REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

SD v pričakovanju "poteze streznitve" Mahniča glede sklica seje odbora za obrambo

SD v pričakovanju Karl Erjavec, foto: Jure Eržen/Delo

Pred četrtkovo sejo odbora DZ za obrambo o pripravljenosti vojske na možne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma v SD pričakujejo "potezo streznitve predsednika odbora, kajti mahanje z orožjem v temu trenutku je zagotovo najslabše sporočilo, kar ga slovenska politika in diplomacija lahko pošlje v svet," je dejal poslanec Matjaž Nemec.

Potreba je komunikacija

V času, ko mora biti v ospredju predvsem dialog, ne samo zaradi sporočilnosti Evropski uniji, ampak celotni regiji, so tovrstna dejanja neprimerna in predvsem dajejo vtis nedoraslega vodenja pomembnega odbora, kot je odbor za obrambo.

Kot je ocenil v izjavi novinarjem v DZ, "je v tem času potrebna komunikacija že samo zaradi mednarodne javnosti, predvsem pa zaradi naših ljudi, ki so vpeti v odločitev arbitražnega sodišča". "Kar moramo zdaj narediti, je poziv k dialogu in pomagati Hrvaški uvideti pravo pot, ki je pot dialoga o vsebini, ki je znana, to je odločba arbitražnega sodišča," je prepričan poslanec SD Nemec. Na vprašanje, ali bo SD obstruirala četrtkovo sejo odbora, je Nemec dejal, da se o tem v SD in v koaliciji še niso pogovarjali. Bil pa je kritičen do ravnanj predsednika odbora Žana Mahniča iz SDS, ki je sklical omenjeni odbor. Kot je dejal, gre "gotovo za niz neodgovornih in nedržavotvornih dejanj". "V času, ko mora biti v ospredju predvsem dialog, ne samo zaradi sporočilnosti Evropski uniji, ampak celotni regiji, so tovrstna dejanja neprimerna in predvsem dajejo vtis nedoraslega vodenja pomembnega odbora, kot je odbor za obrambo," je bil oster Nemec, ki je dejal, da bi od odgovornega politika v času implementacije arbitražne odločbe pričakoval odgovornejše dejanje.

Obenem je poudaril, da so v SD in DeSUS "večkrat opozarjali na nenapisan dogovor med strankama SMC in SDS" o imenovanju Žana Mahniča na položaj predsednika odbora za obrambo. "Zagotovo sta ti stranki na potezi z jasnim zavedanjem odgovornosti, ki jo nosita, ko na nek način še držita gospoda Mahniča na položaju," je še dejal. Sklic četrtkove seje odbora je sporen tudi za premierja Mira Cerarja, ki je Mahniča že pozval k umiku sklica, saj je po njegovih besedah implementacijo arbitražne razsodbe treba zagotoviti po politični poti. Predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec je ocenil, da je seja nepotrebna, ker slovenska vojska nima vloge pri implementaciji arbitražnega sodišča.

Delite članek