REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump noče slišati posnetka umora Hašodžija, kongresniki zahtevajo sankcije proti Savdski Arabiji

Trump noče slišati posnetka umora Hašodžija, kongresniki zahtevajo sankcije proti Savdski ArabijiMohamed bin Salman in Donald Trump Vir:Pixell

Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da ne bo poslušal zvočnega posnetka domnevnega umora Džamala Hašodžija.

V pogovoru za ameriško televizijo Fox News je ameriški predsednik dejal, da posnetek v nobenem primeru ne bi spremenil njegove odločitve o odzivu na umor novinarja.

"Gre za posnetek trpljenja, grozovit posnetek. O njem so me obvestili in ga povzeli, ni razloga, da bi ga moral poslušati," je dejal Trump. "Vem vse, kar se dogaja na posnetku, ne da bi ga poslušal," je dejal predsednik ZDA.

Ameriška obveščevalna agencija CIA je medtem sporočila, da je za umor odgovoren savdijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman. Vendar pa se ameriški predsednik izogiba temu, da bi javno krivil svojega političnega zaveznika, ki od ZDA vsako leto kupi za več milijard dolarjev blaga – večinoma pa orožje. »Dobili bomo polno poročilo v naslednjih dveh dneh,« je dejal Trump in dodal, da bo v poročilu navedeno, kdo naj bi bil kriv za umor.

Mohamed bin Salman

Ameriški predsednik sicer še vedno javno brani savdskega prestolonaslednika. »Zatrdil mi je, da z umorom ni imel opravka. To mi je povedal večkrat, mogoče celo petkrat, nazadnje pred nekaj dnevi. Imamo zaveznika, s katerim želim še sodelovati, saj se je že večkrat izkazal za dobrega,« je dejal Trump.

Washington Post: Trump brani laži Mohameda bin Salmana. Kongres mora vztrajati pri resnici

Savdskega novinarja Džamala Hašodžija so sicer najtesnejši sodelavci savdskega prestolonaslednika 2. oktobra umorili v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu. Njegovo truplo ni bilo najdeno, saj so ga po smrti z zadušitvijo (čez glavo naj bi mu poveznili vrečo) razrezali, kose trupla pa naj bi raztopili v kislini in ga izlili v odtok.

Vendar pa ameriški mediji ne popuščajo. »Trump brani laži Mohameda bin Salmana. Kongres mora vztrajati pri resnici,« se glasi naslov članka, s katerim Washington Post, katerega kolumnist je bil umorjeni, zahteva razsvetljevanje zločina. »Ameriško finančno ministrstvo je uvedlo sankcije zoper 17 osumljenih za uboj Hašodžija, te sankcije pa niso zadele Mohameda bin Salmana in najvišje obveščevalne uradnike Savdske Arabije,« opozarja Washington Post.

Džamal Hašodži - demonstracije

Njihovi viri trdijo, da Bela hiša zavrača vpletenost Mohameda bin Salmana, saj bi to pomenilo tudi priznanje, da je ameriška vlada naredila napako, ko si je nepredvidljivega prestolonaslednika izbrala za strateškega partnerja.

Washington Post navaja, da bodo trije republikanski in dva demokratska senatorja od Kongresa zahtevali, da v roku 30 dni ZDA sankcionirajo savdijski vrh, ki je vmešan v umor Hašodžija.

Napovedana je tudi ustavitev prodaje ameriškega orožja Savdski Arabiji. V Savdski Arabiji pa posredno grozijo, da bi se v tem primeru obrnili na pomoč k Rusiji ali Kitajski in orožje v prihodnje nabavljali na drugih trgih. Na to je v začetku oktobra opozoril tudi ameriški predsednik Donald Trump.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek