal, da bo moral Erjavec stvari pojasniti.

Da je bilo vse v najboljšem redu, pa je težko prepričati prebivalce, ki živijo v okolici Počka.

Erjavec je namreč kot razlog za odstavitev Škerbinca navedel, da ta ni spoštoval navodil glede nočnega streljanja na Počku.

Iz poročila o izvajanju aktivnosti na Počku, ki ga je Erjavcu poslala načelnica Generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenka Ermenc, pa po Mahničevih besedah izhaja, da je SV dosledno izvajala vsa prejeta navodila v zvezi z aktivnostmi na vadišču.

Med drugim v poročilu namreč piše: »Tudi v primeru vaje Sokol je potekalo načrtovanje, usklajevanje in obveščanje ter ne nazadnje samo izvajanje aktivnosti na vadbišču Poček, skladno z dogovorom, usmeritvami in načrti, ki so bili dani s strani vlade in ministrstva za obrambo. Z načinom izvajanja nismo kršili nikakršnih normativnih določil.«

Da je bilo vse v najboljšem redu, pa je težko prepričati prebivalce, ki živijo v okolici Počka.

Marjan Šarec zadeve ni želel podrobnje komentirati, »ker ga ni bilo zraven«, je pa bral poročili, »ki sta bili dani s strani vojaško-obveščevalne službe«.

Knovs je sicer po njegovih besedah tudi politično telo, »njegova vloga je preiskovalna, a je tanka meja med pooblastili in prekoračitvijo pooblastil«, je opozoril predsednik vlade.

Kar se tiče samega vadišča na Počku pa je občina Postojna že maja lani pozvala takratno ministrico za obrambo Andrejo Katič, da naj Slovenska vojska prekine aktivnosti na vadišču Poček, dokler pristojni ne ugotovijo vplivov na okolje, ali pa naj jih omeji v dogovorjene časovne okvire. Na ministrstvu so zagotovili, da bodo »preučili razloge za nespoštovanje dogovorov in morebitne nadaljnje ukrepe.«

Aktivnosti Slovenske vojske s težkim orožjem, ki se odvijajo tudi do 2. ure ponoči, so v nasprotju z vsemi dogovori in zagotovili, je postojnski župan Igor Marentič navedel v dopisu ministrici.

Aktivnosti Slovenske vojske s težkim orožjem, ki se odvijajo tudi do 2. ure ponoči, so namreč po navedbah občine v nasprotju z vsemi dogovori in zagotovili, je postojnski župan Igor Marentič navedel v tedanjem dopisu ministrici.

O podaljšanju načrtovanih aktivnosti, ki pomembno vplivajo na zdravje, okolje in ekonomijo celotnega postojnskega območja, so bili po njegovih besedah le obveščeni, ne da bi imeli pri tem možnost kakor koli vplivati na to.

Glede na to, da gre pri potezah ministrstva in vojašnice barona Čehovina za izrazito enostranske odločitve, so na občini izrazili odločen protest in pozvali k prekinitvi oziroma omejitvi načrtovanih aktivnosti.

Državni sekretar Miloš Bizjak pa je v izjavi novinarjem tedaj že obžaloval dogajanje, ker SV ni upoštevala njegovih navodil pred začetkom vaje in se je porušilo komaj vzpostavljeno zaupanje z lokalnim prebivalstvom.

Zagotovil je, da so v tem mandatu vzpostavili dober dialog z Občino Postojna in ustanovili usklajevalno skupino. Nekdanja ministrica Katičeva pa je tudi javno povedala, da »na Počku ne streljajo s težkim orožjem.«

»Čudi nas, zakaj te odločitve in zaveze niso spoštovane,« je dejal Bizjak in s tem priznal, da se je streljanje vendarle dogajalo, dogovori z občino pa kršili.

Vendar se v ravnanju vojske ni nič spremenilo tudi zatem.

V urejenih državah pa mora vojska spoštovati navodila civilnih ministrov - in ne obratno.

Očitno je da se vojska v poročilu Ermenčeve sklicuje in jemlje resno samo »normativna določila«, povsem pa pozablja na »dogovore«, ki so bili na politični in državni ravni doseženi med predstavniki občine in ministrstva za obrambo.

Vojska »normativno« res ni kršila zakonov, je pa kršila navodila, ki jih je dobila ne samo od Erjavca, pač pa že prej od Katičeve.

V urejenih državah pa mora vojska spoštovati navodila civilnih ministrov - in ne obratno.

Toda v mandatu Katičeve se je državni sekretar Bizjak lahko samo »čudil« samovolji vojske - Erjavec pa tega očitno ni želel trpeti.

Minister, ki tega ni želel trpeti pa je sedaj obtožen, da je »lažnivec« - čeprav je očitno, da vojska (ker je nočno streljanje bilo) ni spoštovala navodil pristojnega ministra za obrambo.

Zato je še toliko bolj absurdno, da želi SDS sedaj interpelirati ministra za obrambo, ki je očitno želel spoštovati že s strani njegove predhodnice podane zaveze, ki so bile očitno večkrat prekršene.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek