REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nostalgija: zakaj je podpora Stalinu v Rusiji na rekordni ravni

Nostalgija: zakaj je podpora Stalinu v Rusiji na rekordni ravniRusi znova odkrili ljubezen do Stalina, vir: Twitter

Spoštovanje Rusov do Josipa Visarijonoviča Stalina je skočilo na rekordno raven v času predsednika Vladimirja Putina, saj 70 odstotkov prebivalstva verjame, da je bila vladavina nekdanjega diktatorja dobra za državo, je razkrila nova raziskava centra Levada v Moskvi, opozarja Diplomatic Observer.

Celo 51 odstotkov Rusov je marca letos ocenilo Stalina pozitivno, kar je skok za več kot 11 odstotkov v primerjavi z letom prej.

Nekoč osovraženi diktator Stalin, po rodu sicer Gruzijec, se je tako v sodobni Rusiji zavihtel med najbolj priljubljene osebnosti.

Predvsem mladi so navdušeni nad Stalinom in pozabljajo na njegove totalitaristične zločine.

Del Rusov, ki naravnost občuduje Stalina, ali ga vsaj spoštuje ali nanj gleda s simpatijami, je na najvišji ravni, odkar so v Levadi aprila 2001 začeli z omenjeno raziskavo.

»Nostalgija zaradi razpada Sovjetske zveze je letos na vrhuncu. Poleg tega je Stalin viden kot figura, ki je v očeh Rusov učinkovito zagotavljala socialno pravičnost,« razlaga Karina Pipija, analitičarka v Levadi, poroča BBC.

Sociologinja Pipija poudarja, da se »hrepenenje za sovjetskim obdobjem nenehno povečuje, tudi za Stalinom kot neomajanim vodjo. Stalina vidijo kot ključnega voditelja, ki je premagal fašizem, ki je zasluženo slavljen za zmago v Veliki domovinski vojni. Ta vojna je simbol nacionalnega ponosa za vse Ruse, tudi za tiste, ki so rojeni v post-sovjetskem obdobju.«

To pozitivno mnenje spodbujajo tudi aktualne frustracije glede socialne politike in gospodarske stiske, pravi Pipija.

Še posebej reforma pokojninskega sistema, ki je naletela na veliko nasprotovanja in zaradi katere »mnogi Rusi tarnajo, da država zanemarja svojo družbeno odgovornost«.

Rusi so nezadovoljni tudi zaradi padca življenjskega standarda, toda prav omenjena vladna pokojninska reforma je to leto močno vplivala na rezultate raziskave.

»Vendar pa se tisti, ki malikujejo Stalina, ne želijo vrniti v tiste čase,« je poudarila Pipija.

Mnogi Rusi so bili šokirani, ko so izvedeli resnico o Stalinovi vladavini in gulagih v poznih osemdesetih letih, ko je nekdanji sovjetski vodja Mihail Gorbačov s svojo politiko »perestrojke« (obnova) in »glasnosti« (odprtost) demokratiziral sovjetsko družbo in dvignil tančico, ki je desetletja prikrivala grozljive zločine stalinizma.

Churchill, Roosevelt in Stalin na Jalti leta 1945 (levo) in sodobno malikovanje Stalina (desno). Vir: Twitter

Bele lise stalinizma so pustile globoke brazgotine po vsej vzhodni Evropi, kjer Stalina mnogi ljudje še vedno obsojajo in preklinjajo zaradi brutalnosti in nestrpnosti iz komunističnega obdobja.

Vendar se je pulz javnosti od leta 2015 začel nagibati v korist Stalina, ko je delež tistih, ki imajo pozitivno mnenje o njem, v vseh starostnih skupinah začel strmo naraščati.

Pretresljiv je tudi podatek, da so današnji Rusi vse bolj pripravljeni braniti množične poboje in politična preganjanja, ki so bila vodilo Stalinove 31-letne vladavine, vse do nenadne smrti diktatorja leta 1953.

Približno 46 odstotkov prebivalcev Rusije se namreč strinja, da so bile represije v Stalinovem obdobju »zagotovo« ali »na nek način« upravičene, kar je povečanje za 10 odstotkov v primerjavi z letom 2017 in rekordni skok v primerjavi s prvo podobno anketo v letu 2008.

Manjšina, torej 45 odstotkov Rusov pa pravi, da napredek pod Stalinom ni upravičil represije, piše Bloomberg.

Raziskovalci, ki so v imenu centra Levada merili pulz javnega mnenja, ugotavljajo, da se tudi sicer postopoma zmanjšuje število Rusov, ki gojijo ravnodušnost ali negativen odnos do Stalina.

»Iracionalno romantiziranje sovjetske preteklosti in Stalinove osebnosti je zaznavno ne le med starejšimi anketiranci, ampak tudi med mlajšimi od 25 let, ki sploh niso živeli v komunistični dobi,« opozarja Pipija.

Zanimivo je, da je največji porast podpore Stalinu zabeležen med najmlajšimi - starimi od 18 do 30 let.

»Njihovo dojemanje Stalina temelji na mitu, ki ga hranijo starejše generacije,« je sklenila ruska sociologinja svoja pojasnila o nenavadnem fenomenu prebujanja kulta osebnosti med navadnimi ljudmi, ki se jim v današnjem času toži po Stalinu.

Do povečanja priljubljenosti Stalina prihaja po prizadevanjih Kremlja, da zmanjša spomin na njegovo tiranijo v zgodovinskih učbenikih in ga prikaže celo kot modernizatorja, ki je Sovjetsko zvezo preoblikoval v supersilo s hitro industrializacijo in zmago v drugi svetovni vojni.

Dejstvo je, da so Rusi vse bolj nezadovoljni s Putinom, ki je do zdaj najdlje na oblasti še od Stalinovega časa.

Putinova priljubljenost upada, predvsem zaradi nepriljubljenega povečanja starostne meje za upokojitev in petletnega padca dohodka.

Stalin se vrača ... med Ruse. Vir: Twitter

Pri raziskavi, ki je potekala med 21. in 27. marcem, je sodelovalo 1.600 ljudi.

Nekateri mediji so šokantne izsledke raziskave povezali s stockholmskim sindromom, psihološkim fenomenom, ko žrtev razvije čustveno navezanost na svojega rablja.

Tako meni tudi Leonid Ragozin, ki je na Twitterju objavil, da »se stockholmski sindrom prenaša iz generacije na generacijo. Ironično pa je, da je bil Stalin za polovico sovjetske zgodovine napol tabu osebnost.«

Toda Genadij Zjuganov, vodja ruske komunistične stranke, v odzivu na raziskavo Levade izpostavlja le, da je bil Stalin »simbol pravice«.

Ragozin se je nato hudomušno spraševal, »kako dolgo bi številni milijonarji in oligarhi iz njegove stranke trajali v Stalinovih čistkah?«

Oglasil se je tudi Stalinov pravnuk, Jakov Džugašvili, ki pravi, da so tisti, ki odobravajo Stalinovo politiko, »moralne spake«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek