REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Krajčič pred (ne)umikom odstopne izjave zaradi kraje sendviča: bolje poslanska plača v roki, kot poštenost nad oblaki?

Krajčič pred (ne)umikom odstopne izjave zaradi kraje sendviča: bolje poslanska plača v roki, kot poštenost nad oblaki?Darij Krajčič | vir: www.strankalms.si

Poslanec LMŠ-ja Darij Krajčič, ki je nadavno po priznanju kraje sendviča napovedal odstop si je – premislil. Priznal je, da “razmišlja o umiku odstopne izjave”, ki jo je podal pred dnevi.

Odločil se bo do ponedeljkove seje državnega zbora, ko je predvidena seznanitev z njegovim odstopom, je napovedal.

Nato pa je znova sporočil, da si je še enkrat premislil in da na jutrišnji seji DZ odločitve o odstopu od poslenske funkcije ne bo spremenil.

Izključitev Darija Krajčiča iz LMŠ bi število poslancev največje vladne stranke zmanjšala na 12.

Pred tem se je posvetoval z več mnenjskimi voditelji, na primer Božidarjem Flajšmanom in prišel do spoznanja, da je bila njegova odločitev za odstop prenagljena, ker pri njegovem "eksperimentu" sploh ni šlo za krajo.

Za krajo morajo biti namreč izpolnjeni še drugi pogoji, med drugim mora biti izkazan naklep, namen, da se okoristiš, da tajiš, da ne plačaš.

Sam pa vztraja, da je zgolj naredil eksperiment, ker je v svojem poskusu "preveril, kaj se bo zgodilo, če bi iz trgovine, v kateri so ga na blagajni ignorirali, enostavno odnesel sendvič."

Marjan Šarec in avtobus LMŠ

Ker vseh nujno potrebnih elementov kraje v njegovem primeru enostavno ni, ga je to privedlo do razmišljanja, da bi morda lahko odstopno izjavo umaknil.

To možnost pa ima do ponedeljka do 12. ure, ko je na dnevnem redu seje DZ -jaseznanitev z njegovim odstopom.

Vendar vse kaže, da je Krajčič že prepričan, da je bila njegova odločitev, čeprav je verjetno ne bo spremenil - če si znova ne premisli - za odstop prezgodnja in prenagljena. Sklicuje se namreč na “pozitivna” sporočila s terena, kjer naj bi ga volivci podpirali pri spremembi odločitve. Številni naj bi menili, da “bi bilo škoda, če odide iz DZ-ja.”

Dodal je, da ga tudi na cesti ustavljajo in nihče ni rekel karkoli zoper njega v smislu kraje sendviča, pač pa so mu izrazili podporo. Vendar so nekateri komentatorji v teh besedah videli tudi povsem racionalno in nič kaj "etično" odločitev.

Je torej predsednik vlade, ko je od Darija Krajičiča dejansko zahteval, da odstopi kot poslanec, naredil napako in "brcnil v prazno" kot menijo nekateri?

Vendar zadeva ni tako enostavna.

Če bi res šlo za eksperiment, bi Krajčič plačal sendvič takoj, ko ga je uspešno odnesel iz trgovine. Moral bi se takoj vrniti in ga plačati – v svojem primeru pa se je za plačilo odločil šele potem, ko je odtujitev javno priznal na odboru za kmetijstvo in je bil s strani drugih poslancev opomnjen, da je to prekršek.

Če bi res šlo za eksperiment, bi Krajčič plačal sendvič takoj, ko ga je uspešno odnesel iz trgovine.

Tudi kadar na primer novinarji izvedejo svoja preiskovalna dejanja ("družbene eksperimente") in se lažno predstavljajo, ko preiskujejo nepravilnosti, velja pravilo, da mora biti o tem vnaprej obveščeno uredništvo ali določen urednik medija.

Sicer bi vsak lahko počel kaj nezakonitega pod krinko "eksperimentov."

Da je zadeva zelo bizarna, še posebej po tem, ko so o “načelnem” odstopu poročali številni domači in tuji mediji ugotavljajo tudi komentatorji na družbnih omrežjih.

Težave bi bile tudi zaradi odločitve Marjana Šarca, ki poslanca s takšnimi “manirami” ne želi več imeti v svojih vrstah. Šarec je namreč dejal, da če Krajčič ne bo odstopil, “bo težko še član LMŠ-ja.”

Šarec sicer verjame, da bo Krajčič temeljito premislil tako o svojem dejanju kot tudi o tem, da je svoj odstop že podal ter kaj bi pomenilo, če svoje napovedi odstopa ne bi uresničil. Dodal pa je, da Krajčiča nihče ne more prisiliti, naj odstopi, saj so poslanci avtonomni.

Je pa res, da bi v tem primeru stranka LMŠ lahko izgubila enega poslanca. Do bi stranko predsednika vlade še dodatno oslabilo, kar ugotavljajo tudi komentatorji.

Nekateri menijo, da je Šarec hitro "pritisnil" na Krajičiča in zahteval njegov odstop zato, ker mu zavida njegovo medijsko slavo.

Krajičič trdi, da je pri svoji odločitvi glede odstopa svoboden, čeprav v LMŠ-ju pričakujejo njegov odstop.

Če se bo odločil ostati poslanec, še ne ve, ali bo ostal v poslanski skupini največje vladne stranke ali ne. Spomnil je, da ga iz poslanske skupine ne morejo odstraniti, hkrati pa ima možnost, da se umakne med nepovezane poslance.

Darij Krajičič je s svojim ravnanjem izvedel nov, res izviren socialni eksperiment.

Dodal, je da ima pri svojem razmišljanju o tem, ali naj ostane poslanec ali ne, tako nasprotnike kot zagovornike, na koncu pa je to njegova odločitev.

Nekateri so v tej njegovi potezi, da se odreče odstopu videli odločitev, ki je povezana zgolj z poslansko plačo, drugi pa opozarjajo na še eno bizarnost tega res nenavadnega primer – da poslanec odstopa zaradi sendviča, da pa ob očitnih nepravilnostih niso odstopili nekateri drugi, na primer zunanji minister Miro Cerar.

Je pa verjetno res, da je Darij Krajičič s svojim ravnanjem - izvedel nov, res izviren "socialni eksperiment."

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek