REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Aleluja: čebele v Notre Dame preživele požar, ki sta ga najverjetneje povzročila dva sodobna človeška izuma

Aleluja: čebele v Notre Dame preživele požar, ki sta ga najverjetneje povzročila dva sodobna človeška izumaČebele in Notre Dame

Kristjani obhajajo svoj največji in najpomembnejši praznik - veliko noč, s katerim se spominjajo Jezusove smrti in vstajenja od mrtvih, verniki pa na ta dan odnesejo k blagoslovu velikonočne jedi.

Zato bodo tudi v Sloveniji danes v cerkvah zvečer potekale slovesne vigilije.

Slovenski škofje jih bodo vodili v stolnicah, papež Frančišek pa v baziliki svetega Petra v Rimu.

Zaradi dima naj bi bile čebele samo malo 'pijane'. 

O pravem »vstajenju« pa medtem poročajo iz Francije, kjer je skrbnik čebel v katedrali Nicolas Geant potrdil, da je okoli 200.000 čebel, ki so živele v panjih znotraj katedrale, preživelo katastrofalni požar.

Zaradi dima naj bi bile samo malo »pijane« vendar ogenj ni uničil panjev, kljub temu, da je zgorelo okoli dve tretjini površine strehe, skupaj s skoraj 100 metrov visokim stolpičem.

Najprej so mislili, da so v ognju zgorele tudi čebele. Čebele namreč ob nevarnosti ne zapustijo panjev, pač pa poskušajo s svojimi telesi zaščititi matico.

Čebele Vir:Pixsell

V katedrali so bili leta 2013 nameščeni trije panji, v okviru pobude, da se poveča število čebel in panjev v celotnem Parizu. Nameščene so bile na vrhu zakristije na južnem delu cerkve, okoli 30 metrov pod streho, zato jih plameni na srečo niso dosegli.

»Namesto da bi jih ubil, jih ogljikov dioksid naredi samo malo pijane«, je dejal Nicolas Geant, skrbnik čebel v katedrali Notre Dame. Novica je pravzaprav ena od redkih dobrih novic, ki v zvezi z nedavnim požarom prihajajo iz Pariza.

Hvala bogu, da se jih plameni niso dotaknili. To je čudež!

»Bil sem neznansko žalosten zaradi Notre-Dame, to je tako čudovita zgradba. Toda ko sem slišal, da je tu še vedno življenje, zaradi čebel, je to neka enostavno čudovitega. Hvala bogu, da se jih plameni niso dotaknili. To je čudež!,« je dejal njihov »čebelji pastir«.

Medtem pa se išče tudi vzrok požara.

Dokončno bodo vzrok požara odkril v nekaj mesecih, toda vse kaže, da bi požar najverjetneje lahko povzročila dva sodobna izuma, ki ju ni bilo tedaj, ko so cerkev gradili, zato je gradbinci proti tema dvema nevarnostima niso mogli zaščititi.

Vzroka za požar bi lahko bila »računalniška napaka« in – elektrika.

Po oceni rektorja katedrale bi namreč prav to laho bila vzroka požara. Znotraj katedrale so namreč med obnovitvenimi deli namestili tudi posebno začasno dvigalo.

Notre Dame, požar Vir:Twitter

Policijski preiskovalci ocenjujejo, da bi požar lahko povzročil kratek stik, svojo oceno o »računalniški napaki« pa je rektor katedrale povedal na srečanju s skupino poslovnežev. O tem je poročal tudi časnik Parisien.

Katedrala je sicer imela »dobro zaščitene« protipožarne alarme, toda kot smo lahko videli, niso bili zelo koristni.

Prva naloga, ki čaka gradbenike bo sedaj namestitev velike ponjave preko cerkve, da je ne bi še bolj uničil dež. Imeti pa mora dovolj prostora, da bodo delavci pod njo lahko popravljali streho.

Še pred letom dni, ko so bile objavljene reportaže o slabem stanju katedrale, denarja za njeno obnovo - ni bilo skoraj od nikoder.

O idejah glede rekonstrukcije se je s strokovnjaki UNESCA že pogovarjal francoski predsednik Emmanuel Macron.

Želi si, da bi se obnovitvena dela končala v petih letih, vendar strokovnjaki trdijo, da bo za to potrebnih najmanj petnajst ali dvajset in morda celo več kot štirideset let.

Nejasno je tudi, ali naj bi cerkev popravili z novejšimi tehnologijami ali ne. Macron je menda zato, da se uporabijo tudi »sodobne metode«, vsaj za stolpič, ki ni bil del originalne katedrale.

Za vodjo obnove pa je francoski predsednik s svoje strani imenoval nekdanjega poveljnika francoske vojske in načelnika francoskega generalštaba Jeana-Louisa Georgelina. Za obnovo katedrale so sicer že zbrali več kot milijardo evrov.

Da je to licemerno pa opozarjajo mnogi, kajti še pred letom dni, ko so bile objavljene reportaže o slabem stanju katedrale, denarja za njeno obnovo - ni bilo skoraj od nikoder.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek