REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šokanten preobrat: Razpad Superlige, odstop Agnellija, Woodwarda, zmaga Čeferina, Uefe in nogometa!

Šokanten preobrat: Razpad Superlige, odstop Agnellija, Woodwarda, zmaga Čeferina, Uefe in nogometa!Aleksander Čeferin. Vir: Twitter

Samo dva dni je trajala evforija ob nastanku nogometne »superlige«.

Kljub temu, da so številni mediji po svetu poročali, da je nova nogometna »superliga« danes postala realnost, sedmo sodišče v Madridu pa je Uefi in Fifi celo že prepovedalo vmešavanje v organizacijo tekmovanj nove lige, je bilo do večera že vse drugače.

Po odločnem odzivu Uefe in Fife, nacionalnih nogometnih zvez in navijačev, ki so obsodili pohlep 12 klubov, ki so si želeli v zaprtem tekmovanju prigrabiti večji del denarnega kolača, se je članstvo nove lige pričelo sesuvati.

Najprej sta iz projekta izstopila Manchester City in Chelsea.

To, kar se je še zjutraj marsikomu zdelo kot največji poraz Aleksandra Čeferina se je do konca dneva spremenilo v njegovo največjo zmago.

V torek zvečer se je namreč pred stadionom Chelsee Stamford Bridge zbralo približno 1000 navijačev modrih, ki so zahtevali umik iz načrtovanega tekmovanja.

Šef Uefe Aleksander Čeferin jim je medtem sporočil, da je še čas, da si veliki klubi premislijo.

Medtem je vseh 55 članic Uefe obsodilo Superligo.

Takoj zatem so pričele deževati ostale odpovedi.

Ob Chelsei in Manchester Cityju so izstop napovedali še Barcelona, Manchester United in Liverpool ter Atletico Madrid.

Po neuradnih informacijah naj bi se še nocoj sestalo vseh 12 klubov glede razpustitve lige.

Šef pariškega Saint Germaina Nasser Al-Khelaifi je zapisal: »Paris Saint-Germain stoji za prepričanjem, da je nogomet šport za vse. Kot nogometni klub smo družina in skupnost, ki jo predstavljajo navijači. Tega nikoli ne smemo pozabiti. PSG bo še naprej sodeloval z Uefo, Eco in vsemi družbeniki ter se zavzemal za spoštovanje nogometa.«

Aleksander Čeferin: 'Potrebno je imeti pogum, da priznaš napako, toda nikoli nisem dvomil v to, da so tega sposobni.'


Medtem pa je odstopil tudi Andrea Agnelli, šef Juventusa, nekoč prijatelj Aleksandra Čeferina, ki pa ga je zavajal do zadnjega in na koncu izdal ter si prislužil oceno, da je deloval kakor »kača.«

Že pred tem je aktualni evropski prvak Bayern München sporočil, da ne bo sodeloval pri superligi.

UEFA nogomet žoge
UEFA. Vir: Twitter

»V imenu kluba hočem povsem jasno povedati, da Bayern ne bo sodeloval v superligi,« je zapisal predsednik upravnega odbora Karl-Heinz Rummenigge, ki bo na čelu Združenja evropskih nogometnih klubov (Eca) zamenjal lastnika Juventusa Andreo Agnellija, ki se je funkciji odpovedal, saj je prestopil na stran superlige oziroma postal njen podpredsednik.

Tudi na šefa Real Madrida so že hudi pritiski, da naj odstopi.

Vse kaže, da bo nogometni cunami v samo dveh dnevih temeljito počistil evropski nogomet.

Oglasil se je tudi britanski predsednik vlade Boris Johnson in dejal, da sta Manchester City in Chelsea naredila »absolutno pravo« odločitev in da upa, da bodo ostali sledili njihovemu primeru.

Njegovo stališče so podprli tudi njegovi politični nasprotniki – Laburisti in Liberalni demokrati.

Boris Johnson
Boris Johnson. Vir: Twitter

V klubih pa jih je postalo strah, da bodo izgubili ugled in navijače, če bodo vztrajali pri odločitvi o sodelovanju v superligi.

New York Times poroča, da je odhod prvih dveh klubov »smrtni strel« za ligo.

Za Manchester City se je preobrat zgodil, ko je njegov znani španski branilec Pep Guardiola kritiziral načrte o superligi in »zaprtem tekmovanju« rekoč, da »to ni šport, če je vseeno, če zgubiš.«

'Čeferin se je srdito boril ta teden, da bi preprečil odhod najboljših klubov in je javno spregovoril o občutku osebne izdaje, ki so ga prevevali zaradi ravnanj nekaterih njihovih najvišjih voditeljev,' je zapisal New York Times.

Ed Woodward, izvršni predsednik kluba Manchester United, eden od glavnih pobudnikov superlige bo do konca leta prav tako zapustil klub – je sporočil klub.

Nato pa je prišla novica, da je tudi on - odstopil kot predsednik kluba.

»Čeferin se je srdito boril ta teden, da bi preprečil odhod najboljših klubov in je javno spregovoril o občutku osebne izdaje, ki so ga prevevali zaradi ravnanj nekaterih njihovih najvišjih voditeljev,« je zapisal New York Times.

»Vesel sem, da lahko znova pozdravim City v evropski nogometni družini. Potrebno je imeti pogum, da priznaš napako, toda nikoli nisem dvomil v to, da so tega sposobni in da so dovolj razumni, da bodo sprejeli takšno odločitev,« je dejal Čeferin.

To, kar se je še zjutraj marsikomu zdelo kot največji poraz Aleksandra Čeferina se je do konca dneva spremenilo v njegovo največjo zmago – in zmago vseh, ki imajo radi tekmovalen, odprt in nepredvidljiv nogomet, kjer se vse ne vrti le okoli denarja.

Aleksander Čeferin je s pomočjo navijačev in članov Uefe v enem dnevu rešil svetovni nogometni problem.

Medtem pa so strankarska trobila in podporniki SDS v Sloveniji znova obstali na napačni strani zgodovine.

V samo enem dnevu so njihovi komentarji izgubili vso verodostojnost.

In zato ni nenavadno, da jih je tako strah Aleksandra Čeferina.

Očitno v veliko žalost slovenskega predsednika vlade in njegovih trobil, ki so, podobno kot pri Joeju Bidnu, znova ostali na napačni strani zgodovine.

Delite članek