REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Katastrofa: ogenj uničil streho in notranjost cerkve Notre Dame, so vsaj največje relikvije rešene?

Katastrofa: ogenj uničil streho in notranjost cerkve Notre Dame, so vsaj največje relikvije rešene?Požar, Notre Dame

Požar, ki je včeraj popoldne zajel cerkev Notre Dame v Parizu, je povzročil katastrofalno škodo, vendar je bil do danes zjutraj že pod nadzorom.

Gori še na nekaj mestih, gasilci pa se sedaj trudijo predvsem z zniževanjem temperature v notranjosti. Rešena je glavna struktura cerkve in oba stolpa, se je pa zrušil zvonik in poseben stolpič, ki je bil sredi 18. stoletja obnovljen in je bil narejen iz lesa in svinca. Ogenj je pogoltnil tudi večino lesene notranjosti cerkve iz 13. stoletja.

Ljudje, ki so nejeverno in v obupu nemočno opazovali dogajanje, so bili nad požarom šokirani, veliko jih je tudi jokalo na ulicah. Notre Dame velja za biser gotske umetnosti in za simbol Pariza in Francije.

Je ena od najstarejših znamenitosti Pariza, zgrajena v 12. in 13. stoletju, medtem ko je Eiffelov stolp znatno mlajši. Cerkev nastopa v delih Victorja Hugoja in številnih drugih, doslej pa jo je obiskalo že na milijone turistov. Samo leta 2017 je katedralo obiskalo 12 milijonov turistov.

Jok ljudi, gori Notre Dame Vir:Twitter

»Intenzivnost požara se je zmanjšala. Gsilci so mi dejali, da zelo upajo, da bodo lahko rešili severni stolp je dejal francoski notranji minister Laurent Nunez in napovedal, da bo gašenje trajalo še dolge ure.

Predsednik Francije Emmanuel Macron je napovedal, da bodo cerkev obnovili in da bo pri tem prosil za pomoč »največjih svetovnih strokovnjakov«.

»Popravili jo bomo. Popravili jo bomo, ker to Francozi pričakujejo, ker si to zasluži naša zgodovina, zato ker je to naša usoda,« je dejal Macron.

V ognju ni bilo smrtnih žrtev, poškodovan pa je bil en gasilec, poroča BuzzFeed.

Na srečo so rešili večino relikvij. Reševalci so poskusili rešiti tudi čim več umetnin.

Na srečo so rešili večino relikvij. Reševalci so poskusili rešiti tudi čim več umetnin. Posebna »trnska krona«, ki naj bi jo nosil Jezus Kristus pred križanjem, in tunika sv. Luke naj bi bila rešeni, je povedal upravnik katedrale.

Katedralo so sicer pričeli graditi leta 1163. Renovirali so jo pred nedavnim, prejšnji teden so umaknili tudi 16 kipov, ki so bili potrebni obnove. Zelo verjetno do ogenj povzročila prav obnovitvena dela.

Mnogi ljudje so se odzvali z sporočili, polnimi emocij. »Tukaj se ruši celotno moje življenje. Zame je Notre Dame Francija. Veliko bolj kot Eiffelov stolp. Ali elizejske poljane,« je dejal Jean Luc za BuzzFeed. Drugi, ki se je predstavil kot Henri, zgodovinar, je cerkev opisal kot »zgodovinsko srce Francije.«

Notre Dame, gašenje ponoči Vir:Twitter

»To je samo spomenik. Toda to nas je prizadelo globoko; to je mesto, kjer se je toliko ljudi zbiralo. To je zgodovinsko. Je kakor smrt ljubljene osebe: je žalostno in sramotno in veličastno in na koncu je samo izguba.«

Je kakor smrt ljubljene osebe: je žalostno in sramotno in veličastno in na koncu je samo izguba.

Vse cerkve v Franciji so včeraj zvečer zvonile, zaradi žalovanja nad ognjem in v podporo cerkvi Notre Dame. Mnogi so objokovali tudi izgubo številnih umetnin, ki pripadajo umetniški zakladnici celotnega sveta.

Vzrok požara v katedrali ki v prevodu nosi ime »Naša gospa« še ni znan, neuradno pa bi bil lahko povezan z obnovitvenimi deli, ki potekajo v cerkvi.

Posnetki na družbenih omrežjih, so kazali plamene in gost dim, ki se vali iz strehe te gotske katedrale, ki je stara 850 let. Zvonik in streha – zgorelo naj bi je dve tretjini - sta se že zrušila.

Cerkev je zadnjo večjo škodo utrpela v času francoske revolucije, obe svetovni vojni pa je preživela nepoškodovana, zato je današnja tragedija še toliko večji šok tako za Francoze, kot tudi za velik del sveta. Cerkev, zgrajena na umetnem otoku je vpisana tudi na seznam kulturne dediščine človeštva UNESCA.

Notre Dame, požar Vir:Twitter

Uradni govorec katedrale Andre Finot je dejal, da gori "vsa zgradba. Nič ne bo ostalo".

Oglasil se je tudi ameriški predsednik Donald Trump in na Twitterju zapisal, "da je grozljivo gledati katedralo v plamenih. Mogoče bi veljalo razmisliti o gašenju z letali. Potrebno se je odzvati hitro".

Cerkev je ena najbolj obiskanih zgodovinskih znamenitosti v Evropi in na svetu. Lani je Katoliška cerkev v Franciji pozvala k doniranju za obnovitev katedrale, saj so se v zidovih pojavile razpoke, zato se je pojavila bojazen, da je konstrukcija nestabilna.

Notre Dame, po požaru, notranjost Vir:Twitter

Francoski predsednik Emmanuel Macron je zaradi požara preložil govor o ukrepih po nacionalni razpravi, ki jo je sprožil v odgovor na proteste rumenih jopičev.

Macron je na twitterju zapisal: "Katedrala Notre-Dame je v plamenih. Naše misli so pri katolikih in vseh Francozih. Tako kot vsi rojaki sem žalosten, ko vidim, da gori ta del nas."

V požaru je bil hudo ranjen en gasilec, smrtnih žrtev pa po podatkih policije ni. Državni tožilec je sicer že sporočil, da je uvedel preiskavo požara, po predvidevanjih gasilcev pa bi bila lahko vzrok zanj obnovitvena dela. Ponoči so že zaslišali delavce, ki so opravljali dela na cerkvi.

Komentarji