REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Viralni video: Kitajski mediji se z dialogom dveh »lego figuric« norčujejo iz zapoznelega ameriškega odziva na pandemijo

Viralni video: Kitajski mediji se z dialogom dveh »lego figuric« norčujejo iz zapoznelega ameriškega odziva na pandemijoTrump in koronavirus iz kitajske perspektive

Najvišji predstavniki ZDA so te dni Kitajsko obtožili, da je neposredno odgovorna za »curljanje« virusa iz svojega laboratorija v Wuhanu ter za prikrivanje razmer pandemije.

Čeprav konkretnih dokazov za »curljanje« ni na spregled, na kar je opozorila tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), so obtožbe že izzvale vrsto ostrih odzivov na Kitajskem.

Poleg demantijev in nasprotnih obtožb so v kitajski državni agenciji Xinhua pripravili tudi video, v katerem so ameriški odziv na pandemijo Covid-19 opisali skozi dialog dveh »lego figuric« ter praktično prikazali, kako so v zadnjih mesecih potekali pogovori med Kitajsko in ZDA glede odziva na pandemijo koronavirusa.

Video prikazuje, kako so na Kitajskem že dovolj zgodaj ves svet opozarjali na pandemijo, iz ZDA pa so se na te informacije v začetku odzivali s popolno ignoranco, neresnicami, na koncu pa s trditvijo, da niso bili pravočasno opozorjeni.

Ker je pandemija ustavila gospodarsko rast v ZDA, kar je bil najbolj pomemben pozitiven rezultat Trumpovega mandata, sedaj trenutna ameriška administracija Kitajsko vse bolj opisuje kot državo, ki želi spodkopati vlado v Washingtonu, tako da bi naslednjo vodili demokrati.

Na koncu videa ameriška figurica reče kitajski: 'Mi imamo vedno prav, čeprav nasprotujemo samim sebi.' Na to pa kitajska figurica odgovori: 'To je tisto, kar imam najraje pri vas, Američanih … vašo konsistentnost.'

K pozivom, da naj Kitajska nekako »plača« svetu za škodo, ki naj bi jo storila, se pridružujejo tudi nekatere druge države, ali pa o tem pišejo mediji.

V Nemčiji je milijarde dolarjev visok ček nedavno Kitajski na svoji naslovnici izstavil časnik Bild.

V dvominutnem video posnetku agencije Xinhua, ki je svojevrsten odgovor na te obtožbe in prikazanem dialogu med »Kitajsko« in »ZDA«, ki ju simbolizirata lego različica ameriškega »Kipa svobode« in v kitajskega bojevnika z lokom in masko odeta figurica, so takšne kritike na račun Kitajske prikazane kot neutemeljene.

Lego - norčevanje Xinhua iz odziva ZDA

Video kaže, kako so na Kitajskem svet pravočasno obvestili o izbruhu pandemije, v samo 10 dnevih zgradili dve bolnišnici in uspešno izkoreninili bolezen, iz ZDA pa najprej dobivali čestitke, nato pa neutemeljene obtožbe, češ da so prikrivali podatke.

V ZDA je namreč predsednik Donald Trump najprej trdil, da je novi koronavirus samo nekakšna gripa.

Na koncu videa ameriška figurica reče kitajski: »Mi imamo vedno prav, čeprav nasprotujemo samim sebi.«

Na to pa kitajska figurica odgovori: »To je tisto, kar imam najraje pri vas, Američanih … vašo konsistentnost.«

Delite članek