REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Josip Broz Superstar: kako je 2.500 hollywoodskih zvezdnikov pogostilo maršala

Josip Broz Superstar: kako je 2.500 hollywoodskih zvezdnikov pogostilo maršalaTito in Jovanka v Hollywoodu. Vir: Filmske novosti

Sprejem, ki so ga pripadniki svetovnega jet seta organizirali v Los Angelesu v čast Josipa Broza Tita ob njegovem uradnem obisku Združenih držav leta 1971, kažejo na veliko spoštovanje, ki ga je ta "največji sin jugoslovanskih narodov in narodnosti" užival na svetovnem parketu.

Priljubljeni Hollywoodski igralci na sprejemu za Tita

Za Hollywood je bil Tito - prava faca.

Na bleščeči pogostitvi, ki je bila organizirana v Brozovo čast, se je trla vsa hollywoodska smetana. Za Hollywood je bil Tito, v  to ni dvoma, v današnjem slengu - prava faca.

Tita sta na poti po ZDA spremljala soproga Jovanka in Kiro Gligorov, v tistem času eden od uradnikov jugoslovanskega režima, po letu 1991 pa predsednik makedonske države.

Svetovni poslovni forum v Los Angelesu je organiziral kosilo v Brozovo čast ob udeležbi več kot 2500 gostov.

Gala sprejem je zaznamoval konec Titovega obiska v Ameriki.

Tito in Jovanka v Los Angelesu

Župan Los Angelesa, Sam Jorty in zveza filmskih producentov sta bila domačina sprejema, skupaj z najbolj priljubljenimi obrazi Hollywooda tistega časa.

Dogodka so se, med ostalimi, udeležili Edward G. Robinson, ki je igral v več kot 100 filmih, Rock Hudson, ki je veljal za hollywoodskega "srcelomca", Glenn Ford, ki je imel častitljivo kariero dolgo pol stoletja, Shirley MacLaine, dobitnica prestižne nagrade Oscar, Fred MacMurray, priljubljen igralec v več kot 100 filmov, Kirk Douglas, Lee Marvin in Charlton Heston, vsi prav tako dobitniki Oscarjev...

Hollywoodski igralci

Svetovni poslovni forum v Los Angelesu je organiziral kosilo v Titovo čast ob udeležbi več kot 2500 gostov.

Dogodka izpred 47 let se je spomnil in ga obudil beograjski časnik, ob pomoči video posnetkov iz arhiva Filmskih novic, ki so beležile vsaki Titov vzdih, govor in predvsem - prigode s potovanj.

Video, ki je zabeležil Brozov hollywoodski gala sprejem si lahko ogledate na tej povezavi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek