REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Titovega vnuka niste videli še nikoli: pravkar je dopolnil 46 let. In kako je videti v zgodbi, v kateri je tudi - Kidrič?

Titovega vnuka niste videli še nikoli: pravkar je dopolnil 46 let. In kako je videti v zgodbi, v kateri je tudi - Kidrič?Potomca Josipa Broza, vir: Instagram

Saša Broz, vnukinja Josipa Broza Tita, je na Instagramu objavila fotografije svojega mlajšega brata Andreja, ki se le redko pojavlja v javnosti.

Fotografija je nastala ob rojstnem dnevu Titovega vnuka Andreja, saj mu je sestra ob tej priložnosti posvetila naslednjo čestitko na Instagramu.

»Srečen rojstni dan Andrej in ne pozabi, da imaš najboljšo sestro na svetu! Rada te imam!«, je sporočila Saša svojemu bratcu in ob tem objavila nekaj njunih skupnih fotografij.

Saša in njen mlajši brat sta se rodila v Zagrebu leta 1969 oziroma 1973 v družini Miše Broza, Titovega mlajšega sina, ki ga je Broz spočel s Herto Haas.

Drugi dedek Saše in Andreja, Julius Kosinc, je bil diametralno nasprotnega političnega prepričanja in udejstvovanja od Josipa Broza – Kosinc se je namreč pridružil ustašem.

Zanimivo je, da je bil drugi dedek Saše in Andreja, Julius Kosinc, diametralno nasprotnega političnega prepričanja in udejstvovanja od Josipa Broza – Kosinc se je namreč pridružil ustašem, ko je bila 10. aprila leta 1941 ustanovljena zloglasna NDH.

Tekom druge svetovne vojne si je za zasluge pridobil celo čin in napredoval v častnika zločinske vojske NDH.

Leta 1945 je tako kot tisoči drugih izginil v Bleiburgu.

Herta Haas je imela rada družinskega prijatelja Brozovih, Borisa Kidriča.

Saša se je, tako kot njen mlajši brat, izobraževala v Rusiji, po končanem študiju na prestižni Moskovski akademski koreografski šoli in hudih poškodbah stopala je prekinila svojo kariero in se vrnila na Hrvaško, kjer se je vpisala v smer gledališkega režiserja na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu ...

Med objavljenimi fotografijama je tudi taka, na kateri sta med drugo svetovno vojno »ovekovečena« partizana in soborca – Sašina in Andrejeva babica Herta Haas in družinski prijatelj Brozovih, Boris Kidrič, s pripisom »močni geni.«

Toda o Andreju se ve zelo malo, ker, za razliko od Saše, skrajno skrbno ohranja svojo zasebnost, daleč od oči javnosti.

Znano je le, da je diplomiral v Moskvi in da zdaj dela kot svetovalec.

Andrej je sicer praznoval svoj 46. rojstni dan, praznovanje pa je potekalo v Zagrebu.

S sestro Sašo sta si zelo blizu; Saša pogosto objavlja na socialnih omrežjih slike iz njunega otroštva, na katerih je mogoče videti tudi utrinke iz Brozovega zasebnega življenja, ki je še danes – skoraj 40 let po smrti nekdanjega voditelja nekdanje Jugoslavije -, nekoliko ovito v tančico skrivnosti …

Tako kot doprsni kip Josipa Broza, ki ga je Saša odkrila - kot je zapisala ob fotografiji (zgoraj) -, v ateljeju legendarnega hrvaškega scenografa.

Delite članek