REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

UEFA dovolila ukrajinske nogometne majice za Euro 2020 s pozdravom nacističnih kolaborantov, v Rusiji jezni

UEFA dovolila ukrajinske nogometne majice za Euro 2020 s pozdravom nacističnih kolaborantov, v Rusiji jezniUkrajinske nogometne majice za Euro 2020. Vir: BBC, Twitter

Ukrajinski nogometna zveza je ob pripravah za nogometno prvenstvo Euro 2020, ki bo letos zaradi pandemije organizirano z zamudo, dobila nove športne majice, ki pa so izzvale jezo v – Rusiji.

Na majicah je namreč odtisnjen obris Ukrajine, vključno z uporniškima entitetama (Doneško in Lugansko republiko), ki nista pod nadzorom Kijeva ter Krimom, ki se je po referendumu leta 2014 priključil Rusiji.

Majico je javno predstavil predsednik ukrajinske nogometne zveze Andrij Pavelko.

Krim in Ukrajina  Vir: BBC, Twitter
Krim in Ukrajina. Vir: BBC, Twitter

Na majici je viden tudi napis »Slava Ukrajini« ter grb Ukrajine.

Pavelko: 'Prepričani smo, da bo silhueta Ukrajine dala moč igralcem, saj se bodo borili za celotno Ukrajino.'

Rusija, ki je Krim priključila po državnem udaru in nemirih v Ukrajini leta 2014 smatra predvsem Krim za svoje ozemlje, majico z vrisanimi mejami nekdanje Ukrajine pa kot provokacijo.

Vendar številne države sveta, predvsem pa ZDA in EU, te ozemeljske spremembe ne priznavajo.

»Prepričani smo, da bo silhueta Ukrajine dala moč igralcem, saj se bodo borili za celotno Ukrajino,« je dejal Pavelko.

Takoj pa se je oglasila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova, ki je majice kritizirala in dejala, da je ukrajinska nogometna ekipa na majico »Ukrajini pripojila rusko ozemlje Krim« ter s tem oblikovala »iluzijo nemogočega.«

Aleksander Čeferin
Aleksander Čeferin. Vir: Twitter

Prav tako je opozorila, da slogan »Slava Ukrajini!« uporabljajo tudi nacionalistične in neonacistične skupine v Ukrajini.

Oglasil se je tudi ruski poslanec Dmitrij Sviščev, ki je majice označil za »popolnoma nesprejemljive« in UEFO pozval, da naj takoj ukrepa.

Vendar je medtem UEFA majice že dovolila.

Tekmovanje se bo začelo 11. julija in bo potekalo v 11-tih mestih, tudi v ruskem St. Peterburgu, kjer bodo potekale četrtfinalne tekme.

Slogan »Slava Ukrajini! Herojem slava!« je sicer nastal v obdobju druge svetovne vojne kot pozdrav članov »Organizacije ukrajinskih nacionalistov« in »Ukrajinske vstajniške vojske«, katere voditelj je bil razvpiti Stepan Bandera, ki je sodeloval z nacisti.

Krim je postal del Rusije marca leta 2014, po referendumu, ki je bil organiziran po državnem udaru v Kijevu.

Za pripojitev z Rusijo je glasovalo 96,77 odstotkov prebivalcev Republike Krim in 95,6 odstotkov prebivalcev Sevastopolja.

Ukrajina še naprej smatra Krim za svoje, »začasno okupirano« ozemlje, toda po besedah ruskega predsednika Vladimirja Putina je to vprašanje »zaprto.«

Delite članek